Türkiye'den SDG'nin petrol anlaşmasına tepki: Kabul edilemez

Dışişleri Bakanlığı, Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) Suriye'nin doğusunda kontrol ettiği petrol sahaları için bir Amerikan şirketiyle yaptığı petrol anlaşmasına tepki gösterdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, anlaşma için "Kabul edilemez" denildi, "Suriye’nin doğal kaynakları Suriye halkına aittir" ifadeleri kullanıldı.

Türkiye'den SDG'nin petrol anlaşmasına tepki: Kabul edilemez
Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile Amerikan bir petrol şirketi arasında yapılan petrol anlaşmasına Türkiye’den tepki geldi. Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, ‘anlaşmanın uluslararası hukuku ve Suriye’nin toprak bütünlüğü ile egemenliğini ihlal ettiği’ belirtildi. Dışişleri, anlaşmayı ‘kabul edilemez’ diye niteledi.

Açıklamada, “PKK/YPG terör örgütü, bu adımla Suriye halkının doğal kaynaklarına el koyarak bölücü gündemini ilerletme emelini açıkça gözler önüne sermiştir. Suriye’nin doğal kaynakları Suriye halkına aittir. ABD’nin uluslararası hukuku hiçe sayan, Suriye’nin toprak bütünlüğüne, birliğine ve egemenliğine kasteden ve terörizmin finansmanı kapsamına giren bu adıma destek vermesini esefle karşılıyoruz. Hiçbir meşru saikle gerekçelendirilemeyecek olan bu tasarruf asla kabul edilemez” denildi.

NE OLMUŞTU?

SDG’nin, Suriye’nin doğusunda kontrol ettiği petrol sahaları için Delta Crescent Energy LLC isimli Amerikan petrol şirketiyle anlaşma imzaladığı ortaya çıkmıştı. Al Monitor sitesinde yayımlanan haberde, anlaşmanın ‘Beyaz Saray’ın bilgisi ve teşviki ile imzalandığı’, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’nin Türkiye’ye konu hakkında bilgi verdiği ve ‘Ankara’nın olumsuz tepki göstermediği’ iddia edilmişti.

ESAD YÖNETİMİ DE KINADI

Şam yönetimi de dün ‘hırsızlık’ ve ‘yasadışı’ diye nitelediği anlaşmaya tepki göstermiş, “SDG ile bir Amerikan petrol şirketinin, Amerikan yönetiminin desteğiyle imzaladığı, Suriye’nin petrolünü çalma amaçlı anlaşmayı en sert dille kınıyoruz” açıklaması yapmıştı.  / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 03 Ağustos 2020, 23:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER