Bahçıvan: Kobanê ve Gezi davalarının benzeştiği noktalar var

Kobanê ve Gezi davalarına dair açıklama yapan avukat Atilla Bahçıvan, "Siyaset yapmaya çalışanlar yargılanıyor" dedi.

Bahçıvan: Kobanê ve Gezi davalarının benzeştiği noktalar var

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi, Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında olduğu 21’i tutuklu, 108 ismin yargılandığı Kobanê ve Gezi davalarından yaşananlara ilişkin İstanbul’da basın toplantısı düzenledi.

Toplantıya HDP Milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu, Oya Ersoy, ÖHD İstanbul Eşbaşkanları Esra Erin ile Gürkan İstekli ve Kobanê Davası avukatları katıldı.

‘KÜRT SİYASETİ 49’LARDAN BU YANA KUMPAS DAVALARININ CANLI ŞAHİDİ’

Kobanê Davası avukatlarından HDP PM üyesi Atilla Bahçıvan, davada yaşananlara dikkati çekti. Bahçıvan şunları söyledi: “Kürt siyaseti kumpas davalarının canlı tanığıdır. Kürtler 49’lar davasından bu yana canlı bir şekilde şahit ediyor. Gezi Davası bu kumpasların açığa çıktığı bir dava. Kobanê ve Gezi davasının benzeştiği durumlar var. Gezi davasında mahkeme üyelerden birinin AKP vekil adayı olduğu açığa çıktı ve arkadaşlarımıza cezalar verildi. Bunun daha vahimini Kobanê davasında gördük. Mahkeme başkanı Bahtiyar Çolak ilginç bir isimdi. Dava dosyasını bir hafta içinde okuduğunu iddia eden bir mahkeme başkanıydı. O dönem hem yargılanan arkadaşlarımız hem müdafileri olan bizlerin tüm itirazları reddedildi. İlk oturumda arkadaşlarımıza söz verilmeden yargılamaya geçilmişti. Reddi hakim talebimiz reddedildi. Kobanê kumpas davasının savcı tarafından değil AKP-MHP tarafından hazırlanmıştı demiştik ki iddianame çıktıktan sonra duyurusu 18 dakikada MHP’li Twitter sayfalarında paylaşıldı. Bu iddianame ya MHP Genel Merkezi'nde hazırlandı ya da onlarla paylaşıldı. Biz bunu mahkemeyle paylaştık. Bahtiyar Çolak’ın bir çete mensubu olduğu ortaya çıktı. Bu çetenin MHP Genel Başkanını ve Süleyman Soylu’yu referans aldığını görüyoruz.”

‘HÜKÜMETİ İSTİFAYA DAVET ETMEK MEŞRU BİR HAKTIR’

Adalet İçin Hukukçular grubundan avukat Özgür Urfa, 'Türkiye’nin yargı pratiğinin, siyaset ile yargı arasındaki ilişkinin birbiriyle bağlantılı ve yargının iktidarın bir aparatı olduğunu' söyledi. “50 yıl önce de bu böyleydi” diyen Urfa, “Türkiye’de muhalif siyaset yapmak suç haline getirilmeye çalışılıyor. Gezi, Kobanê ve HDP kapatma davasında bizler bunu gördük. İktidarın politikalarına karşı çıkıldığında savcı ve hakimler eliyle bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Hükümeti istifaya davet etmek meşru ve yasal bir haktır. Bütün bu dosyalarda 'siyaset yapmayın, hükümete karşı çıkarsanız sonunuz böyle olur' mesajı veriliyor. Hiç kimseye siyaset yapma alanı bırakılmamaya çalışılıyor. Siyaset yapmaya çalışanlar da kolluk ve yargı aracılığıyla yargılanıyor. 'Siyaset yapmak bir haktır, barışçıl yollarla yapılan siyaset kriminalize edilemez' demek gerekiyor” ifadelerini kullandı.

‘GERÇEK KOBANÊ DAVASI AÇILMADI, ONU BİZ AÇACAĞIZ’

HDP Milletvekili Oya Ersoy ve HDP Milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu

Kobanê Davası'na taraf olma çağrısı yapan HDP Milletvekili Oya Ersoy ise yaptığı konuşmada, “Gerçek Kobanê Davası daha açılmadı, onu biz açacağız. IŞİD’e kapıları açan, sokağa dökülen milyonların üzerine paramiliter güçleri sürenleri açığa çıkarıp yargı önüne çıkaracağız. İşte o gerçek Kobanê Davası olacak. Kobanê Davası ile Kürt halkının siyasi temsilcilerini yargılıyorlar. Bu korkunun bir yansımasıdır. Hep birlikte bu ülkenin diktatörlükle yürütülmesine izin vermeyeceğiz. Eşitlikten, özgürlükten yana olanlar bu davaya taraf olmalılardır" diye belirtti.

‘MÜCADELE ETMEMİZ GEREKİYOR’

HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu ise şu ifadeleri kullandı: “Bir komediyi izlemek zorunda değiliz. Bunların kumpas davalarıdır. Daha özgür ve demokratik bir Türkiye için hep beraber mücadele etmemiz gerekiyor.” / DUVAR

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER