Yüksekova için çağrı: Acilen bağımsız heyet oluşturulmalı

Yüksekova’daki kimyasal silah iddiaları üzerine TİHV Genel Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ile HDP milletvekili Abdullah Zeydan bağımsız bir heyet kurulması için çağrıda bulundu. Valiliğin ‘İddialar asılsız’ şeklindeki açıklamasının da ‘gerekçe ve gerçek olarak kabul edilemeyeceği’ de belirtildi.

Yüksekova için çağrı: Acilen bağımsız heyet oluşturulmalı

Sokağa çıkma yasağının 8 gündür sürdüğü Hakkari’nin Yüksekova İlçesi’nde kimyasal silah kullanıldığı iddiaları üzerine bağımsız bir inceleme heyeti oluşturulması için çağrı yapıldı.

Çağrı, kentte bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) heyetinden Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan ile geçtiğimiz haftalarda Cizre’ye de giderek incelemelerde bulunan Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Genel Başkanı Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’dan geldi.

HDP'li Zeydan: 'Ne valiye ne de kaymakama ulaşamadık'

HDP’li Zeydan, ısrarla aramalarına rağmen ne valiye ne de kaymakama ulaşamadıklarını belirterek, “Bağımsız kuruluşlar, bizim de içinde olduğumuz sivil toplum kuruluşları bölgeye gidip incelemelerde bulunarak, ve yine varsa oradaki cenazeleri alarak otopsi işlemlerine dahil edilmeli. Ancak bu şekilde mahallelerde ne yapıldığı açığa kavuşur” dedi ve Valiliğin yaptığı ‘İddialar asılsız’ açıklamasının bir manipülasyon olduğunu savundu.

Fincancı: 'Sözlü yalanlama hiçbir anlam ifade etmiyor'

TİHV Genel Başkanı Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ise, Minnesota Protokolü’ne işaret ederek, devletin Yüksekova ile ilgili acilen etkili bir soruşturma yapması gerektiğini söyledi.

Elde yeterli bir veri olmadığını söyleyen Fincancı, “Bu iddialar için acilen bağımsız bir komisyon kurulması gerekiyor. Devletin bağımsız inceleme heyetlerinin orada inceleme yapmasına olanak sağlaması gerekiyor,” dedi.

Fincancı, Valiliğin açıklamasına ilişkin de, “Kimyasal iddiasının sözlü olarak yalanlanması hiçbir anlam ifade etmiyor. Bu yalanlamayı somut delillerle desteklerlerse güvenilirliği olacaktır. Bu anlamda sözlü yalanlama hak temelli araştırmalar açısından gerekçe ve gerçek olarak kabul edilemez. Önümüze somut deliller sunulana kadar, bu iddia aydınlatılmadığı sürece devlet sorumludur” ifadelerini kullandı.

Valiliğin açıklaması

İddialar üzerine konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Hakkari Valiliği, ‘iddialar asılsızdır’ demişti:

“(…)Çeşitli yazılı ve görsel medya organlarında yer alan ve İlimiz Yüksekova İlçesinde güvenlik güçlerimiz tarafından bölücü terör örgütü mensupları ile örgüt unsurları tarafından açılan çukur ve barikatların temizlenmesine yönelik yapmış olduğu operasyonlarda 19.03.2016 günü kimyasal gaz kullandığına yönelik iddialar tamamen asılsızdır. Güvenlik güçlerimizin Yüksekova İlçemizde yapmış olduğu operasyonlarda kimyasal gaz vb. unsurların kullanılması kesinlikle söz konusu değildir.” / İMC

Güncelleme Tarihi: 21 Mart 2016, 11:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER