Sosyalist Partiler: Hükümet İstifa

YSGP, EMEP, SDP ve ÖDP Kabine değişikliği ve yolsuzluk operasyonları üzerine hükümetin istifasını bekliyor, erken seçim istiyor, halka demokratik tepki çağrıları yapıyor.

Sosyalist Partiler: Hükümet İstifa
 Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (YSGP), Emek Partisi (EMEP), Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP), Özgürlük ve Demokrasi Partisi (ÖDP) yolsuzluk operasyonları, üç bakan ile bir milletvekilinin istifası ve kabinede on bakanın yenilenmesi üzerine hükümet istifa çağrısı açıklamaları yaptılar.

SGP: Mızrak Çuvala Sığmıyor

“Mızrak çuvala sığmıyor” başlıklı açıklamasında YSGP “yaşanan yolsuzlukların üstü örtülemez, kabine değiştirilerek çözülemez” diyerek Türkiye’nin acil, şeffaf, demokratik, eşitlikçi bir yönetime ihtiyacı olduğunu belirtti.

* Siyasi ve ahlaki açıdan normal koşullarda hükümetin istifa etmesi ve erken seçime gitmesi zorunludur. Ancak bugün anti demokratik seçim yasası ve seçim barajıyla yapılacak bir erken seçimin sorun çözecek bir hükümet çıkarması mümkün görünmüyor.

* Acilen hükümetin bu değişikleri gerçekleştirecek ve erken seçimi olanaklı kılacak koşulları yaratmak üzere adım atmasıdır.

EMEP: Çözüm Halk Egemenliği

EMEP “hükümetin meşruiyetini kaybettiğini” söyleyerek “Hükümet istifa etmelidir. Çözüm gerçek demokrasi ve halk egemenliğidir” dedi.

* ‘Hükümete karşı komplo’, ‘dış güçler’, ‘paralel devlet’ gibi gerekçelerle Başbakan Erdoğan ve hükümeti işin içinden sıyrılamaz.  Devlet içerisinde bir çeteden değil çeteler savaşından sözedilebilir. Erdoğan ve hükümeti de bunun bir parçasıdır.

*  ‘Paralel devlet’ denen şey de dahil bütün çete örgütlenmeleri deşifre edilerek ortadan kaldırılmalı, yolsuzluklar açığa çıkartılarak sorumluları hak ettikleri cezalara çarptırılmalıdır.

SDP: Cemaatini de al git AKP

SDP, “Üç bakan yetmez, AKP defol” başlıklı açıklamasında halka demokratik tepkisini göstermek için çağrı yaptı.

* Halk sözünü söylemediği müddetçe bu iktidarın koltuğu bırakmayacağı, hesap vermeyeceği ortadadır.

" Hükümet istifa, Cemaatini de al git AKP. Tüm halkımızı yolsuz hükümete ve  11 yıllık iktidarındaki bütün günahlarının ortağı olan eski dost şimdiki düşman cemaate defol demek için demokratik tepkisini göstermeye çağırıyoruz!

ÖDP: Yasaksız, barajsız erken seçim

ÖDP, “kabine revizyonu yetmez” diyerek başbakanın da istifa etmesini, erken seçim kararının kaldırılmasını, yasak ve barajların kaldırılıp seçim sisteminin erken seçim sisteminin demokratikleştirildiği bir düzenleme ile erken seçime gidilmesini istedi. ÖDP, birleşik devrimci bir muhalefet çağrısı da yaptı.

* 11 yıldır ülkeyi birlikte yöneten iktidar güçleriyle ya da bu güçlerin birisiyle ittifak içinde şekillenecek yeni düzen seçenekleriyle bu pisliğin ortadan kaldırılması mümkün değildir.

* Yolsuzluk düzeninden kurtuluşun yolu  tüm ilerici, demokrat, özgürlükçü, bağımsızlıkçı, devrimci ve sosyalist güçlerinin birleşik direnişi ile Türkiye’nin yeniden kurulmasından geçmektedir.

* Tüm sol, demokrat, devrimci ve sosyalist güçlerin ortak sorumluluğu, Haziran’ın özlem ve taleplerine sahip çıkarak, halkın kendi iktidarının yolunu açacak bir alternatifi yaratmak için hep birlikte ve dayanışma içinde mücadele etmektir.” / Bianet

Güncelleme Tarihi: 27 Aralık 2013, 13:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER