Asıl samimiyet testi şimdi başlıyor!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan aralarında CHP'lilerin de bulunduğu tüm büyükşehir belediye başkanları ile bir araya geldi. Sorunların masaya yatırıldığı toplantıda yerel yönetim mevzuatında değişiklik için düğmeye basıldı, CHP'li belediye başkanlarının da içinde yer aldığı komisyon kuruldu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, “Bu iyi bir fırsat, olumlu görüyoruz. Umarım söylenen sözler ve ortaya konulan düşünceler yerini bulur. Asıl samimiyet testi bundan sonra atılacak adımlarda” dedi.

Asıl samimiyet testi şimdi başlıyor!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Büyükşehir Belediye Başkanlarıyla yaptığı toplantıdan AK Parti’li başkanlar da CHP’li başkanlar da memnun ayrıldı. CHP’li belediye başkanları çok verimli geçtiğini söyledikleri toplantı nedeniyle Cumhurbaşkanına “şükran”larını sunarken CHP yönetiminden “Asıl samimiyet testi bundan sonra atılacak adımlarda” açıklaması geldi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tüm büyükşehir belediye başkanlarına toplantı çağrısı CHP’de “sürpriz” olarak karşılandı ama yaşanan sorunların çözümü için önemli bir fırsat olarak değerlendirildi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da çağrının hemen ardından yaptığı açıklamada CHP’li tüm belediye başkanlarının toplantıya katılacağını duyurdu.

CHP’Lİ BELEDİYE BAŞKANLARI HAZIRLIKLI GİTTİ

Çağrıda toplantının konsepti ve süresi belirtilmemişti. Bu nedenle CHP’li belediye başkanları önce kendi aralarında bir toplantı yaptı. Edinilen bilgiye göre toplantıda süre belli olmadığı için temel sorunların 5-6 madde halinde dile getirilmesi, bunun da en büyük belediye olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından sunulması kararlaştırıldı. CHP’li başkanlar ayrıca toplantıda siyasi konulara, polemiklere girmemek konusunda da kendi aralarında bir anlaşmaya vardı. Toplantı süresi uygun olursa tek tek de sorunların anlatılması kararlaştırıldı.

BELEDİYELERİN TEMEL SORUNLARI

CHP’li belediye başkanlarının dile getirilmesini istediği ve toplantıda İmamoğlu tarafından açıklandığı öğrenilen temel sorunlar şunlar oldu:

“Yerel yönetim mevzuatı yamalı bohça haline geldi. Mevzuat bütünlüklü olarak ele alınıp artık değiştirilmeli. Yasa değişikliği çalışmasında CHP’li belediye başkanlarının da görüşleri de alınmalı, ihtiyaçlar noktasında ortak bir çalışma yürütülmeli. Büyükşehirlerin sorumluluk alanı ve görevleri arttı ancak bütçe aynı oranda artmadı. Ciddi finansman sorunu var. Belediye gelir kanunu değişmeli. Kamu kurumlarıyla, bakanlıklarla ilişkide CHP’li belediyeler açısından adaletsizlikler var. Muhatap bulmakta zorlanılıyor. Önceki dönem belediye başkanlarından kalan çok ciddi borçlar var. Bunların çözümü için çalışmalar yapılmalı. Kamulaştırmalarla ilgili sorunlar var. Çalışmalarda eş güdüm ve koordinasyona ihtiyaç var. Belediyelerin proje ve çeşitli finansman ihtiyaçlarında kamu bankalarından kredi konusunda kolaylık sağlanmalı.”

“DEMAGOJİ DE YOK POLEMİK DE”

Toplantı bitiminde hem AK Parti hem de CHP’li belediye başkanlarından toplantının çok olumlu ve verimli geçtiğine dair açıklamalar geldi. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, toplantıyla ilgili ortak açıklamanın ardından ısrarlı sorular üzerine, “Toplantıda kimse demagoji yapmadı. Polemik yoktu. Ağır sözler, esef duyulacak sözler söylenmedi. Başta Cumhurbaşkanı olmak üzere katılan tüm bakanlar da çok centilmen ve sıcaktı” değerlendirmesinde bulundu.

“TAMAM DEVR-İ SABIK YARATMAYALIM, AMA…”

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, çok sayıda bakanın da katılmış olduğu toplantıyla ilgili, “Bu iyi bir fırsat, olumlu görüyoruz. Umarım söylenen sözler ve ortaya konulan düşünceler yerini bulur. Asıl samimiyet testi bundan sonra atılacak adımlarda” dedi. Torun, “Bu toplantıyı bir uzlaşma arayışı olarak mı görüyorsunuz” sorusuna, “Umarım olur. Bir yakınlaşma, normalleşme ifadesi bu. Ama arkasının gelmesini bekliyoruz. Geçmişte de bu tür ifadeler oldu ama devamı gelmedi. Belediye başkanlarımız sadece CHP’ye oy verenlere değil herkese hizmet ediyor. Seçimde rozetliydiler ama şimdi rozetsizler. Cumhurbaşkanı “Devr-i sabık yaratmayın” diyor ama bir belediyenin 5 yılda borcu 50 milyondan 500 milyona, personel sayısı 500’den 1500’e çıkmışsa, bu belediye hizmet edemez hale gelmişse, bunu nasıl izah edeceksiniz. Tamam devr-i sabık yaratmayalım ama bunlara çözüm gerek” dedi.

KOMİSYON GELECEK HAFTA TOPLANACAK

CHP’nin de öneri olarak sunduğu yasal mevzuatta ortak çalışma toplantıda karara dönüştü. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay Başkanlığında çalışacak komisyonda Hazine ve Maliye, İçişleri, Ulaştırma, Kültür ve Turizm, Çevre ve Şehircilik Bakanları yer alacak. CHP’li İstanbul, Ankara ve Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanları ile AK Partili Bursa, Gaziantep ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanları ile bazı ilçe belediye başkanlarının katılacağı komisyon ilk toplantısını Oktay başkanlığında gelecek hafta yapacak. Yasa teklifi hazırlama sürecinde çalışacak ve süreli olması beklenen komisyon Bakanlıklar ve bürokratların yürüteceği yasa teklifi çalışmasına dönük bir tür “Danışma Kurulu” işlevi görecek. Komisyon yerel yönetim mevzuatında yapılması gereken değişiklikler konusunda görüş bildirecekler. / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 13 Eylül 2019, 19:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER