Suruç Katliamı'nın birinci yıldönümü

Kobani'nin yeniden inşa çalışmalarına katılmak için yola çıkan 33 kişinin hayatını kaybettiği Suruç Katliamı’nın birinci yılı, katliamda hayatını kaybedenler anılıyor.

Suruç Katliamı'nın birinci yıldönümü

Kobani’nin yeniden inşa çalışmalarına katılmak için yola çıkan 33 kişinin hayatını kaybettiği Suruç Katliamı’nın birinci yılı, katliamda hayatını kaybedenler anılıyor.

Suruç Aileleri ve Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu’nun (SGDF) çağrısıyla katliamın gerçekleştirildiği Amara Kültür Merkezi’nde ve yaşamını yitirenlerin mezarları başlarında anmalar gerçekleştirilecek.

Program

Suruç

Suruç Aileleri İnisiyatifi ve SGDF üyeleri, katliamın birinci yılında, katliamın gerçekleştirildiği saat olan 11:50’de Amara Kültür Merkezi önünde anma gerçekleştirilecek.

Etkinliğe Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ile çok sayıda siyasi parti ve kitle örgütü temsilcisi de katılacak.

İstanbul

İstanbul’da katliamın gerçekleştirildiği saatte mezar anmaları, akşam ise kitlesel basın açıklaması gerçekleştirilecek.

Büşra Mete’nin Pendik’te bulunan Yeni Şeyhli Mezarlığı’nda, Ece Dinç’in Kadıköy Karacaahmet Mezarlığı’nda, Polen Ünlü ve Hatice Ezgi Sadet’in Ümraniye Çırçır Mezarlığı’nda; Bahar Nazegül Boyraz’ın Küçükyalı Mezarlığı’nda; Duygu Tuna, İsmet Şeker ve Cemil Yıldız’ın Gazi Mezarlığı’nda; Vatan Budak’ın Gaziosmanpaşa Karlıtepe Mezarlığı’ndaki mezarları başında saat 11:50’de anmalar düzenlenecek.

Saat 19:00’da Kadıköy İskele Meydanındaki Haldun Tanel Tiyatro Salonu önünde de kitlesel basın açıklaması gerçekleştirecek.

İstanbul’da ayrıca 24 Temmuz saat 14:00’te Gazi Cemevi önünde toplanılarak Gazi Mezarlığı’na yürünecek, anma yapılacak.

SGDF’nin askeri darbe girişimi nedeniyle 16 Temmuz’da ertelediği anma etkinliği de, 30 Temmuz günü Saat 17:00’de Bostancı Gösteri Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

Diyarbakır

Veysel Özdemir ve Nazlı Akyürek’in mezarları başında saat 11:50’de anma düzenlenecek. Saat 13.00’te Veysel Özdemir için mlevlüt okutulacak, yemek verilecek.

SGDF, DBP, HDP, DTK ve KJA üyeleri, saat 18.00’de ise AZC Plaza önünde basın açıklaması düzenleyecek.

Samsun

Mert Cömert’in Bafra’da bulunan mezarı başında saat 11:50’de anma düzenlenecek, akşam saatlerinde ise ESP Samsun Temsilciliği binasında anma etkinliği yapılacak.

Bursa

Ferdane ve Nartan Kılıç için saat 18:30’da Hamitler Mezarlığı’nda anma gerçekleştirilecek.

23 Temmuz Cumartesi günü 16:00 ile 20:00 saatleri arasında Konak Kültür Evinde Nartan Kılıç fotoğraf sergisinin açılışı yapılacak, ardından anma etkinliği düzenlenecek.

Eskişehir

Eskişehir’de saat 18:30’da Cemevi yanında bulunan Gezi Şehitlerinin Fidanlığı’nda anılacak, hayatını kaybeden 33 kişi anısına fidan dikilecek, basın açıklaması yapılacak.

Ankara

ESP ve SGDF üyeleri Yunus Emre Şen’in anısına Tuzluçayır’da açılan Yunus Emre Şen Gençlik Kültür Merkezi önünde saat 19:00’da toplanarak, Feyzulah Çınar Parkı’na yürüyüş düzenleyecek, anma gerçekleştirecek.

Mersin

Emek ve Demokrasi Platformu, saat 18:00’de Özgür Çocuk Parkı’nda anma düzenleyecek.

Adana

17:30’da İnönü Parkında anma gerçekleştirecek.

Ne olmuştu?

20 Temmuz 2015’te SGDF’nin çağrısıyla 300 genç Kobani’ye oyuncak ve insani yardım malzemeleri götürmek için Suruç’taydı.

Konakladıkları Amara Kültür Merkezi’nde basın açıklaması yaptıkları sırasında intihar saldırısı gerçekleşti. 33 kişi hayatını kaybetti.

Saldırı halen davaya dönüşmedi, soruşturmadaki son gelişme, Nisan ayında kamu görevlilerine soruşturma izni verilmemesi oldu. Soruşturmadaki gizlilik kararı da kaldırılmadı.

SGDF Suruç Katliamı’nın yıldönümü nedeniyle “Suruç İçin Adalet Herkes İçin Adalet” kampanyası başlattı.

Neden Kobani’ye Gitmek İstiyorlardı?

SGDF, neden Kobani’ye gitmek istediklerini anlatan “Kobani’yi Beraber Savunduk Beraber İnşa Edeceğiz” isimli bir çağrı videosu hazırlamıştı.

Farklı illerden Suruç’a gelen gençler 19-24 Temmuz’da Kobani’de olacaktı.

SGDF Eş Başkanı Oğuz Yüzgeç, videoda Kobani kentindeki enkaz kaldırma çalışmalarına katılacaklarını, bir park, kreş ve hastanelerdeki inşaat sürecine katılacaklarını anlatıyor.

“Yapacağımız çocuk parkı Denizlerin Zap’a yaptığı barış köprüsü gibi olacak. Böylesi sembolik bir önemi var. Park için Türkiye’nin her yerinden oyuncaklar topladık.“

SGDF MYK üyesi Başak Baydar ise “Hatıra ormanında Kobanê’de şehit düşenlerin isimlerinin olduğu 500 fidan dikeceğiz. Berkin Elvan için meyve ağaçları dikeceğiz. O ağacın verdiği meyveler çocukları özgürleştirecek” diyor.

Hayatını kaybedenler

Serhat Devrim

Serhat Devrim 19 yaşındaydı. Katliam’da Muş’tan hayatını kaybeden üç kişiden biri oldu.

Mücahit Erol

Mücahit Erol 19 yaşındaydı. Muş Korkutluydu. Harran Üniversitesi Müzik Bölümü 1. Sınıf öğrencisiydi.

Veysel Özdemir

Veysel Özdemir 21 yaşındaydı.

Nazlı Akyürek

Nazlı Akyürek 22 yaşındaydı. Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi

Osman Çiçek

Osman Çiçek 22 yaşındaydı. Suruçluydu. Kasım Deprem ile yanyana defnedildi.

 

Murat Yurtgül

Murat Yurtgül 23 yaşında, Arel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji bölümü 4. sınıf öğrencisi,okulun İnsan Hakları ve Demokrasi Kulübü Başkanı idi. Yurtgül Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği’nde (CİSST) 7 aydır Ağırlaştırılmış Müebbet Hükümlüsü Mahpuslar Ağı Temsilcisi olarak çalışıyordu.

Ferdane Kılıç ve oğlu Nartan Kılıç

Ferdane Kılıç Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Meclisi üyesiydi, oğlu Nartan Kılıç ve kızı Sinem Kılıç ile Suruç’taydı. Sinem Kılıç annesini ve oğlan kardeşini kaybetti, kendisi yaralandı. Baba Metin Kılıç 7 Haziran genel seçimlerinde HDP Bursa milletvekili adayıydı.

Hatice Ezgi Sadet

Hatice Ezgi Sadet 20 yaşında, Mimar Sinan Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü öğrencisiydi.

Süleyman Aksu

Süleyman Aksu 23 yaşında, Yüksekova Anadolu Lisesi’nde İngilizce öğretmeniydi.

Alican Vural

Alican Vural 18 yaşında, Samsunlu, 19 Mayıs Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü öğrencisi, ESP üyesiydi.

Alper Sapan

Alper Sapan 20 yaşında, Giresunlu, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Felsefe Bölümü öğrencisi ve Eskişehir Anarşi İnisiyatifi üyesiydi.

Koray Çapoğlu

Koray Çapoğlu 32 yaşında, Oflu, Devrimci Trabzonssporlular Grubu üyesiydi.

Okan Pirinç

Okan Pirinç 18 yaşındaydı, Liseyi bitidi, üniversite tercihini yaptı, sonuçları bekliyordu. Hatay Samandağlı idi.

Uğur Özkan

Uğur Özkan 26 yaşında, Cizre doğumlu ve 22 yıllık İstanbullu. İnşaat işçisi ve Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) üyesiydi. Bir hafta da inşaat işçisi olarak Kobane için çalışmak istiyordu.

Yunus Emre Şen

Yunus Emre Şen 22 yaşında, Vanlı, Ankara Üniversitesi  Dil Tarih Coğrafya Fakültesi (DTCF) Türk Dili ve Edebiyatı öğrencisi, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) üyesiydi.

Mücahit Erol

Mücahit Erol 19 yaşında, Muşlu, Harran Üniversitesi Müzik Bölümü 1. sınıf öğrencisi. Adını “Evrim Deniz” olarak değiştirdiği yazıldı. Kardeşi “Kobane’deki insanlara yardım için gideceğiz. Tarihte insanlık adına Kobane’ye bir tuğla koymakla anlıacağız” dediğini aktardı.

Medali Barutçu

Muş’tan Medali Barutçu Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrencisiydi.

Çağdaş Aydın

Çağdaş Aydın 27 yaşında, Dersimliydi, Ötekilerin Postası’nda editördü, Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde Kamu Yönetimi okuyordu.

Cemil Yıldız

Cemil Yıldız 65 yaşında, Sinoplu, İstanbul Gazi mahallesinden. 7 Haziran genel seçimleirnde HDP Sinop milletvekili adayıydı. ki Cemil Yıldız 7 Haziran seçiminde HDP Sinop milletvekili adayıydı.

Duygu Tuna

Duygu Tuna, HDP Maltepe ilçe eşbaşkanıydı.

Kasım Deprem

Kasım Deprem 28 yaşında, Suruçlu, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi son sınıf öğrencisi, HDP Gençlik Kolları üyesiydi.

Ece Dinç

ESP Kadıköy’den Ece Dinç.

Aydan Ezgi Şancı

Samsun’dan Aydan Ezgi Şancı.

Cebrail Günebakan

Hatay’dan Cebrail Günebakan.

Büşra Mete

ESP İstanbul’dan Büşra Mete İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencisiydi.

İsmet Şeker

Suruç’ta öldürülen İsmet Şeker’in oğlu Mustafa Can Şeker de Kobane’de hayatını kaybetmişti.

Emrullah Akhamur

Emrullah Akhamur Mardin Kızıltepeli, Mersin Üniversitesi Tarih bölümünden.

Nazlı Akyürek – Nuray Koçan

İkisi de 22 yaşında olan Nazlı Akyürek ile Nuray Koçan Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesinde okuyordu.

Nazegül Boyraz

Nazegül Boyraz 55 yaşında, CHP Maltepe Meclis üyesi, Gülsuyu’nda oturuyordu.İstanbul Gülsuyu Mahallesi’nden.

Erdal Bozkurt

Erdal Bozkurt 27 yaşında, Ağrılı ve Sosyalist Gençlik Derneği Federasyonu üyesiydi.

Veysel Özdemir

Diyarbakır’dan Veysel Özdemir.

Polen Ünlü

Polen Ünlü İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğrencisiydi.

Mert Cömert

Samsun, Bafralı Mert Cömert 19 yaşındaydı, Bafra Demir Çelik Meslek Lisesi son sınıf öğrencisiydi. Ailenin tek çocuğuydu.

Çaycılık yaparak ailesini geçindiren babası Mehmet Çelik, “Mert bize ‘Samsun’a gezmeye gidiyorum’ demişti. Kobane’ye geçeceğini bilmiyorduk. Bayram günü gezecek sandık” demişti. Patlamanın ardından Dicle Haber Ajansı’na konuşan babası, “Devlet görevini yerine getirseydi bu başımıza gelmezdi. Kimsenin canı yanmazdı” demişti.

Mert Cömert Kobane’ye gitmek üzere yola çıkmadan önce Facebook’ta bir arkadaşına şunları yazmıştı:

“Ölmezsek iyidir, ölürsek artık bizi unutmazsın abi. Devamlı paylaşımlar yaparsın hakkımızda, ‘Karadeniz’in asi çocuğu Kobane’de şehit düştü’ diye. :) Heykelimi dikin, ben insanlık için gidiyorum… Orada Karadeniz’imizi iyi bir şekilde temsil edeceğime inanıyorum.”

Vatan Budak

Kars Dior doğumlu Vatan Budak, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği’nden yeni mezun olmuştu. 22 yaşındaydı.

Güncelleme Tarihi: 21 Temmuz 2016, 09:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER