Yüksekova'da cenaze sonrası gerginlik

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde polisin katlettiği iki kişinin cenaze töreni sırasında kitleye müdahale deden polis ile çatışmalar yaşandı. Zırhlı bir araç kitle içerisine dalarken, polisler havaya rastgele ateş açtı.

Yüksekova'da cenaze sonrası gerginlik
Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde polisin katlettiği iki kişinin cenaze töreni sırasında kitleye müdahale deden polis ile çatışmalar yaşandı. Zırhlı bir araç kitle içerisine dalarken, polisler havaya rastgele ateş açtı. Polis şiddeti gerilimi tırmandırdı.


Yüksekova'da özel harekat polisleri tarafından vurulan Mehmet Reşit İşbilir (35) ile Veysel İşbilir'in (34) cenazeleri Van'da dini vecibeleri yerine getirildikten sonra binlerce kişi tarafından Yüksekova'ya uğurlandı. Cenazeler konvoy halinde Yüksekova'ya getirildi. Yüksekova Cengiz Topel Caddesi'ne getirilen cenazeler, binlerce kişi tarafından karşılanırken, polis kitleye müdahale etti.

Polisin gaz bombaları gerçekleştirdiği müdahaleye gençlerinde taş ve molotof kokteyli ile karşılık vermesi üzerine çatışmalar yaşandı. Kısa süren çatışmanın ardından aralarında BDP Genel Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ve BDP'li milletvekillerinin bulunduğu heyetin gelmesiyle birlikte kitle cenazeyi camiye götürmek üzere yürüyüşe geçti.

PKK lideri Abdullah Öcalan'ın fotoğrafı ile PKK bayraklarının taşındığı yürüyüşte, "Şehit namirin", "İntikam", "HGP intikam", "Veysel, Reşit yoldaş ölümsüzdür" ve "İsyan" sloganları atıldı.

Cenazeler, dini vecibelerin yerine getirilmesi sonrası defnedilmek üzere Bajirge Mezarlığı'na götürüldü. 

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın bir konuşma yaptığı cenaze töreni ardından dağılan kitleye polis bir kez daha müdahalede bulundu.

Mezarlık çıkışında kitleye müdahalede bulunan polisler, gaz bombası, tazyikli su ve plastik mermi kullandı. Yaşanan ikinci müdahale üzerine mezarlıktan çıkan gençlerde polise taşlarla karşılık verdi.

Çıkan olaylar sırasında polise ait bir zırhlı araç mezarlıktan çıkmaya çalışan kitlenin içine daldı. Kitlenin içine dalan zırhlı araç nedeniyle birçok kişi ezilme tehlikesi geçirirken, aynı araçtan o sırada etrafa rast gele ateş açıldı.

Yaşanan bu olay ilçedeki gerilimi daha da arttırdı. İlçenin birçok noktasına barikat kurup, ateşler yakan gençler ile polisler arasındaki çatışma şiddetlenerek devam ediyor. 

SALDIRI BİRÇOK KENTTE PROTESTO EDİLDİ

İki kişinin polis saldırısında hayatını kaybetmesi Hakkâri, Muş, Iğdır, Varto, Erciş, Başkale, Şemdinli, Çukurca, Bulanık ve Silopi'de protesto edildi. Van'ın Erciş ilçesinde, Yüksekova'da katliam yapılan basın açıklamasıyla protesto edilirken, açıklama sonrası kitle, beş dakikalık oturma eylemi gerçekleştirdikten sonra dağıldı.

Van'ın Başkale (Elbak) ilçesinde esnaf katliamı protesto etmek için kepenk açmadı. Aralarında Başkale BDP İlçe Başkanı Senar Yeşilırmak, Başkale eski Belediyesi Başkanı Eylem Açıkalın'ın da bulunduğu binlerce kişi Başkale Belediyesi önünde sloganlar atarak cenazeleri Yüksekova'ya uğurladı.

Hakkâri'nin Çukurca (Çele) ilçesinde de esnaflar kepenk açmadı. BDP Çukurca İlçe Örgütü, parti binası önünde basın açıklaması yaptı. 

Muş'ta HDP ve BDP Muş il örgütleri öncülüğünde belediye önünde yapılan açıklamaya, KESK, İHD, TUHAD-DER, MEYA-DER, YEŞİL-DER, MED-DER temsilcilerinin de bulunduğu çok sayıda kişi  katıldı. Yoğun polisiye önlemlerin alındığı açıklamada kitle, sık sık, "Ey şehîd reya te reya me ye", "Şehîd namirin" ve "Katil TC hesap verecek " sloganları attı. 

Muş'un Bulanık ilçesinde BDP İlçe Örgütü'nün parti binası önünde yaptığı açıklamaya BDP Bulanık İlçe Eş Başkanı Nusret Filiz, Bulanık Belediye Başkanı Ziya Akkaya'nın da aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı.

Muş'un Varto ilçesinde BDP öncülüğünde yürüyüş düzenlendi. Varto Belediye Başkanı Gülşen Çelebi'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi, BDP Varto ilçe binası önünden Belediye İş Hanı önüne kadar yürüyüş gerçekleştirdi. "Bşjî Serok Apo", "Katil devlet hesap verecek" ve "Şehit namirin" sloganlarının atıldığı yürüyüşün ardından açıklama yapan BDP Varto İlçe Yöneticisi Abdulbasit Taş, AKP hükümeti döneminde tüm cinayetlerin failleri belli olduğunu dile getirdi.

Hakkari'de gençler, yürüyüş düzenledi. Biçer, Derviş ve Keklikpınar mahallelerinde bir araya gelen çok sayıda genç, ateş yakarak yollara barikatlar kurdu. Sık sık, "Gever halkı yalnız değildir" sloganı atan gençler, yoldan geçen araçlara kimlik kontrolü yaptı. 

Hakkâri'nin Şemdinli (Şemzînan) ilçesinde, katliamı protesto etmek için bir araya gelen gençlere polis saldırıda bulundu.  Yavuz Sultan Selim İlköğretim Okulu önünde toplanan ve yolu trafiğe kapatarak lastik yakan gençlere polisin saldırısı ardından çatışmalar yaşandı.

Şırnak'ın Silopi ilçesinde BDP binası önünde gerçekleşen açıklamaya, BDP Silopi İlçe Eş Başkanı Aziz Acer, Silopi Belediye Başkanvekili Abdülkerim Sönmez, MEYA-DER, KURDİ -DER, Barış Anneleri İnisiyatif üyelerinin de bulunduğu yüzlerce kişi katıldı. 

BDP Iğdır İl Örgütü, parti binası önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya BDP PM Üyesi M. Sıddık Akkış, BDP Iğdır İl Başkanı Mehmet Anar, BDP Iğdır Belediye Başkanı Hüseyin Malk, BDP Iğdır Halfeli Belde Belediye Başkanı Ömer Aksu, BDP ve HDP il, ilçe ve belde yöneticileri ile çok sayıda kişi hazır bulundu. Burada konuşan BDP Iğdır İl Başkanı Mehmet Anar, Yüksekova'da yaşanan "hunharca" katliamı kınadıklarına dile getirdi.  / anf

Güncelleme Tarihi: 08 Aralık 2013, 12:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER