4 partiden ortak açıklama: Ermenistan'ı kınıyoruz

TBMM'de AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti imzasıyla yapılan açıklamada, "Ermenistan silahlı kuvvetlerinin Azerbaycan'ın Tovuz bölgesine gerçekleştirdiği saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Ermenistan hatalı bir yoldadır" denildi. HDP ise bildiriye imza atmayarak, "Buna karşılık barışçıl bir dış politikaya öncelik vermek, her iki tarafı da masaya oturtacak ve gerilimi azaltacak adımların atılmasına katkıda bulunmak esas olandır" dedi.

4 partiden ortak açıklama: Ermenistan'ı kınıyoruz
AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti’nin Meclis grupları ortak açıklama yaparak Ermenistan’ı kınadı.


Çatışmaların başlamasında Ermenistan’ın sorumlu tutulduğu açıklamada, “Ermenistan silahlı kuvvetlerinin Azerbaycan’ın Tovuz bölgesine gerçekleştirdiği saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Ermenistan hatalı bir yoldadır. Azerbaycan toprağı Yukarı Karabağ’ı ve çevresindeki bölgeleri yıllardan beri işgal altında tutan Ermenistan’ın bilinen saldırgan tutumuna yeni bir örnek teşkil eden bu saldırılar, Güney Kafkasya’da kalıcı barış ve istikrarın önündeki en büyük engeldir” denildi.

Uluslararası topluma Ermenistan’a tepki gösterme çağrısı yapılan açıklamada, Ermenistan BM Güvenlik Konseyi ve AGİT kararlarına uymalı ve işgal ettiği Azerbaycan topraklarından çekilmelidir. İki devlet, tek millet anlayışıyla her daim huzur ve istikrarın savunucusu olan Türkiye, bundan sonra da tüm imkânlarıyla, toprak bütünlüğünü yeniden tesis çabalarında Azerbaycan’ın yanında yer almaya devam edecektir” ifadelerine yer verildi.

Açıklamaya AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, MHP Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül ve İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan imza attı.

HDP’DEN AÇIKLAMA

Azerbaycan-Ermenistan Bildirisine imza atmayan HDP ise açıklama yayınlayarak, “Barış ve diplomasi, sorunların çözümünün esas yolu olmalıdır” ifadelerini kullandı. Açıklamada, ” Soğuk Savaş’ın bitiminden bu yana Kafkasya’da devam eden çatışmaların ve savaşların son bulması, barışın sağlanması için Türkiye dâhil bütün komşu ve çevre ülkeler diyalog ve müzakereyi teşvik etmelidir. Bu sorunun siyasi çözümü için Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı tarafından kurulan Minsk Grubu daha fazla inisiyatif almalıdır. Arabuluculuk esas politikamız olmalıdır. Barış ve diplomasi, sorunların çözümünün esas yolu olmalıdır. Müzakere ve siyasi çözüm yöntemleri maalesef uzun yıllardır geri plana itilmiştir. Buna karşılık barışçıl bir dış politikaya öncelik vermek, her iki tarafı da, Azerbaycan ve Ermenistan’ı, masaya oturtacak ve gerilimi azaltacak adımların atılmasına katkıda bulunmak esas olandır” denildi.  / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 18 Temmuz 2020, 09:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER