10 Ekim davasında son aşamaya gelindi

Ankara Gar Katliamının 5'inci duruşması bugün ve salı günü Ankara Adliyesi'nde görülecek. Katliamda hedefin on binler olduğunu fakat istedikleri katılımın sağlanmadığını söyleyen dava avukatlarından Mehtap Sakinci Coşgun ile süreci konuştuk.

10 Ekim davasında son aşamaya gelindi
‘Emek, Barış ve Demokrasi’ talebiyle 10 Ekim 2015 tarihinde Ankara’daki mitingde buluşanları hedef alan IŞİD saldırısının üzerinden 23 ay geçti. 102 kişinin hayatını kaybettiği ve 500’den fazla kişinin yaralandığı katliamın davası Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor.


10 Ekim 2015 Ankara Garı Katliamının beşinci tur duruşması bugün ve yarın Ankara Adliyesi’nde görüşülecek. Katliamda eşi avukat Uygar Coşgun’u kaybeden, 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği Başkanı ve davanın avukatlarından Mehtap Sakinci Coşgun ile süreci konuştuk.

YARGILAMADA SON AŞAMAYA GELİNDİ

Katliam davasında tutuklu olarak yargılanan 19 sanık bulunuyor. Katliamın mağdurlarını savunan avukatlar heyeti, tutuksuz yargılanan sanıkların “yoğun kaçma şüphesi” olduğunu belirterek tutuklanmalarını talep etti. Bu süreçte mahkeme heyeti katliam gününe tanık olan 125 müştekiyi dinleyerek ifadelerini dosyaya ekledi.

Mehtap Sakinci Coşgun

Yargılama sürecinde son aşamaya gelindiğini aktaran Coşgun’a göre bu süreçte mahkeme heyetine sunulan bazı kritik talepler reddedildi. Özellikle katliamda sorumluluğu olan kamu çalışanlarının da yargılanmasına ilişkin talepler karşılık bulmadı.

TUTUKLANMAYAN SANIK YOK

Davada tutuklanmamış sanık olmadığını aktaran Coşgun bunun bir başarı olduğunu vurguluyor. 10 Ekim dışındaki katliam davalarında sanık sandalyelerinin boş olduğunu ve soruşturmaların titiz yapılmadığını söyleyen Coşgun 10 Ekim davasının durumuna ilişkin, “Kan kaybeden noktada değiliz fakat istediğimiz ivmede de değil” yorumunu yaptı.

Coşgun şunları söyledi, “Ailelerin ve yaralılarının duruşmalara olan ilgisi ve katılımı hiç azalmadı. Birinci dereceden mağdur olanların takip ettiği bir süreç yaşadık. Fakat o gün orada hedefte olan on binlerin dava sürecini desteklemediğini görüyoruz. Bu durum moralimizi olumsuz etkiledi. Olması gerekenin altında kişi duruşmaya katılıyor. Kitlelerin belli bir alana gelmelerini engelleyecek dezavantajları olduğunu biliyoruz. Emek, barış ve demokrasi talebini yineleyenleri duruşmaya bekliyoruz.”

‘SANIKLARIN ÖRGÜTLÜ TAVRI SÜRÜYOR’

Davanın soruşturma aşamasında şüphelilerden alınan ifadeler ile duruşma sırasında alınanların örtüşmediğini aktaran Coşgun’a göre sanıkların örgütlü tavrı sürüyor. Sanıklardan biri hariç hiçbirinin IŞİD’li olduklarını itiraf etmediklerini hatırlatan Coşgun, “Hepsi suçsuz olduğunu ve etki ile ifade verdiklerini söyledi. Biz örgütlü insanlar değiliz deseler de örgütlü bir tavır olarak avukatların çapraz sorgudaki sorularını cevaplamadılar. IŞİD sanıkları cevap vermeyerek örgütlülüklerine devam ettiler” dedi.

‘KAYBEDECEK BİR ŞEYLERİ KALMAMIŞ’

Duruşma salonundaki mağdur ailelere sanıklar tarafından yapılan hakaret ve tehditleri de hatırlatan Coşgun sanıkların kaybedecek bir şeyleri kalmamış gibi davrandığını söyledi ve ekledi, “Duruşmalar sırasında sanık tarafından ailelere yönelik ‘siz bunu susturamıyorsanız ben susturacağım’ diyen de oldu. Karısının tanık olarak dinlenmesini talep ettiğimiz bir başka sanık ise delirmişti. Sanıkların bu tepkileri salonda gerilime neden oluyor. En ufak bir kıvılcım bile salonu yangın atmosferine dönüştürüyor. Aileler ve yaralılar hadsiz sanık tavırlarına karşı sabır gösterdi.”

Katliamın ikinci yılı öncesi yapılacak anma etkinliği için Ankara Valiliği ile görüşmelerse devam ediyor. Birinci yıl anmasına izin verilmemiş, yakınlarını kaybeden aileler anma alanına alınmayarak polis şiddetine maruz kalmıştı. Yine Ankara Garı önünde yapılması planlanan anma etkinliğinin ayrıntıları 1 Ekim tarihinde kamuoyuyla paylaşılacak. / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 25 Eylül 2017, 15:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER