Türkiye'ye kaçıran insan taciri: IŞİD'ci olduklarını anlayamazsınız

NYT, Suriye-Türkiye sınırında insan kaçakçılığı yaptığı belirtilen Ebu Ömer isimli bir kişiyle konuştu. Ebu Ömer, yaklaşık 50 IŞİD üyesini Türkiye'ye soktuğunu, bu militanların birçoğunun kadın kılığına girdiğini öne sürdü.

Türkiye'ye kaçıran insan taciri: IŞİD'ci olduklarını anlayamazsınız
New York Times (NYT) gazetesi, IŞİD’in Suriye’nin doğusundaki kontrolünü kaybetmesiyle kaçan binlerce militanın nereye gittiğine dair kapsamlı bir haber yayımladı. Bir dizi Amerikan ve Avrupa çıkışlı istihbarat raporunun yanı sıra uzman görüşleri ve görgü tanıklarına dayandırılan haberde, ‘IŞİD’in yer altına indiği’ yorumu yapıldı.


Gazetenin görüştüğü bir insan kaçakçısı ise çok sayıda IŞİD militanının kadın kılığında Türkiye’ye kaçtığını savundu. Haberdeki iddialar şöyle:

‘TÜRKİYE ÜZERİNDEN AVRUPA’ İDDİASI

  • NYT’nin haberde ana kaynak olarak kullandığı istihbarat değerlendirmelerinde, Suriye’nin doğusunda ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri’nden kaçan binlerce IŞİD militanının güneye, Batı’ya ve kuzeydoğuya giderek saklandığı, şifreli iletişim kanalları üzerinden haberleştikleri liderlerinden talimat beklediği öne sürüldü. Kimyasal silah eğitimi almış bazı militanların El Nusra’ya katıldığı, bazılarının ise insan kaçakçılarına binlerce dolar ödeyerek Türkiye’ye kaçtığı iddia edildi. NYT, Türkiye’ye kaçanların birçoğunun Avrupa’dan Suriye’ye ilk geldikleri ülkeye dönmeyi planladıklarını yazdı.

‘SINIRDA İNSAN KAÇAKÇILIĞI ARTTI’

  • Haberde, Türkiye iddiasıyla ilgili şu ifadeler kullanıldı: “Suriye ve Washington’daki hükümet yorumcuları ve bağımsız analistler, IŞİD savaşçılarını Türkiye sınırından kaçırmak konusunda artan bir ticaret olduğunu söyledi. İstihbarat yetkilileri bu kişilerin burada gizli hücrelerle bağlantı kurduğuna inanıyor. İngiltere merkezli bağımsız Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre, Fırat Vadisi’nde bulunan Rakka ve Deyrül Zor’dan üst düzey IŞİD’ciler, Türkiye’ye güvenli geçiş için 20 bin ila 30 bin dolar rüşvet ödedi.”

’50 IŞİD’CİYİ TÜRKİYE’YE SOKTUM’

  • New York Times, Suriye ile Türkiye arasında insan kaçakçılığı yaptığı belirtilen Ebu Ömer isimli bir kişiyle de görüştü. “Türkiye’ye yaklaşık 50 IŞİD savaşçısını soktum” diyen Ebu Ömer, bu kişiler arasında Suriyelilerin de, yabancı savaşçıların da bulunduğunu söyledi.

‘KADIN KILIĞINA GİRİYOR, KOLYE TAKIYORLAR’

  • Ebu Ömer, Türkiye’ye girenlerin sınır güvenliğine yakalanmamak için genellikle kadın kılığına girdiklerini de öne sürerek şu ifadeleri kullandı: “Onları gördüğümde çok şaşırdım. Havalı giysiler, klasik kot pantolonlar giyiyorlar. Birçoğu kolye takıyor, kimliklerini olabildiğince gizlemeye çalışıyordu. Pasaportlarını botlarına saklıyorlardı. Tamamen traş olmuşlardı; IŞİD’ci olduklarını tahmin edemezdiniz. Birkaç sözcük dışında Arapça da konuşmuyorlardı.”

HABERİN İNGİLİZCE TAM METNİ

Güncelleme Tarihi: 05 Şubat 2018, 19:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER