Tekçi Davasında 18 Yıl Aradan Sonra Yapıldı

Yüksekova'da çobanlık yaparken Bolu Dağ Komando Taburu tarafından gözaltına alındıktan sonra önce kurşuna dizilerek katledilen, ardından mayına bağlanarak parçalanan Nezir Tekçi için 18 yıl aradan sonra keşif başlatıldı.

Tekçi Davasında 18 Yıl Aradan Sonra Yapıldı
 Hakkari'nin Yüksekova ilçesine bağlı Aşağı Ölçek (Yekmal) köyünde çobanlık yaparken Bolu Dağ Komando Taburu tarafından gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan, ancak tanıkların anlatımlarına göre önce kurşuna dizilerek katledilen, ardından mayın bağlanarak parçalanan Nezir Tekçi için infaz edildiği yerde keşif işlemleri başladı. 

 

Yüksekova 1. Asliye Mahkemesi Hakimi Yunus Topuz tarafından gerçekleştirilen keşif için Tekçi'nin ailesi, İstanbul, Ankara, Hakkari barolarının temsilcileri, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) temsilcileri, İHD Hakkari Şubesi, bağımsız doktorlar, BDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu üyeleri, Özgürlükçü Hukukçular Derneği avukatları ve Adli Tıp Uzmanları Derneği yönetici YÜTSO Başkanı Salih Özdemir, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

Yüksekova'ya 20 kilometre uzaklıkta bulunan Yükarı Ölçek Köycük mezrası Kayalar altı bölgesine gitti. Askerlerin yoğun önlem aldığı alana getirilen, o dönem söz konusu komando taburunda görevli olan tanık asker Yunus Şahin ve Nezir Tekçi ile birlikte gözaltına alınan Kemal Kırmızıtaş olay yerini gösterdi. O gün yaşananları hakime anlatan tanıklar yer gösterdi.

 

Çok sayıda boş kovanın bulunduğu alanda, yöresel elbise parçaları bulundu. Bu elbise parçalarının Tekçi'ye ait olabileceği ihtimalinden dolayı Tekçi'nin babası Halit Tekçi ile birlikte avukatlar ve yurttaşlar elbise parçalarını ve boş kovanları topladı.

 

Tekçi'nin mayına bağlanarak parçalanması nedeni ile avukatlar dedektör talebinde bulundu. Olay yerinde incelemeler devam ederken, vatandaşlar ise alan dağılarak Tekçi’ye ait parçaları aradılar.

 

Olay yerine getirilen o dönemde asker olan görgü tanığı Yunus Şahin, askerler tarafında gözaltına alınan Nezir Tekçi, burada kurşuna dizilerek daha sonra mayın bedenine bağlayarak patlatıldı.

 

Dönemim komutanlarından Ali Osman Akın, gözaltına tutulan Nezir Tekçi’ye  PKK’lilerin yerini söyle Tekçi ise ben PKK’lilerin yerini bilmiyorum dedi. Türkçe bilmeyen Tekçi üzerindeki kıyafetlerinde yerli kıyafet olduğunu kaydeden Şahin,  Kemal Teğmen adında bir komutan 3 el ateş ederek öldürüldü. Sonra bize 3 adım geri çıkın dedi. Geri çıktıktan sonra büyük bir patlama meydana geldi. Patlamada Tekçi’nin bedeni paramparça oldu şeklinde konuştu.

 

Keşif yerin açıklama yapan Hakkari Barosu Başkanı Muhittin Güngör, 18 yıl önce Bolu tugay komutanlığı tarafında infaz edilen Nezir Tekçi’nin parçalarını arıyoruz. Baştan beri adli bir yargılama yapılmadığını düşünüyorum, Hakkari Ağır ceza mahkemesine giren bir suç şuanda Eskişehir’de mahkemesine yargılanmakta keşif yeri burası olmasına rağmen mahkemenin Eskişehir’e nakledilmesi baştan itibaren bizim adalete olan inancımız azalmıştır dedi. Burada 20 ye yakın mermi kovanına ve bez parçalarına rastlanmıştır dedi. Bu insanların biran önce cezalandırmasını istiyoruz bu bölgede yapılan infazlar köy boşaltmalar bilmemek mümkün değildir. Dedi. 

 

Hakkari İHD Başkanı İsmail Akbulut, 1995 yılında Bolu Tugay komutanlığı tarafında Nezir Tekçi adlı vatandaşımız infaz edilmiştir. Faillerin yargılanmasına kadar bu olayın takipçisi olacaklarını dile getirdi.

 

Kazı işlemleri havanın kararmasıyla son buldu. / Yuksekova Guncel

Güncelleme Tarihi: 23 Kasım 2013, 16:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER