Ahmet Türk: Muhatap Kürt halkı ve tüm aktörleridir

HDP’nin konferansında konuşan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk, “Muhatap halkımız ve halkımızın mücadelesini yürüten tüm aktörlerdir. Bu şekilde biz noktayı koyuyoruz” dedi.

Ahmet Türk: Muhatap Kürt halkı ve tüm aktörleridir

Görevden alınarak yerine kayyım atanan Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Demokratik Yerel Yönetimler Konferansı’nda konuştu.

Uzun soluklu bir mücadelenin sonucunda burada olduklarını belirten Türk, “Biliyoruz ki 90’lardan bugüne baskı sindirme siyasi soykırım politikalarının devam ediyor. Bugün de on binlerce yoldaşımız zindanlarda, onları da buradan selamlıyorum. Bütün sindirme politikalarına rağmen, ödenen ağır bedellere rağmen halklarımızın umudu haline gelmiş bir siyasi partiyiz ve inanıyoruz ki demokratik siyasette geleceğin mimarı olacak bir kadroya sahibiz. Elbette ki yürütülen kayyım politikası Kürtlerle, halkımızla bizi ayırmaya çalışmaktı” dedi.

KAYYIMLAR: AMAÇLARI HALKIN İRADESİNE İPOTEK KURMAK

Türk, belediyelerine atanan kayyımlara dair, şunları söyledi: “Kayyımların yaptıkları ile ilgili fazla bir şey söylemek istemiyorum. Partimizin bu konuda ciddi araştırmaları var. Mardin’de görevden aldığım birçok daire başkanını kayyım geri getirdi ve bugün onlarla birlikte kayyım yolsuzluktan yargılanıyor. Tabii amaçları belediye yönetmek değil, halkın iradesine ipotek kurarak bizi sindirmeye çalışmaktı. Ama bütün olumsuzluklara rağmen siyaseten gerçekten takdir edilecek, övünülecek bir noktada olduğumuzu partimizin bu çalışmalarının bütün halkımız tarafından büyük bir ilgiyle izlendiğini görüyoruz. Yerel yönetimler demokrasinin en önemli ayağıdır. Yerel yönetim çalışmalarının daha koordineli bir şekilde yürütürsek halkla olan ilişkilerimiz daha sağlıklı yürür. Zaman zaman yaptığımız yanlışlıklar halk ile temas etmeden belirlediğimiz adaylar bir yok yerde belediye başkanlıklarını kaybetmemize neden oldu. Arkadaşlarımız buna göre bir planlama yürütürler diye düşünüyorum.”

'KÜRT SORUNU KONUSUNDA BİR PARTİNİN ÇABALARI YETERLİ OLMAZ'

Kürt sorunun çözümü ve muhataplık tartışmalarına ilişkin Türk, şöyle konuştu: “Türkiye belki de yeni bir döneme giriyor. Kürt sorununun çözüme dair tartışmalar yürütülüyor. Kürt sorunun barış ve adil bir şekilde çözümü konusunda, biz her zaman kapıyı araladık adım atılmasını bekledik ve her zaman destek sunduk. Bugün de böyle bir gelişme olursa arkadaşlarımız bunu en iyi şekilde değerlendireceklerdir. Türkiye’de parlamenter sisteme dönüş, güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönüş diyorlar. 5-6 parti bu sistemin tekrar Türkiye gündemine gelmesi ve sağlanması konusunda mutabakat sağlamış. Bir partinin Kürt sorunu konusunda yaptığı çabaların yeterli olmayacağını görüyorum. Eğer bütün partiler bir araya geliyorsa, Kürt sorunu konusunda da aynı yaklaşımı göstermeleri sorunun çözümünü kolaylaştırır. Türk’ün Kürt’ün ikna edilmesi konusunda önemli bir gelişme olur. Bizler bu mücadelede gerçekten ağır bedellerle bugünlere geldik. 

'HDP’SİZ SİYASET İKTİDAR OLAMAZ'

Bugün Türkiye’de HDP’siz bir siyasetin asla Türkiye de iktidar olamayacağını herkes görüyor. Demokratik değişim isteniyorsa, halklarımızın ortak demokratik değerlerde buluşması isteniyor, bütün Kürtler aktörlerin sesini dinlemek düşüncelerini almak zorundadır. Bunun dışındaki yaklaşımlar asla ve asla başarılı olamaz. Kürt sorununu çözmek için önce Kürt halkının varlığını, kimliğini, geleceğini, statüsünü içselleştirmek lazım. Eğer bir siyasetçi Kürt halkının haklarını içselleştirilmezse o sorunu asla çözemez.

'SADECE BİR KESİMLE YÜRÜTÜLECEK ÇALIŞMA VERİMLİ OLMAZ'

Aslında bugün yeni bir dönemin kapısının aralanması için bu fırsatın iyi değerlendirilmesi lazım. Zaman zaman muhataplık tartışması oluyor. Muhatap kim? Muhatap halkımız ve halkımızın mücadelesini yürüten tüm aktörlerdir. Bu şekilde biz noktayı koyuyoruz. Ebetteki bugüne kadar mücadeleyi veren hiç kimsenin düşüncesi alınmadan sadece bir taraflı bir kesimle yürütülecek bir çalışmanın verimli olmayacağını herkesin bilmesi lazım.” (MA - DUVAR)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER