Yılın son MGK toplantısında gündem sınır ötesiydi    

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılan Milli Güvenlik Kurulu toplantısı 6 saat sürdü. Toplantının ana gündeminde Irak ve Suriye vardı.

Yılın son MGK toplantısında gündem sınır ötesiydi    
 Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında toplanan yılın son Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı 6 saat sürdü. Toplantı sonrası Milli Güvenlik Kurulu yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamanın ana başlıkları şöyle:

'KORİDORA İZİN VERMEYECEĞİZ'

Toplantıda ‘’Uluslararası topluma, Halep’te devam eden insanlık trajedisini sona erdirme konusunda her türlü girişimde bulunma" çağrısında bulunuldu ve rejimin, hastaneler dâhil, sivil hedefleri bombalamak suretiyle, her yaştan pek çok masum insanın ölümüne sebep olduğu, bu durumun engellenmesi için, derhal devreye girilmesi gerektiği ve rejimin bu tavrının “insanlık suçu” halini aldığı belirtildi.

Halep’teki çatışmaların durdurulması ve şehre insani yardım ulaştırılması hususunda, Türkiye’nin de içinde bulunduğu girişimlerle ilgili olarak kurula bilgi sunulduğu, yaşanan insani dramın sona erdirilmesi için yürütülen her türlü çalışmanın desteklendiği ifade edildi. Suriye’nin toprak bütünlüğü esas olmak üzere Suriye halkının ve bölgedeki Türk vatandaşlarının güvenliği için, YPG'nin bölgede koridor oluşturmasına izin verilmeyeceği vurgulandı.

'IRAK'TA YÜRÜTÜLEN OPERASYONLARA DESTEK SÜRECEK'

Irak’ta yürütülen uluslararası operasyonlara, Türkiye’nin katkı sağlamaya devam edeceği ifade edilen yazılı açıklamada, "Türkiye’nin, Irak’ın toprak bütünlüğünü, egemenliğini, istikrarını ve güvenliğini savunduğu" belirtildi.

Açıklamanın devamında "Musul’daki Arap, Kürt, Türkmen ve diğer vatandaşlarla, bölge halklarının etnik ve mezhep temelli ayrıştırma çabalarına karşı ortaya koyacakları her türlü birlik, beraberlik, dayanışma çabası, Türkiye tarafından samimiyetle ve kuvvetle desteklenecek" denildi.

YPG ve diğer örgütlerin, Suriye’nin Kuzeyi ile Irak’ın Sincar bölgesindeki yapılanmalarına müsaade edilmeyeceğinin vurgulandığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin bu konuda bölge ülkeleri ve bölgede etkinliği olan ülkelerle her türlü işbirliğine hazır olduğu belirtildi.

KIBRIS POLİTİKASI DEĞİŞMEDİ

Kıbrıs’ta, müzakere sürecinde yaşanan son gelişmeler, ada güvenliğini esas alacak şekilde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin hak ve menfaatlerinin korunması çerçevesinde değerlendirildiği belirtilen toplantıda, Kıbrıs’ta iki kesimli, iki toplumlu ve tarafların siyasi eşitliğine dayalı olarak yürütülen müzakerelere verilen yapıcı desteğin altının çizildiği vurgulandı. 

Güncelleme Tarihi: 02 Aralık 2016, 08:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER