Topbaş ailesi de 2 off-shore şirketle Panama Belgeleri'nde

Panama Belgeleri’nde, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen Topbaş ailesinin iki off-shore şirketi olduğu öne sürülüyor.

Topbaş ailesi de 2 off-shore şirketle Panama Belgeleri'nde

Tarihin en büyük sızıntılarından biri olan Panama Belgeleri’nde, Topbaş ailesi de yer aldı.

Muhafazakarlığı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen Topbaş ailesinin, vergi cenneti Panama’da off-shore şirketler kurduğu öne sürüldü.

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, Türkiye’nin en zengin ailelerinden olan Topbaşlar, Panama Belgeleri’nde iki off-shore şirketle yer alıyor.

Bu şirketler, Britanya Virjin Adaları’nda kurulan Calcede Marketing Ltd ve Panama merkezli Twillett Trading Sa.

Calcede Marketing

Calcade Marketing’in yüzde 100 hisse sahibi Nigar Füsun Topbaş, Mustafa Latif Topbaş’ın kuzeni olan eski ANAP İstanbul il başkanı Eymen Topbaş’ın eşi. BİM’in en büyük hissedarı olan ve bu yıl 1,1 milyar dolarlık servetiyle Forbes’un ‘En Zengin 100 Türk’ sıralamasında 22’nci sırada yer alan Mustafa Latif Topbaş, 17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmalarında da şüphelilerden biriydi ve ikinci soruşturma dalgasında mal varlığına tedbir kararı konulmuştu.

ahmet-hamdi-topbas3 Ocak 2006’da Horizon Investments aracılığıyla kurulan Calcade Marketing’in tek imza yetkilisi olarak Nigar Füsun Topbaş belirlenirken, belgelerde Horizon Investments’ın kurucu ortağı olarak Paul Alain Polikar’ın da imzası yer alıyor.

Horizon Investments ile 89 şirkete aracılık yapan Polikar, Garanti Bankası Amsterdam’ın eski genel müdür danışmanı ve Türkiye departmanı başkanı.

Horizon’nın diğer ortağı Fehmi Çubukçu ise Garanti Bankası İsviçre eski genel müdürü.

Twillet Trading

İkinci şirket olan Panama merkezli Twillet Trading’in hisse sahipleri olarak belgelerde Muhammed Hasan Topbaş ve Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı’nın şu anki yönetim kurulu başkanı Ahmet Hamdi Topbaş geçiyor.

10 bin dolar sermayeli Twillett Trading şirketi için bir bankanın Cenevre şubesinde hesap açıldı.

Şirketler aktifken faaliyet yürütmedi

Habere göre, Topbaş ailesi, Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı’yla Müslümanlara bağış çağrısı yaparken kazandığı paraları İsviçre’ye yatırdı.

Topbaş’lara ait şirketler aktif oldukları süre boyunca faaliyet yürütmedi. Bu tür şirketler tabela şirketler olarak adlandırılıyor.

Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun tanımlamasına göre kağıt üzerinde görünen ancak herhangi bir faaliyeti bulunmayan tabela şirketler, şirketi kuran kişinin mal varlığını denetimden kaçırmasını sağlıyor.

topbaş ailesi

Güncelleme Tarihi: 08 Temmuz 2016, 11:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER