Yeni KHK 'kıyafet'ten gelemiyormuş!

Bir süredir hükümet tarafından 'geleceği' yönünde açıklamalar yapılan yeni KHK'nın tek tip kıyafet ve yargıya ilişkin düzenlemelere yapılan itirazlar nedeniyle bekletildiği öğrenildi.

Yeni KHK 'kıyafet'ten gelemiyormuş!
Hükümetin uzun süredir getirmeyi amaçladığı cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülere “tek tip” kıyafet giydirilmesi uygulamasına ilişkin düzenlemenin hazırlanan son kanun hükmünde kararnameye konulduğu öğrenildi. Ancak hükümet ve bürokrasi içinden gelen bazı “Tek tip masumiyet karinesini ihlal eder, FETÖ’cülerin işine yarar” eleştirileri nedeniyle KHK’nin bir aydır yayımlanamadığı belirtildi.


15 Temmuz darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a yönelik suikast girişimine ilişkin Muğla’da açılan davanın 13 Temmuz 2017’deki duruşmasına sanıklardan astsubay Gökhan Güçlü’nün üzerinde “Hero” (kahraman) yazılı tişörtle gelmesi tepkilere neden olmuştu. Soruşturma başlatan savcılık, “Hero”, “Hoca Efendi Razı Olsun” anlamına geldiğini belirlemişti. Bu tür olayların bir daha yaşanmaması için hükümet, cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülerin tek tip kıyafet giymesi için çalışma başlatmıştı. Tek tip kıyafet çalışmasına, kamuoyundan “masumiyet karinesinin” ihlal edileceği gerekçesiyle gelen eleştiriler üzerine, bakanlık çalışmayı ağırdan almıştı.

Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre, Adalet Bakanlığı tek tip kıyafet uygulamasına ilişkin çalışmasını tamamladı. Bakanlar Kurulu’nda onaylanan düzenleme, bu kapsamda hazırlanan kanun hükmünde kararnameye eklendi. Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, yeni KHK’yi, 20 Kasım’da, “Çalışmalar değerlendirildi. Önümüzdeki günlerde yeni KHK’ler çıkacaktır. 2 ayrı KHK’yi yayınlayacağız” sözleriyle duyurmuştu. Ancak aradan geçen zamana rağmen KHK’lerin yayımlanmaması soru işaretleri yarattı.

‘FETÖ’YE YARAR’ İTİRAZI

Alınan bilgiye göre, bir aylık beklemenin nedeni tek tip kıyafet konusunda hükümet içinde ve bürokratlar arasında yaşanan görüş ayrılığı. Bazı bürokratların, “Tek tip kıfayet çalışması, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 6. maddesinde düzenlenen masumiyet karinesini ihlal eder. Başarılı operasyonlar ve davalar ile köşeye sıkışan FETÖ, tek tip kıyafetle istediği fırsatı yakalar. Tek tip giydirilen FETÖ üyeleri, mahkûm olsalar bile ileride davalarını AİHM’ye taşıyarak tek tip kıyafet nedeniyle hak ihlali iddiasında bulunabilirler. Bu da Türkiye’yi sıkıntıya sokar” görüşünü hükümet yetkililerine ilettiği öğrenildi.

Güncelleme Tarihi: 21 Aralık 2017, 09:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER