Avrupa Sosyalist Partisi heyeti Demirtaş ile görüştürülmedi

Tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ı cezaevinde ziyaret etmek isteyen Avrupa Sosyalist Partisi heyetine izin verilmedi.

Avrupa Sosyalist Partisi heyeti Demirtaş ile görüştürülmedi

Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ı ziyaret etmek isteyen Avrupa Sosyalist Partisi (PES) heyeti, Edirne Valiliği tarafından engellendi. 

PES heyetinin Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile yapmak istediği görüşme, Edirne Valiliği’nin “yasak” kararına takıldı. Cezaevi önüne gelen heyetin önü askerler tarafından kesilerek, açıklama yapılmasına izin verilmeyeceği belirtildi. Dihaber'in haberine göre, yapılan görüşmelere rağmen cezaevi önünde açıklama yapılmasına izin verilmemesi üzerine heyet cezaevinden 200 metre kadar uzakta bulunan bir tarlada basın açıklaması yaptı. 

PES BAŞKANI: TUTUKLAMALAR HDP’Yİ BİTİRMEK AMAÇLI 

Burada açıklama yapan PES Genel Başkanı Sergey Stanişev, Türkiye’ye yönelik ağır eleştirilerinin olduğunu kaydederek, “Bu endişelerini ifade etmek için bu gün Türkiye’deyiz” dedi. 15 Temmuz darbe girişimine değinen Stanişev, “Darbe girişimine karşı başlatılan uygulamalar demokratik çevrelere yansıtılmamalı” dedi. 

Stanişev, HDP’ye yönelik baskıların kabul edilir olmadığını ifade ederek, bu gözaltı, baskı ve tutuklamaların demokratik bir parti olan ve milyonların oyunu almış HDP’yi bitirmek amaçlı olduğunu kaydetti. Stanişev, Türkiye’nin AB için önemli olduğunu ancak özgürlüklerin anahtar niteliğini taşıdığını söyledi. Stanişev, Türkiye’de karşılaştıkları manzarayı Avrupa’daki kurum ve kuruluşlarla paylaşacaklarını söyledi. 

ALMAN PARLAMENTER: VİZE SERBESTİSİ UYGULANMAYACAK

Alman parlamenter Arne Lietz, Türkiye’ye yönelik endişelerini dile getirerek, “Gazeteciler ve akademisyenler üzerinde de baskılar var ve bu durumdan endişe duyuyoruz” dedi. Lietz, Türkiye yükümlülüklerini yerine getirmediği sürece vize serbestisinin uygulanmayacağını ifade etti.

İSVEÇ PARLAMENTER: ENDİŞELİYİZ

İsveç parlamentosundan Maria Granlmd, “Demirtaş’ın başına gelenler ve son süreçte yaşananlar için endişeliyiz. Bugün dayanışma için buradayız. En azından bir dayanışma sergileyebiliyoruz. Burada yaşananları İsveç’te anlatacağız” diye konuştu. 

İTALYAN PARLAMENTER: DEMOKRATLARA KARŞI KULLANILMAMALI 

İtalya parlamentosundan Pia Elda Locatelli ise, 15 Temmuz darbe girişimi ardından devreye konulan uygulamaların demokratik çevreleri baskı altına almak için kullanılmaması gerektiğini dile getirdi. Cinsel istismar düzenlemesine de değinen Locatelli, bu yasa ile erken yaşta evliliklerin önünün açılacağını vurguladı. 

İtalya Demokrat Parti Milletvekili MarianeTidei de, Türkiye’de yaşananlardan endişe duyduklarını kaydetti. 

BİRÇOK HEYET GÖRÜŞMEK İSTİYOR AMA…

HDP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hişyar Özsoy da, çok sayıda heyetin Demirtaş ve diğer tutuklu milletvekillerini ziyaret etmek istediğini ancak hükümetin buna izin vermediğini söyledi. Özsoy, eşbaşkanların tecritte tutulmasıyla halkla olan bağının koparılmak istendiğini vurguladı.

Heyet, gün içerisinde CHP, kapatılan dernek ve baskı altında tutulan basın kuruluşların temsilcileriyle bir araya gelecek. 

Güncelleme Tarihi: 22 Kasım 2016, 10:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER