Mandela'nın avukatından Adalet Bakanı'na mektup

Uluslararası Barış Delegasyonu’nun PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüşmek üzere Adalet Bakanlığı’na 30 Ocak günü yaptığı başvuruya bugün de yanıt verilmedi. Nelson Mandela’nın avukatı Essa Moosa ise Adalet Bakanı’na bir mektup gönderdi.

Mandela'nın avukatından Adalet Bakanı'na mektup

Uluslararası Barış Delegasyonu’nun PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüşmek üzere Adalet Bakanlığı’na 30 Ocak günü yaptığı başvuruya bugün de yanıt verilmedi. Nelson Mandela’nın avukatı Essa Moosa ise Adalet Bakanı’na bir mektup gönderdi. Mektupta, Öcalan ile İmralı’da görüşme talep edilirken, barış sürecinin yeniden başlaması için çaba harcanmak istendiği vurgulandı.

Müzakere ve barış sürecinin yeniden başlatılması için PKK Lideri Abdullah Öcalan ile görüşmek talebiyle İstanbul’a gelen Uluslararası Barış Delegasyonu’nun Adalet Bakanlığı’na yaptığı başvuruya henüz olumlu ya da olumsuz bir yanıt gelmiş değil.

Öte yandan İstanbul’a gelen 11 kişilik heyetin başkanlığını yapan Güney Afrika’nın efsanevi lideri Nelson Mandela’nın avukatı Essa Moosa ise Adalet Bakanı’na bir mektup gönderdi.

Moosa’nın 30 Ocak günü Adalet Bakanlığı’na başvuruda bulunulmasının yanı sıra Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’dan randevu talebinde bulunulduğu mektuba ise bakanlığın yanıtı “Mektubunuz bize ulaşmadı” oldu.

Güney Afrika Yüksek Mahkemesi Yargıcı olan Essa Moosa tarafından kaleme alınıp Bakan Bozdağ’a gönderilen mektupta ise delegasyonun Türkiye ziyaretinin 14-17 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirilmek üzere belirlendiği ifade edilerek, “Misyonumuzun ilk adımı, barış sürecini yeniden başlatmak konusunda Sayın Öcalan’a danışmak ve bilgi almak üzere delegasyonumuzun İmralı Hapishanesi’ni ziyareti için iznini istemektedir. İnanıyoruz ki kendisi Güney Afrika’da Nelson Mandela’da olduğu gibi, Kürt sorununun Türkiye’de barışçıl çözümü ve demokratikleşmesi için çok önemli role sahip,” denildi.

Devamla mektupta şunlar ifade edildi:

“Delegasyonumuz İmralı Hapishanesi’nin 16 Şubat 2016’da ziyaret etmek için izin almak istemektedir. Bu delegasyonumuzun tüm üyeleri için mümkün değil ise sözü ile edilen ziyareti gerçekleştirmek için delegasyon üyelerimizden seçilecek bir grup için aynı izni talep etmekteyiz.

İmralı ziyaretinin başlangıcı olarak, Sayın Öcalan ile görüşme öncesinde kendim ve delegasyondan seçilecek bir grup için sizler ve herhangi bir meslektaşınız ile barış sürecinin yeniden başlatılması ve ilerlenecek yol üzerine görüş alışverişi yapabileceğimiz bir görüşme için izninizi talep ederim.

İmralı ziyaretimize müteakip müzakereler ve Sayın Öcalan’ın görüşmeleri ile her iki tarafın barış sürecini yeniden başlatmayı teşvik etmek konularında sizlere bildirim yapma amacıyla Sayın Adalet Bakanı olarak danışma ve bilgilendirme oturumu talep ediyoruz.

Belirtmem gerekir ki, Robben Adası ve Cape Town’ın diğer hapishanelerinde iken Mandela ve onun meslektaşlarına, arkadaşlarına vekalet ediyordum. Delil olarak Mandela’nın Victor Verster Hapishanesi’nden 11 Şubat 1990 tarihinde serbest bırakılmasından evvel tarafıma yazmış olduğu 21 Ağustos 1989 tarihli mektubunu iliştiriyorum.

ANC (Afrika Ulusal Kongresi) Anayasa Hukuk Komitesi Sekreteri olarak, Güney Afrika’da barış süreci ve bunun anayasal süreçlerine yakinen dahil oldum. 1998 yılında Nelson Mandela tarafından Güney Afrika Yüksek Mahkemesi’ne yargıç olarak tayin edildim.

2005-2014 yılları arasında Türkiye’de barış süreci gözlemlerinde bulundum ve Türkiye’ye son ziyaret tarihim olan 2014 Temmuz ayına kadar oldukça umutlu ve iyimserdim. Ulusal seçimlerin ardından Türkiye, Kürt sorunu ve kendi yönetim biçiminde demokratikleşme için barışçıl siyasal bir çözüm bulacaktı. Maalesef öyle olmadı. Bu durum Türkiye’de kalıcı bir barışa ulaşmak için beraberce emek vermemiz gerekmektedir.

Mektuba konu talebimize olumlu bir cevap vermeniz halinde onur duyacağım. Konunun aciliyetine binaen haberlerinizi bekliyorum.”

Güncelleme Tarihi: 17 Şubat 2016, 10:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER