23 Haziran'da siyasi partiler yarışmayacak!

İstanbul'da 23 Haziran’da yeniden yapılacak seçime hazırlanan CHP, bu kentte 30 bin 817 oy alan DSP’nin kapısını çaldı. Görüşmede, 23 Haziran seçiminin 'siyasi partilerin değil, demokrasiye taraf olanlarla bu düzenin daha kötüye gitmesini isteyenler arasında bir seçim' olacağı mesajı iletildi.

23 Haziran'da siyasi partiler yarışmayacak!
Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), İstanbul seçimini iptal edip 23 Haziran’da yeniden sandık kararı almasının ardından gözler siyasi partilerin alacağı tutuma çevrildi. Cumhur İttifakı adayı Binali Yıldırım ile CHP-İYİ Parti ortak adayı Ekrem İmamoğlu arasında bir yarışa sahne olacak seçimde, diğer adayların tavrı merak konusu. TKP Adayı Zehra Güner Karaoğlu ile Bağımsız Adaylar Özge Akman ve Aysel Tekerek çekildi. Saadet Partisi, DSP ve Demokrat Parti’nin adaylarıyla ilgili kararlar ise parti organlarındaki değerlendirmelerin ardından verilecek. Bu toplantılar öncesi CHP’den DSP’ye dikkat çekici bir ziyaret gerçekleşti.
 

CHP Genel Başkan Yardımcıları Oğuz Kaan Salıcı ve Seyit Torun, DSP’yi ziyaret etti. DSP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Erçelebi’yle yapılan görüşme yaklaşık 1 saat sürdü.

31 Mart yerel seçimlerinin ardından yaşanan sürecin ele alındığı, İstanbul’la ilgili son YSK kararının değerlendirildiği görüşmede CHP heyetinin, “Geldiğimiz noktada 23 Haziran’da yapılacak seçim, siyasi partilerin yarışması anlamına gelen bir seçim olmayacak. Bu seçim demokrasiye taraf olanlarla bu düzenin daha kötüye gitmesini isteyenler arasında bir seçime dönüşüyor. Bunun gözetilmesi gerekiyor” değerlendirmesinde bulunduğu öğrenildi.

Son gelişmelerle ilgili genel durum değerlendirmesi yapılan görüşmede DSP’nin adayını çekmesi, CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu’na destek verilmesi gibi bir teklifin sunulmadığı, DSP heyetinden de bu konuyla ilgili bir talebin söz konusu olmadığı öğrenildi.

DSP HAFTA SONU KARAR VERECEK

DSP hafta sonu Başkanlık Kurulu ve Parti Meclisi toplantıları yapacak. CHP ile görüşmenin de gündeme geleceği toplantıların sonunda 31 Mart’ta yapılan seçimde 30 bin 817 oy alan DSP İstanbul Adayı Muammer Keskin’in çekilip çekilmeyeceğiyle ilgili karar verilecek. Kurullardaki değerlendirmelerin ardından verilen karar üzerine CHP ile tekrar görüşme söz konusu olabilecek.

DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, YSK’nin İstanbul’da sadece büyükşehir belediye başkanlığı seçimini iptal etmesinin toplumun hukuka ve adalete dair örselenmiş duygularını daha da yok ettiğini söylemişti. DSP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Muammer Aydın ise “DSP, YSK eliyle yapılan hukuksuzluklar karşısında sessiz kalmayacak kendine düşeni ve gereğini yapacaktır. Tüm halkımız bundan emin olmalıdır” demişti.

DEMOKRAT PARTİ İSTANBUL’DA EĞİLİM YOKLAMASI YAPACAK

31 Mart yerel seçimlerinde Demokrat Parti de İstanbul’da aday çıkarmış, Ersan Gökgöz 22 bin 544 oy almıştı. YSK’nın İstanbul kararını hukuki değil siyasi bir karar olarak nitelendiren Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal “Cübbeli darbe” açıklaması yapmıştı. Uysal ilk olarak Ankara’da Başkanlık Divanı’nı topladı. Adayla ilgili kararın ise hafta sonu İstanbul teşkilatı ile de yapılacak görüşmenin ardından verilmesi bekleniyor.

SAADET PARTİSİ İSTİŞARELERE DEVAM EDECEK

İstanbul seçiminde 103 bin oy alan Saadet Partisi de henüz kararını vermedi. Başkanlık Divanı toplantısında aday çıkarma eğilimi oluştu ancak istişareler devam ediyor. Yüksek İstişare ve GİK toplantıları yapacaklarını belirten Karamollaoğlu, kararı geniş bir değerlendirmeden sonra vereceklerini söyledi. SAADET’in kararını en geç gelecek hafta açıklaması bekleniyor. / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 09 Mayıs 2019, 20:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER