Dört ittifakın protokolleri YSK'ye teslim edildi

Cumhur İttifakı'nın son anda HÜDA-PAR ve YRP'yi ortaklığa dahil etmesi, iki yıldır oluşmakta olan güç dengesini bozmadı. Yüzde 40'larda dolaşan Cumhur ve Millet ittifakları arasındaki düğümü Emek ve Özgürlük İttifakının Kürt seçmeni çözecek.

Dört ittifakın protokolleri YSK'ye teslim edildi

Cumhur İttifakı Ak Parti listelerinden seçime girecek HÜDA-PAR'ı ve kendi adı ve amblemiyle listelerde yer alacak Yeniden Refah Partisi'ni de kapsayan ittifak protokolünü Yüksek Seçim Kurulu'na teslim etti. Cuma gününe kadar AKP, MHP ve BBP'den oluşan Cumhur İttifakı, son katılımlarla birlikte beş partili oldu. 

Gün içinde Emek ve Özgürlük İttifakı, Millet İttifakı ve Ata İttifakı da listelerini YSK'ye teslim ettiler. 

Son katılımların ardından 2023 Milletvekili genel seçimlerine ittifak listelerinden kendi kimlikleriyle katılacak partiler ve ittifakların Mart boyunca yapılan anketlerde almaları muhtemel görünen yaklaşık ortalama oy oranları şöyle:

▶ Cumhur İttifakı (AKP+MHP+BBP+YRP) ≈ ± 40
    HÜDA-PAR AKP listelerinden girecek

▶ Millet İttifakı (CHP+İYİP+DEVA+GELECEK+DP+SP) ≈ ± 40

▶ Emek ve Özgürlük İttifakı (YSP+TİP+EMEP) ≈ ±11
    TÖP, EHP, SMF, HDP YSP listelerinden girecek

▶ ATA İttifakı (ZP+AP+ÜP+TİtP)  ≈ ± 0,5

Erbakan 100 bin imzaya, HÜDA-PAR İttifaktaki Türkçüler'in vetosuna takıldı

Cumhur İttifakı'nın YSK'de ittifak protokolünün imzalamasının ardından yapılan basın açıklamasında ilk sözü alan "Medyada Sansür Yasası"nın yazarı  MHP'li Fethi Yıldız "AK Parti, MHP, BBP ve Yeniden Refah Partisi, Cumhur İttifakı çatısı altında seçime girmeye karar vermiştir [...] Ülkemize milletimize hayırlı olsun" dedi.

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bayram Sakartepe "14 Mayıs'ta yapılacak seçimlere menfaatler için katıldık[larını]" söylerken HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu "Seçime AK Parti listelerinden gireceğiz" dedi. 

Genel Başkan Fatih Erbakan ve Yeniden Refah Partisi, AKP ile sürdürdükleri Cumhur İttifakı'na katılım müzakerelerinde mutabakata varamadıkları gerekçesiyle görüşmeleri kesmiş ve milletvekili genel seçimleri ve Cumhurbaşkanı seçimlerine kendi başlarına gireceklerini açıklamışlardı. Bugün kayıtların kapanmasına az kala yeniden Cumhur İttifakı listesinden seçimlere katılmaya razı olan YRP Genel Başkanı Fatih Erbakan'ın üçüncü günün sonunda Cumhurbaşkanı adaylığı için gerekli 100 bin imzanın ancak yarısını toplayabildiği anlaşılmıştı. 

HÜDA-PAR'ın Cumhur İttifakı'na kendi programı ve amblemiyle katılmasının önü "Kürt Sorunu"na ilişkin tutumlarının Cumhur İttifakı çevresindeki Türk-İslam sentezcilerinden gelen tepkilerle kesildi. Daha önce ittifakı dışarıdan destekleyeceklerini bildiren HÜDA-PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu "Seçime AK Parti listelerinden girece[klerini]" duyurdu.

Katılımlar dengeyi değiştirmedi, sonucu Kürt seçmen belirleyecek

Cumhur İttifakı'nın beş partili hale gelmesi, iki yıldan bu yana oluşmakta olan üç kutuplu güç dağılımı tablosunda dikkate değer bir değişiklik yaratmadı. HÜDA-PAR'ın bir seçmen tabanına sahip olmadığı biliniyor. YRP'nin desteğiyse yüzde 1,5-2 aralığında dolaşıyor.

Her iki partinin ittifaka katılması Cumhur ve Millet İttifakları arasındaki karşılıklı yaklaşık yüzde 40'lık nispi dengede anlamlı bir değişikliğe yol açmıyor.

Emek ve Özgürlük İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı göstermeyerek seçmenlerini birinci turda Erdoğan karşısında konumlanmaya davet ettiği koşullarda Millet İttifakı kendi potansiyellerini korumayı başardığı takdirde diğer aday ve partiler nereye yönelirse yönelsin değişmeyen bir seçim matematiği şimdiden oluşmuş durumda. 14 Mayıs'a 50 gün kala, iktidarın anahtarı hala Kürt seçmenin elinde.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER