AYM, HDP'nin talebini reddetti

Kapatma davasında sözlü savunmayı seçimden sonra yapmak isteyen HDP'nin talebi Anayasa Mahkemesi tarafından reddedildi. Parti yetkilileri 11 Nisan'da sözlü savunma yapacak.

AYM, HDP'nin talebini reddetti

Anayasa Mahkemesi (AYM), kapatma davasındaki sözlü savunmasını 14 Mayıs'taki seçimlerden sonra yapmak isteyen HDP'nin talebini oy birliğiyle reddetti. HDP, sözlü savunmasını 11 Nisan'da yapacak.

HDP'ye yönelik kapatma davasında, sözlü savunma tarihi 14 Mart olarak belirlemişti. Parti, 11 ili etkileyen depremleri gerekçe göstererek savunmanın üç ay ertelenmesini talep etmişti. AYM ise üç yerine bir ay erteleme kararı vermişti. HDP, seçimlere bir ay kala kapatma baskısının anti demokratik olacağı gerekçesiyle sözlü savunmanın seçim sonuna bırakılması için bir kez daha talepte bulunmuştu. Ancak AYM bu talebi reddetti. 

İLK DAVA 17 MART 2021’DE AÇILDI

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 17 Mart 2021’de, HDP’nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde dava açmış, iddianame, eksiklikler nedeniyle 31 Mart 2021’de Anayasa Mahkemesince oy birliğiyle reddedilmişti.

Başsavcılık, 7 Haziran 2021’de tekrar dava açtı. Anayasa Mahkemesi de 21 Haziran 2021’de yeni iddianameyi oy birliğiyle kabul etti.

İşleyen süreçte, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ek deliller sundu, HDP de bu ek delillere karşı ek savunma süreleri istedi.

5 OCAK’TA PARTİNİN HESAPLARINA BLOKE KOYULDU

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’in, partinin Hazine yardımı bulunan hesaplarına bloke konulması talebini 5 Ocak’ta kabul etti.

Ardından, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, 10 Ocak’ta Anayasa Mahkemesi heyetine sözlü açıklamalarını yaptı. Şahin, Anayasa Mahkemesi heyetine, kapatma davası talepli hazırladıkları iddianameyi, esasa ilişkin görüşlerini ve partinin Hazine yardımı bulunan hesaplarına bloke konulması yazılı talepleriyle ilgili konuları tekrar ettiğini bildirdi.

9 MART’TA BLOKE KARARI KALDIRILDI

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, 2023 yılında partiye ödenen veya ödenecek devlet yardımının bulunduğu banka hesabına tedbiren bloke konulmasına ilişkin kararın kaldırılması talebini 9 Mart’ta görüştü. Genel Kurul bloke kararının kaldırılmasına karar verdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER