Taciz ve tecavüze yeni ceza indirimleri!

Meclis Genel Kurulu'nda görüşülen 5. Yargı Paketi ile çocukların yetişkinlerce istismar edildiği durumlar için "taciz" ve "saldırı" ayrımı getiriliyor.

Taciz ve tecavüze yeni ceza indirimleri!
Meclis Genel Kurulu'nda görüşülen 5. Yargı Paketi ile  çocukların yetişkinlerce istismar edildiği durumlar için "taciz" ve "saldırı" ayrımı getiriliyor. Böylece çocukların "taciz" edilmesi halinde cezanın düşürülmesi gündeme gelecek. İFK, tasarıya karşı sosyal medya eylemi yapacak.


Meclis Genel Kurulu'nda görüşülen 5. Yargı Paketi'nde kadınlara ve çocuklara karşı cinsel saldırı suçları bakımından değişiklik önerileri yer alıyor.

CEZA İNDİRİMLERİ GELİYOR

Tasarı, hükümet tarafından cinsel suçlarda ceza artırımı olarak sunuluyor. Ancak tasarıda kadına karşı şiddet ve kadın cinayetleri konusunda tek bir düzenleme bile yer almıyor. Aksine, kadınlara tecavüz sırasında uygulanan/uygulanacak şiddet konusunda erkeklere yeni "ceza indirim"leri geliyor.

Tasarıda cinsel istismarın tanımı yeniden yapılıyor. Buna göre, cinsel istismar deyiminden; 15 yaşını tamamlamamış ya da tamamlamış olmakla birlikte, suçun hukuki anlam ve sonuçlarını algılama yeteneği gelişmemiş olan çocuklara karşı gerçekleştirilen her türlü cinsel davranış, diğer çocuklara karşı sadece cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen başka bir nedene dayalı olarak gerçekleştirilen cinsel davranışlar anlaşılacak.

Çocukların yetişkinlerce istismar edildiği durumlar için "taciz" ve "saldırı" ayrımı getiriliyor. Böylece çocukların taciz edilmesi halinde cezanın düşürülmesi gündeme gelecek.

Çocuğu cinsel yönden istismar eden kişi, 8 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. Cinsel istismarın "sarkıntılık" düzeyinde kalması halinde verilecek ceza 4 yıl ile 8 yıl arasında olacak.

Tasarıya, cinsel taciz, cinsel saldırı ve cinsel istismar suçlarında "çocuğun ve kadının beyanın esas alınması ve aksini ispa yükümlülüğünün erkekte" olmasına ilişkin hiçbir yer alıyor.

Cinsel saldırı suçunun, eşe karşı işlenmesi halinde, soruşturma ve kovuşturmanın yapılması mağdurun şikayetine bağlı olacak.

ŞİKAYET SÜRESİ 6 AYLA SINIRLANIYOR

Halen zaman aşımının korunduğu cinsel taciz ve kimi cinsel saldırı suçlarında şikayet süresi 6 ayla sınırlandırılıyor.

Yasa tasarısı, cinsel suçların sanıklarının tedavisinden söz ediyor. Kadın örgütleri bu tanımlamaya karşı çıkıyor, "sanıklar hasta değil, erkek egemen sistemden gücünü alan suçlulardır" diyor. 

İFK EYLEM YAPACAK

İstanbul Feminist Kolektif (İFK) yasal düzenlemeye karşı bugün sosyal medya eylemi yapacak. #sözdecezaartirimiozdecezasizlik hashtagi bugün 12.00-13.00 ve 16.00-17.00 saatleri arasında Twitter ve Facebook eylemleri gerçekleştirilecek.

Güncelleme Tarihi: 05 Haziran 2014, 13:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER