ABD vizesi verilmeyen Suriyeli yönetmen için Pompeo'ya mektup

Uluslararası Belgesel Birliği, The Cave isimli belgeseli Oscar'ın aday adayları listesinde bulunan Suriyeli yönetmen Feras Fayyad'a Amerikan vizesi verilmemesini kınadı. 100 önde gelen belgeselci ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'ya kararın değiştirilmesi için mektup yazdı.

ABD vizesi verilmeyen Suriyeli yönetmen için Pompeo'ya mektup
'The Cave’ isimli belgeseliyle 2020 Oscar Ödülleri’ne en iyi belgesel dalında aday adayı olan Suriyeli yönetmen Feras Fayyad’a Amerikan yönetimi tarafından vize verilmemesi tepki çekti. Uluslararası Belgesel Birliği (International Documentary Association – IDA), ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’ya hitaben bir mektup yazarak vize kararının gözden geçirilmesini talep etti. Fayyad ise IDA’dan gelen desteğe teşekkür açıklamasında, sanatçıların seyahat ve ifade özgürlüğünün engellenmesine tepki gösterdi.

IDA’nın Pompeo’ya gönderdiği mektup, belgesel sektöründe dünya çapında tanınmış 100 ismin imzasını taşıyor. Bu kişiler arasında, Oscar ödüllü Alex Gibney ve Akademi üyesi Joan Churchill de bulunuyor. Mektupta, Fayyad’a vize verilmesi için çağrı yapılırken, “Feras Fayyad saygın ve başarılı bir belgesel yönetmeni fakat Suriyeli olması nedeniyle, dağıtımı National Geographic Belgesel Filmleri tarafından yapılan The Cave isimli son filmini desteklemek üzere ABD’ye gelmesi için kendisine vize verilmedi” deniyor.

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da yaşayan Fayyad ise Pompeo’ya yazılan bu mektup hakkında bir açıklama yayınladı. Dayanışma için teşekkür eden Fayyad, filminin tanıtımına gidemediğinden dolayı üzgün olduğunu belirtirken, seyahat ve ifade özgürlüğü açısından çok fazla sanatçının desteğe ihtiyacı olduğunu söyledi. Çok sayıda Suriyeli sanatçının hükümetten kaçtığına ve bu nedenle mülteci konumuna düştüğüne dikkat çeken Fayyad, “Biz kimseye bir tehdit değiliz, herkes gibi insanız” dedi. Fayyad, “Bu durum gelecekte, ifade özgürlüğü, bağımsız sanat, kültürel etkileşim ve çoğulculuk adına değişmeli. Çoğulculuk, sınırlar, korku veya SAVAŞ değil, sevgidir” ifadelerini kullandı.

Fayyad’ın geçen sene çektiği ‘Halep’teki Son Adamlar (Last Men in Aleppo)’ filmi de Oscar aday adayları arasında yer almıştı.  / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 10 Ocak 2020, 14:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER