Sur'dan göç eden yurttaşlar: Abluka bitsin, barış olsun

Sur’da sokağa çıkma yasağı ve abluka 77. günü geride bırakırken, evlerinden zorla çıkartılan aileler gittikleri yerlerde zor günler yaşıyor.

Sur'dan göç eden yurttaşlar: Abluka bitsin, barış olsun
Sur’da sokağa çıkma yasağı ve abluka 77. günü geride bırakırken, evlerinden zorla çıkartılan aileler gittikleri yerlerde zor günler yaşıyor. Yardımlarla hayatlarını sürdürmeye çalışan aileler devletin bir an önce savaş politikalarından vazgeçmesini istiyor.

Sur’da süren abluka nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan insanlar Diyarbakır’ın çeşitli mahallelerine dağıldı. Şehitlik Mahallesi’ne de Sur’dan birçok aile göç etmek zorunda kaldı. Burada gazetemize konuşan yurttaşlar ablukanın kaldırılması çağrısında bulundu.


1 DÖŞEK 1 BATTANİYE

Sur’un Hasırlı Mahallesi’nde sokağa çıkma yasağı ile başlayan çatışmaların ortasında 9 gün kaldıklarını söyleyen Zeynep, “6 çocuğum var. 9 günden sonra açlığa ve susuzluğa dayanamayıp çıkmak zorunda kaldık” dedi. Eşinin pazarda çalıştığını söyleyen Zeynep, “Sokağa çıkma yasağı nedeniyle eşim şimdi çalışamıyor. Belediye, dernek ve yurttaşların yardımıyla gıda, giyim gibi ihtiyaçlarımızı karşılıyoruz. 6 çocuğumu bir döşekte, bir battaniyede uyutuyorum” dedi. Bu durumda bile tek isteklerinin barış olduğunu ifade eden Zeynep, “Kimse ölmesin. Barış olsun bir an önce” diye konuştu.

BAŞIMA GELENİ ANLATSAM BİTMEZ

Sur’dan göçen 80 yaşındaki Mevlüde Gücenir ise,  sokağa çıkma yasağının ilan edilmesi ile yanına hiçbir şey alamadan evinden ayrılmış. Gücenir, pazarda sarımsak satarak geçimini sağladığını ifade ederek, “Yerleştiğim evde kira ödemekte zorlanıyorum. 3 aylık yaşlılık maaşım var onunla kiramı veriyorum yiyecek için bir şey kalmıyor. Bir oğlum kanserden öldü diğeri ise 6 yıl önce yurt dışına gitti ve bir daha haber alamadım. Başıma ne geldiğini kimse bilmiyor, anlatsam bitmez. Dernek ve belediye gıda ve elbise ihtiyacımı karşılıyor” diye konuştu.

ASKER ANNELERİ DE ‘KİMSE ÖLMESİN’ DESİN

İsmini vermek istemeyen bir kadın ise çok sayıda insanın Sur’dan Şehitlik Mahallesi’ne gelip yerleştiğini belirterek, ailelerin gıda, giyecek, barınma gibi ciddi sıkıntıları olduğunu söylüyor. Bu ihtiyaçlarının Diyarbakır Büyük Şehir Belediyesi, Eşit Özgür Yurttaş Derneği ve yurttaşlar tarafından giderilmeye çalışıldığını ifade eden yurttaş, “90’larda köyümüzden zorla çıkartıldık, şimdi ise şehirlerde göçe zorlanıyoruz. Yıktıkları mahallelerde bayrak asıyorlar. O bayrakta bizim de kanımız var. Sur’da cenazelerimiz yerde. Kadınların bedenlerini soymak cenazelerinin yanında poz vermek insanlara işkencedir. Biz bu zulmü kabul etmiyoruz. Polis ve asker anneleri vatan sağ olsun demesin, insanlar ölmesin desin. Kendi çocukları ölürken vatanı yönetenlerin çocukları nerede? Bir an önce barış olsun çocuklar ölmesin” dedi. / Evrensel

Güncelleme Tarihi: 16 Şubat 2016, 10:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER