AİHM'den Demirtaş kararı: İfade özgürlüğü ihlal edildi

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), HDP'nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti. Ankara, Demirtaş'a 2 bin 500 euro manevi tazminat, 1000 euro da mahkeme masrafı ödeyecek.

AİHM'den Demirtaş kararı: İfade özgürlüğü ihlal edildi
Strasbourg’daki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti.


DW Türkçe’nin Strasbourg temsilcisi Kayhan Karaca’nın aktardığı mahkeme kararına göre, Türkiye hükümeti Demirtaş’a 2 bin 500 euro manevi tazminat, 1000 euro da mahkeme masrafı ödeyecek.

Mahkemeye başvuru, Selahattin Demirtaş’ın 5 Temmuz 2005 tarihinde Diyarbakır İnsan Hakları Derneği yöneticisiyken ROJ TV’de yaptığı bir konuşmada Abdullah Öcalan ile ilgili görüşlerini açıklamasının ardından ‘terör örgütü propagandası yapmak’ suçundan mahkum edilmesiyle ilgili olarak yapılmıştı.

KARARDA NE DENİYOR?

AİHM kararında, Demirtaş’ın ‘demokratik bir toplumda tartışmasız şekilde kamusal bir endişe yaratan bir konu hakkındaki fikir ve görüşlerini aktardığı’ belirtildi; bu sözlerin ‘şiddete, silahlı direnişe veya isyana teşvik’ olarak görülemeyeceği, ‘nefret söylemi de teşkil etmediği’ vurgulandı. Kararda, Demirtaş’a yöneltilen terör propagandası yapma suçlamasının orantısız olduğu vurgusu da yer aldı.

NE OLMUŞTU?

AİHM, Demirtaş hakkında geçen kasımda aldığı kararda, Türkiye’nin insan hakları ihlalinde bulunduğuna hükmederek Demirtaş’ın serbest bırakılmasını istemişti. Mahkeme daha sonra tarafların yaptığı temyiz başvurusunu kabul ederek, davanın 17 yargıçtan oluşan Büyük Daire’de görülmesini kararlaştırmıştı.

Kasım 2016’da tutuklanan Demirtaş hâlâ Edirne F Tipi Cezaevi’nde bulunuyor. (DIŞ HABERLER, DW Türkçe)

Güncelleme Tarihi: 10 Temmuz 2019, 11:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER