3 vekilin dokunulmazlık dosyası Meclis gündeminde

CHP’li Başarır, İYİ Partili Türkkan ve DBP’li Aydeniz’in dokunulmazlıklarının kaldırılması Meclis Genel Kurulu gündemine geliyor.

3 vekilin dokunulmazlık dosyası Meclis gündeminde

Türkiye Büyük Millet Meclisi, seçim sebebiyle kapanmasına sayılı günler kala üç milletvekilinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasını görüşecek.

CHP milletvekili Ali Mahir Başarır, İYİ Parti Milletvekili Lütfü Türkkan ve DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz’in dokunulmazlıklarının kaldırılması, yarın Meclis Genel Kurulu’nun gündeminde olacak.

MİLLETVEKİLLERİ SAVUNMA YAPABİLİR

Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden oluşan Karma Komisyon yaklaşık üç hafta önce Başarır ve Türkkan’ın, sekiz ay önce de Aydeniz’in dokunulmazlıklarının kaldırılmasına karar vermişti. Dokunulmazlık kaldırılması sürecinin tamamlanması için Karma Komisyon'un kararının Meclis Genel Kurulu’nda oylanması gerekiyor. Yapılacak oylama öncesinde milletvekillerinin savunma hakkı bulunuyor.

SÜREÇ NASIL İLERLİYOR?

Genel Kurul'da dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin oylamada, karar yeter sayısı olan 151 oy yeterli olacak. Her milletvekili için ayrı oylama yapılacak ve Genel Kurul oturumunda dokunulmazlıkların kaldırılması yönünde bir sonuç çıkarsa üç milletvekilinin yargılanmasının önü açılacak. Milletvekilleri, yargılama süresince görevine devam edecek. Yargılama sonucunda milletvekili hakkındaki ceza kesinleşirse milletvekilliğinin düşmesi söz konusu olacak.

NE OLMUŞTU?

CHP’li Başarır hakkında, görevden alınan CHP’li Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman’ın yargılandığı Yalova 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davaya müdahalesi nedeniyle 'duruşma hakimlerine alenen hakaret' ve 'adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs' nedeniyle fezleke düzenlenmişti.

İYİ Partili Türkkan hakkında Bingöl’de esnaf ziyareti sırasında hayatını kaybeden asker yakınına 'hakaret' nedeniyle fezleke hazırlanmıştı.
DBP’li Aydeniz hakkındaysa basın açıklamasında kendisini engellemeye çalışan polise müdahalede bulunması sebebiyle fezleke düzenlenmişti. (DUVAR)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER