TGS Kadın Komisyonu Kuruldu

Türkiye Gazeteciler Sendikası Kadın Komisyonu'nu kuran kadın gazeteciler, mesleği icra ederken kadına yönelik şiddetin parçası ve hedefi olmaycaklarını belirterek "Medyada erkek egemen diline son" dedi.

TGS Kadın Komisyonu Kuruldu
 ürkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Kadın Komisyonu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü'nde kuruluşunu bir deklarasyonla açıkladı.

Deklarasyonda, bianet’in çetelesine göre bu yılın ilk 10 ayında erkeklerin 168 kadını öldürüp 148 kadına ve kız çocuğuna tecavüz ettiği, 170 kadını yaraladığı, 123 kadına ve kız çocuğuna tacizde bulunduğu hatırlatıldı.

Medya kadını mağdur ediyor

"Peki, kadına yönelik erkek şiddeti medyaya nasıl yansıyor? Bu haberler kadını nesneleştiriyor, şiddeti olağanlaştırıyor, hatta meşrulaştırıyor. Haberlerdeki eril dil ve bakış açısı, toplumdaki cinsiyet ayrımcılığını besliyor, mağdur olmuş kadını bir kez daha mağdur ediyor. Daha açık söyleyelim: Medya, bu haberlerle kadına yönelik suçlara açıkça ortaklık ediyor.

"Genelde medyada kadın temsilinin, özelde kadına yönelik erkek şiddetinin temsilinin bu kadar sorunlu olmasında şüphesiz medyanın erkek egemen yapısının da rolü var. Son açıklanan TÜİK verilerine göre, Türkiye’de medya çalışanlarının üçte ikisi erkek. Kadınlar medya kuruluşlarının karar mekanizmalarında neredeyse hiç yoklar.

Çalışanların üçte biri kadın

"Medya çalışanlarının üçte birini oluşturan biz kadın çalışanlar ise ayrımcılıktan mobinge, eşdeğer işe eşit ücret verilmeyişinden cinsel tacize, erkek egemen sistemin tüm uygulamalarına maruz kalıyoruz. Sadece iş yerinde değil, sokakta da şiddetin hedefindeyiz. Alanda çalışan muhabirler, sıkça polisin cinsel saldırısına maruz kalıyor."

Erkek egemen medya diline son

Deklarasyonda, TGS'li kadın gazetecilerin mesleğini yaparken kadına yönelik şiddetin bir parçası ve hedefi olmayacağı belirtildi.

"Biz kadın çalışanlar ise kadına yönelik şiddeti mor gözü sayfalara taşımadan da, kadının bedenini metalaştırmadan da, ‘aldatıyordu dövdüm’ gibi şiddet uygulayan elin sözünü dikkate alıp başlığa çıkartmadan da kadına yönelik şiddet haberleri yapılabileceğine inanıyoruz. Yazdığımız iki satırın sesini duyuramayan kadının sesi olmasını istiyoruz.

"Bu sesi duyururken onu deşifre ve mağdur etmeme hassasiyetini medyadaki ‘bıyıklı’ zihniyete göstermek istiyoruz. Medyada çalışan kadınlar olarak 'Erkek egemen medya diline son' diyoruz. Bu nedenle TGS Kadın Komisyonu'nunu kurduk, hem medyada erkek egemen cinsiyetçiliğe hem de yaşamın her alanında kadına yönelik şiddete karşı mücadelenin bir parçası olacağız. Vardık, varız, var olacağız." / Bianet

Güncelleme Tarihi: 26 Kasım 2013, 09:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER