Soma Kaymakam'ı taşerona göğsünü siper etti, işçi tepkili

Soma Maden işçileri Sendika yönetiminin istifası üzerine önce TKİ ardından ise katliamda hayatını kaybeden madencilerin mezarına yürüdü.

Soma Kaymakam'ı taşerona göğsünü siper etti, işçi tepkili
Soma Maden işçileri Sendika yönetiminin istifası üzerine önce TKİ ardından ise katliamda hayatını kaybeden madencilerin mezarına yürüdü. Yürüyüş sonunda Hükümet Konağı’nda işçilere seslenen Kaymakam Mehmet Bahattin Atçı’nın işçilerin kamulaştırma talebine karşı taşeronu savunması işçilerin tepkisini çekti

İşçiler sendika önünden kilometrelerce yol yürüyerek mezarlığa gittiler. Yürüyüş sırasında sık sık yolu trafiğe kapatan işçilerin talepleri ise sorumluların yargılanması ve madenlerde taşeronun son bulması oldu. Sık sık “devlet gelecek taşeron bitecek” sloganı atan işçiler mezarlığın ardından tekrar Hükümet Konağı önüne geldi. 

'MADENLERDE DENETİM BİTMEDEN ÇALIŞMA OLMAYACAK'

Burada konuşan Kaymakam Mehmet Bahattin Atçı Çalışma Bakanlığı müfettişlerinin katliamın meydana geldiği Soma Madencilik A.Ş’ye ait Eğnez ocağında incelemelerde bulunduğunu yarın ise ışıklar ve atabacası ocaklarında incelemelerde bulunacağını, yine maden havzasında çalışan İmbad madeninin ocaklarında da incelemelerde bulunduğunu ve bu ocaklardan birinde çalışmaların durdurulduğunu aktardı. Atçı aynı zamanda Atabacası ocağının İs Teftıs Kurulu Başkanlığı’nca durdurulduğunu bildirdi. Maden ocaklarının koşulları düzeltilmeden madenlerde çalışma olmayacağını aktaran Kaymakam Atçı, bu dönemde de işçilerin maaşının işleyeceğini ifade etti. 

'KAMULAŞTIRMA FİKRİNE KATILMIYORUM'

Kaymakamın aynı zamanda işçilerin madenlerin bir an önce kamulaştırıp taşeron sistemine son verilmesi talebine karşılık taşeron sistemini savunması tepki topladı. 

İşçilerin kamulaştırma talebine karşılık ‘sizin koşullarınızın iyileşmesi için devletin işveren olmasına gerek yok. Öncelikli olarak koşullarınızın iyileştirilmesine yoğunlaşmamız lazım. Kamulaştırma yönünde bir çalışma olduğunu söylemek kendimizi kandırmak olur. Ben kamulaştırma talebine katılmıyorum. Daha önce denendi ve başarılı olmadı’ açıklamalarına işçiler “Hükümet istediği zaman bir gecede özelleştirme yasasını geçiriyor bizim için de kamulaştırma yasasını geçirsin. Kamulaştırma çalışmaları için 300 işçinin daha mı ölmesi gerekiyor” diyerek tepki gösterdi. 

Kaymakam’ın işçilere dağılın demesine karşılık işçiler kamulaştırma talepleri karşılanana kadar dağılmayacaklarını hatta orada olmayan diğer madenlerde çalışan arkadaşlarını da çağıracaklarını belirttiler. İşçilerin Hükümet Konağı önündeki bekleyişleri devam ediyor. / Evrensel
Güncelleme Tarihi: 27 Mayıs 2014, 10:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER