Yeşilovalı vatandaşlar eylemde!

Hakkari'nin Şemdinli İlçesi'nin Irak sınırının sıfır noktasında bulunan Yeşilova köyünde köylüler askeri baskıdan dolayı bir kez daha yolu ulaşıma kapatarak eyleme girdi.

Yeşilovalı vatandaşlar eylemde!
 Azer DEMİR / ŞEMDİNLİ HABER 

Yeşilova köyü Bölük mezrasında yaşayan vatandaşlar, askerlerin köye yakın yerlerde bulunan erzaklarına "kaçak" olarak getirildiği iddiasıyla el koydu. Köylülerde erzaklarına el koyması, vatandaşların sürekli askeri baskı altında olması ve köye giriş – çıkışlarda sürekli kimlik kontrollerinde geçirilmesini protesto etmek amacıyla Yeşilova Karakolu ile askeri nizamiye önündeki yolu araçlarla trafiğe kapattı.

"Ya bu askeri baskı kalkacak, yada araçlarımız burada kalacak" 

Askeri baskıya tepki gösteren Yeşilovalı vatandaşlar yetkililerin bu duruma çözüm getirmesi çağrısında bulunarak, "bizler yılardır burada yaşıyoruz. Ancak çözüm süreci ile birlikte burada bulunan askeri birlikler çok ciddi bir şekilde üzerimize baskı yapıyorlar. Köye giriş çıkışlarımızda sürekli kimlik kontrolünden geçiriliyoruz. Arazilerimize geçişlerimizde de asker tarafından sürekli kimlik kontrolleri yapılıyor. Burada çocuklarımızın psikolojisi bile bozuldu. Çatışmalı bir süreçte bile bunları yaşamazken, çözüm sürecinde bunlar yaşanıyor. Resmen çözüm sürecini de baltalamaktır. Yetkililerden çağrımız bir an evvel bu duruma duyarlı kalmalarıdır"ifadelerini kullandı.

"Askeri Karakol Yapacağınıza, Sağlık Ocağı Yapın"

Yeşilovalı vatandaşlar, "çözüm süreci ile beraber İlkbahar'da bölgede yapılan 8 karakol ve gözetleme kuleleri ile adeta sıkıyönetimin oluşturulduğunu ifade ederek, bakın bu kadar kısa zamanda bu kadar karakol ve gözetleme kuleleri yapıldı. Yıllardır burada mağdur durumdayız. Köyde ne su şebekemiz nede sağlık ocağımız var. Burada kış ayları çetin ve uzun sürüyor. Haslarımız zor durumda kalıyor. Kar yağışı nedeniyle bazen yollarımız günlerce kapalı kalıyor. Burada askeriyeye bu kadar yatırım ve harcama yapılıyor, bir kısmı da halkın sağlığı için sağlık ocağına harcanabilir. Köyümüz de hala bir sağlık ocağı bile yok. Artık buna bir çözüm bulun"dedi.

"Yolar Kapandı, Sınavımızı Giremedik"

Kar yağışı nedeniyle yollarının kapalı olmasından dolayı 14 – 15 Aralık 2013'te yapılan sınava giremeyen Açık Öğretim Fakültesi öğrencileri de Yeşilovalı köylülerin eylemine destek verdi.  AÖF öğrencilerinden Macit Demir, "daha bir hafta önce Açık Öğretim Fakültesi sınavları yapıldı. Ancak biz sınırda kaldığımız ve yollarımız yoğun kar yağışı nedeniyle kapalı olmasından dolayı sınava giremedik. Yeşilova ve Derecik beldesinden onlarca öğrenci mağdur oldu. Burada yetkililerden istediğimiz sınava giremeyen öğrencilerin mağduriyeti giderilsin ve Açık Öğretim Fakültesi sınavları Yüksekova ilçesinde de yapılsın" dedi.

Sorunun çözülmediği sürede eylemlerinin devam edeceğini belirten Yeşilovalı vatandaşlar, "ya devletin bu tutumundan vazgeçeceğini ya da köylerin boşaltacaklarını" dile getirdi.

Güncelleme Tarihi: 22 Aralık 2013, 11:40
YORUM EKLE
YORUMLAR
serbest kaynak
serbest kaynak - 10 yıl Önce

bu istibdat yönetimi kalkana kadar diren yeşilova...

navşari
navşari - 10 yıl Önce

yeşilova köyü bölük mezrasında yaşayan kardeşlerimiz şemzinan herzaman yanınızda olacak

SIRADAKİ HABER