CHP’de adaylık süreci bitti: A Takımından aday olmayanlar belli oldu

CHP’de milletvekilliği aday adaylığı başvuruları tamamlandı. Geçtiğimiz seçimlerin iki katı başvuru alan partinin en üst organı olan MYK’den aday olmayan isimler de belli oldu.

CHP’de adaylık süreci bitti: A Takımından aday olmayanlar belli oldu

Türkiye 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlere kilitlenmiş durumda. Cumhurbaşkanı adayları netleşirken parti mutfaklarında ise milletvekilliği adaylığı için yoğun trafik sürüyor. Aday adayı başvuru süreci tamamlanan CHP’de ‘rekor’ başvuru yaşandı. Bir önceki genel seçimde bin 500’ün üzerinde başvuru alan ana muhalefet partisi bu seçimde ise bu sayıyı ikiye katladı. Parti kurmaylarının “iktidarın ayak sesleri” değerlendirmesinde bulunduğu CHP’ye birçok kamu görevlisinin de aralarında bulunduğu 3 bin 500’ün üzerinde aday adaylığı başvurusu yapıldı.

Milletvekili listelerine son şekli ittifak partileriyle yapılacak görüşmeler çerçevesinde cumhurbaşkanı adayı ve parti lideri Kemal Kılıçdaroğlu verecek. Bu süreçte partinin A Takımı olarak nitelenen yönetiminden aday olmayan isimlerin yanı sıra sürpriz isimler de dikkat çekiyor.

CHP’NİN A TAKIMINDAN ALTI İSİM ADAYLIK BAŞVURUSU YAPMADI

CHP’nin en üst parti organı olan Merkez Yürütme Kurulu’nda yer alan altı isim milletvekilliği adaylık başvurusu yapmadı. Edinilen bilgiye göre bu isimler Parti Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, Genel Başkan Yardımcıları Onursal Adıgüzel, Veli Ağbaba, Ahmet Akın, Seyit Torun ve Bülent Kuşoğlu oldu.

PARTİ SÖZCÜSÜ ÖZTRAK MİLLLETVEKİLİ ADAYI

CHP Sözcüsü Faik Öztrak ise milletvekili adaylığı için başvuran isimler arasında yer aldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı olması durumunda Öztrak’ın CHP Meclis Grup Başkanı ya da kongreye kadar partide genel başkanvekili olarak görev üstlenebileceği iddia edildi.

GRUP BAŞKANVEKİLLERİ KARARINI VERDİ

CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay ve Özgür Özel 28'inci Dönem Milletvekilliği seçimi için başvuru yaptı. Kulislerde Altay’ın Meclis’te çoğunluk sağlanması durumunda Meclis Başkanlığına aday olacağı konuşulurken Özel’in de CHP’nin Meclis Grup Başkanı olabileceği kaydediliyor. Milletvekili adayı olmadığını duyuran Özkoç ise paylaştığı mesajda yürütmede görev alacağını kaydetti.

GEZİ TUTUKLUSU TAYFUN KAHRAMAN ADAY OLACAK

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, parti genel merkezinin önünde cumhurbaşkanı adayı olarak yaptığı ilk konuşmada birçok ismi “Sadece ben değil 84 milyon aday!" sözleriyle anmıştı. Bu isimler arasında İBB Şehircilik Proje Koordinatörü olarak çalışırken Gezi davası kapsamında tutuklanan Tayfun Kahraman’ın kızı Vera da yer aldı. Kılıçdaroğlu’nun “Gezi davasında haksız yere hapis yatan Tayfun’un kızı Vera da aday” ifadelerini kullanarak andığı Tayfun Kahraman’ın da milletvekili adayı olarak gösterileceği öğrenildi. Gezi davasında 18 yıl hapis cezasına mahkum edilen, cezası istinaf aşamasında olan Kahraman’ın İstanbul’dan aday gösterileceği ifade edildi.

ELÇİ İSTANBUL’DAN ADAY GÖSTERİLEBİLİR

Silahlı bir çatışma sırasında hayatını kaybeden Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi’nin CHP’ye katılım rozetini geçtiğimiz günlerde Kılıçdaroğlu taktı. Elçi’nin milletvekili adayı olmasına kesin gözüyle bakılırken bu adaylığın Diyarbakır’dan olması bekleniyordu. Parti içerisinde Elçi’ye ilişkin son süreçteki görüş Diyarbakır yerine İstanbul’dan aday gösterilmesi yönünde oldu. Elçi’nin “daha garanti” olarak nitelenen İstanbul’dan aday olması görüşü baskın gelirken son karar gelecek günlerde netleşecek.

KILIÇDAROĞLU’NUN AVUKATI DA ADAY ADAYI

Yoğun adaylık başvurusu alan partide milletvekili adaylığı başvurusu yapan bir diğer isim CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun avukatı Celal Çelik oldu. Kılıçdaroğlu’na yönelik açılan tazminat davaları sürecinde yaptığı açıklamalarla gündeme gelen Çelik resmî başvurusunu yaptı.

ESKİ AK PARTİLİ VEKİLİN OĞLU DA ADAY ADAYI

CHP’de aday adaylığı başvurusu yapan bir diğer isim ise AK Parti eski Milletvekili Süleyman Çelebi’nin oğlu Avukat Mehmet Sait Çelebi oldu. AK Parti’den CHP’ye geçen Çelebiler’e parti rozetini Kılıçdaroğlu takarken Sait Çelebi’nin Mardin’den aday gösterileceği belirtildi.

2024 SEÇİMLERİNDE DÜŞÜNÜLEN İSİMLERİN ADAYLIĞINA ONAY YOK

CHP milletvekilliği seçimlerinde mevcut belediye başkanlarının milletvekili aday adayı olması fikrine bir istisna hariç kapıyı kapattı. Parti yönetimi görevden alınan Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman’ın dışında belediye başkanlarının adaylık başvurusu yapmamasını istedi. CHP’nin belediyelere yönelik tutumu bununla sınırlı kalmadı. Geçtiğimiz yerel seçimlerde “kıl payı” kaybedilen ve iddialı olacağı düşünülen isimlere de 2024 yılındaki yerel seçimler düşünülerek aday olmamaları yönündeki görüş aktarıldı. Çok sayıda isim parti yönetiminin görüşü nedeniyle aday adaylığı başvurusunda bulunmadı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER