11 ilde operasyon: 372 kişi gözaltına alındı

11 kentte HDP'ye dönük operasyonlar sürerken gözaltına alınanların sayısı 372'ye ulaştı.

11 ilde operasyon: 372 kişi gözaltına alındı
İçişleri Bakanlığı, 11 ilde yürütülen operasyonlarda, PKK/KCK adına faaliyetlerde bulunduğu ve sosyal medya üzerinden terör propagandası yaptığı iddia edilen 372 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Gözaltına alınanlar arasında 200'de fazla HDP yöneticisi de bulunuyor.


İstanbul Beşiktaş’ta 44 kişinin hayatını kaybettiği saldırının ardından örgüt adına faaliyetlerde bulunduğu ve sosyal medya üzerinden örgüt propagandası yaptığı iddia edilen kişilere yönelik gözaltı operasyon başlatıldı. Önceki akşam 11 ilde başlayan operasyonlarda aralarında HDP Ankara İl Başkanı İbrahim Binici, HDP Manisa İl Başkanı Ahmet Ertaş ile Salihli HDP İlçe Başkanı Abdulkadir Murg’un da bulunduğu 372 kişi gözaltına alındı.

HDP’yi hedef alan operasyonlar kapsamında İstanbul’da, partinin il ve ilçe yöneticilerinin evleri basıldı. Evlerinde yapılan aramaların ardından şu ana kadar 20 siyasetçinin gözaltına alındığı bilgisine ulaşıldı. Gözaltına alınanlar arasında HDP İstanbul İl Eş Başkanı Aysel Güzel'in yanı sıra Esenyurt, Güngören, Üsküdar, Avcılar başta olmak üzere birçok ilçe eş başkanı da bulunuyor.

Ev baskınları ile eş zamanlı olarak partinin il ve ilçe binalarına da baskın yapıldı. Kapıları koçbaşı ile kırılarak girilen parti binalarında arama yapılıp, içerideki eşyalar dağıtıldı.

Adana'da da HDP il ve ilçe yöneticilerine yönelik operasyon yapıldı. Sabaha karşı yapılan operasyona yaklaşık 500 polis, zırhlı araçlar, TOMA'lar, polis helikopteri ve özel harekat polisleri katıldı.

Adana merkez ilçeleriyle Ceyhan ilçesindeki evlere eş zamanlı düzenlenen operasyonda 20 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. Gözaltına alınan arasında HDP Adana İl Eş Başkanları Hüseyin Beyaz ve Gülseren Tural, Seyhan İlçe Eş Başkanı Suzan Kılıç ve Kamuran Sagat, Çukurova İlçe Eş Başakanı Osman Sert, HDP üyeleri Sadrettin Argın, Ali Yurtsever, Sabri Duman, Enver Taşkın ile Adana Kadın Platformu üyesi Derya Çiçek Naz ve Adana Barosu Cezaevi Komisyonu Başkanı Av. Tugay Bek de bulunuyor.

Gözaltına alınan isimler Adana Adli Tıp Birimi’nde sağlık kontrolünden geçirilmelerinin ardından İl Emniyet Müdürlüğüne götürüldü.

Ankara'da ise HDP İl Başkanı İbrahim Binici ile partinin bazı il ve ilçe yöneticilerinin de aralarında bulunduğu kişilere yönelik operasyonda 17 kişi gözaltına alındı.

Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince düzenlenen operasyonda, HDP Ankara İl Başkanı İbrahim Binici, Mamak İlçe Başkanı Serpil Köksal, ilçe yöneticileri Zeliha Ünlü ve Kazım Coşkun, OHAL kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan Dicle Haber Ajansı'nın eski Ankara sorumlusu Kenan Kırkaya gözaltına alındı.

Operasyon kapsamında ayrıca Batıkan Mert Aslan, Mehmet Zeki Gönüldaş, Muammer Demir, Baran Çetin, Mesut Çiftçi, Lale Ekmen, Hacer Atahan, Ramazan Güney, Hamdusana Yıldırım, Üsküdar Yumuş, Mehmet Baytekin, Hande Kaya ve Civan Yıldırım da gözaltına alındı. Hakkında gözaltı kararı verilen 6 kişiyi arama çalışmaları ise devam ediyor.

İzmir'de HDP'lilere yönelik yapılan operasyonda şu ana kadar 11 ismin gözaltına alındığı öğrenildi. Gözaltına alınanlar arasında Bayraklı, Buca, Menemen ile Konak ilçe örgütleri eş başkanları ve yöneticileri de bulunuyor.

Siirt’teki operasyonda, ‘terör örgütü adına faaliyette bulunma’ iddiasıyla bir kişi gözaltına alındı. Mersin Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, haklarında gözaltı kararı verilen il merkezinde 108, Tarsus'ta 27, Silifke'de 3, Gülnar ilçesinde ise 1 olmak üzere 139 kişinin gözaltına alınması için ev baskınları düzenledi.

Operasyonda HDP Mersin İl Başkanı Sadun Doğan, parti il ve ilçe yöneticileri, mahalle temsilcileri ile bazı Akdeniz Belediyesi çalışanlarının da aralarında olduğu il merkezinde 70, Tarsus'ta 20, Silifke ilçesinde ise 3 kişi olmak üzere 64 kişi ‘terör örgütü üyeliği’ iddiasıyla gözaltına alındı.

Soruşturma kapsamında HDP'li Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk'ün de aralarında olduğu 46 kişinin ise arandığı öğrenildi.

HDP’lilere yönelik operasyon gerçekleştirilen bir diğer kent ise Manisa oldu, HDP Manisa İl Eş Başkanı ile HDP Salihli İlçe Eş Başkanının da aralarında bulunduğu 4 kişi gözaltına alındı.

İl Emniyet Müdürlüğü TEM ekipleri tarafından partilerin evlerine yönelik yapılan eş zamanlı operasyon kapsamında HDP Manisa İl Eş Başkanı Ahmet Ertaş, HDP Salihli İlçe Eş Başkanı Abdülkadir Moruk, eski parti yöneticisi Aydın Oruç'un da bulunduğu partililer gözaltına alındı. Gözaltına alınan siyasetçiler sağlık kontrolünün ardından Emniyet’e götürüldü.

Urfa’da da Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, kent genelinde ev baskınları yaptı. HDP ve DBP il ve ilçe yöneticilerinin de bulunduğu 190 kişi gözaltına alındı.

Gaziantep Valiliği'nden yapılan açıklamada ise kentte 52 kişinin yakalanması için operasyon düzenlendi. Devam eden operasyonlarda 36 kişi gözaltına alındı.

Kayseri’de ‘Terör örgütünün gençlik yapılanması içerisinde faaliyet gösterdikleri ve sosyal medya üzerinden terör örgütü propagandası yaptıkları’ iddiasıyla 7 kişi gözaltına alındı.

Hakkari’de ise ‘terör örgütü adına eylem ve faaliyetlerde bulundukları’ iddiasıyla 2 kişi gözaltına alındı. Operasyonda gözaltına alınan HDP Hakkari İl Başkanı Evin Konur ve DBP eski İl Başkanı Zübeyde Bor, emniyetteki sorgularının ardından akşam saatlerinde adliyeye sevk edildi. Mahmekeye çıkarılan HDP İl Başkanı Evin Konur adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, DBP eski İl başkanı Zübeyde Bor 'örgüt üyeliğinden' tutuklanarak cezaevine gönderildi.  / Evrensel

Güncelleme Tarihi: 14 Aralık 2016, 09:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER