Soma davası ertelendi

Soma'da 301 madencinin yaşamını yitirdiği iş cinayetinde 6’sı tutuklu 46 kişi hakkında açılan davanın 9’uncu duruşması, bilirkişi raporunun yetişmemesi nedeniyle avukatların ve sanıkların talepleri ardından ı 23 Ağustos tarihine erteledi. Tutuklu sanıkların tahliye talepleri ise reddedildi.

Soma davası ertelendi

Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin yaşamını yitirdiği iş cinayetiyle ilgili 6’sı tutuklu 46 kişi hakkında açılan davanın 9’uncu duruşmasının ilk oturumu Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmada müşteki avukatları ile sanıkların taleplerinin ardından ara veren mahkeme heyeti öğleden sonraki oturumda sanık avukatlarını dinledi.

Sanık avukatları müvekkillerinin tahliyesini talep ederken, taleplerin ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti ise kuvvetli suç şüphesinin bulunması nedeniyle tahliye taleplerini reddetti.

Heyet duruşmayı 23 Ağustos tarihine erteledi.

“FETÖ’ye bağlaması anlamsız”

Duruşma sonrası ise madenci yakınları ve avukatlar duruşma salonu önünde açıklama yaptı.

Açıklamada konuşan avukat Selçuk Kozağaçlı, Kadir Çetin’in Alp Gürkan hakkında iddianame hazırlanırken bunu durdurduğuna ilişkin söylemine değinerek, bir savunma avukatının buna müdahale edemeyeceğini ifade etti.

Can Gürkan’ın katliamı FETÖ’ye bağlamasının anlamsız olduğunu ve bu davanın muhatabının madenci yakınları ile avukatları olduğunu belirterek, 15 Temmuz fırsatını kaçırmamak için bugün de yaşananları buna bağladıklarını söyledi.

Artık son düzlüğe girildiğini belirten Kozağaçlı, onların savunulacak bir yanı kalmadığını ve Türkiye’nin en büyük işçi katliamının takipçisi olacaklarını belirterek, tüm kesimleri davaya sahip çıkmaya davet etti.

Ne olmuştu?

Manisa’nın Soma ilçesi Eynez mevkisinde Soma Kömürleri AŞ tarafından işletilen ocakta 13 Mayıs 2014’te 15.00 sıralarında başlayan yangında, 420 metre derinlikte ve 3,5 kilometre uzunluğundaki galeriler dumanla dolmuş, 301 madenci ölmüş, 162 işçi sağ kurtarılmıştı.

Olayla ilgili soruşturma sonucunda açılan davada tutuklu 6 sanık ile beşinci duruşma sonunda yargılanmalarına tutuksuz devam edilmesine karar verilen vardiya amirleri Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık, “olası kastla öldürme” suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, “neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama” suçundan da 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istemiyle yargılanıyor.

Tutuksuz 38 sanık hakkında ise “taksirle birden fazla kişinin ölümüyle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma” suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis isteniyor.

Bunlardan 25’i hakkında da bu suçları “bilinçli taksirle” işledikleri gerekçesiyle aynı aralıktaki ceza süresinin, üçte birden yarısına kadar artırılarak uygulanması talep ediliyor.

Güncelleme Tarihi: 10 Ağustos 2016, 09:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER