Başak Demirtaş: Hapishanelerde ölümler yaşanmadan sesimizi yükseltelim

Başak Demirtaş, "İnfaz erteleme, tutuklu yargılananların bırakılması gibi düzenlemelerin hayata geçirilmesi için sesimizi yükseltelim” dedi. Demirtaş, "Ben şu anda evdeyim. Normalde Edirne'de olmam gerekiyordu, bugün görüş günümüzdü. 176 hafta sonra, ilk kez bugün Selahattin ile görüşemedik" ifadelerini kullandı.

Başak Demirtaş: Hapishanelerde ölümler yaşanmadan sesimizi yükseltelim
Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde 4 Kasım 2016 tarihinden bu yana tutuklu bulunan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş, sosyal medya hesabından korona virüsü salgınıyla ilgili cezaevlerinin ve tutukluların taşıdığı riskleri yayınladığı bir videoyla dile getirdi. Eşini 176 hafta sonra ilk kez görmeye gidemediğini belirten Başak Demirtaş, cezaevlerindeki koşullara dikkat çekti.


Başak Demirtaş, paylaştığı videoda şunları söyledi:

“Herkese merhabalar. Öncelikle, korona virüsü nedeniyle yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet, tedavisi sürenlere acil şifa diliyorum. Sağlık emekçilerine iyi çalışmalar ve başarılar diliyorum.

Ben şu anda evdeyim. Normalde Edirne’de olmam gerekiyordu, bugün görüş günümüzdü. 176 hafta sonra, ilk kez bugün Selahattin ile görüşemedik.

Benim gibi on binlerce kişi, hapisteki yakınlarıyla görüşemedi bu hafta. Korona virüsü salgını nedeniyle görüşler yapılmıyor. Bu yeterli bir tedbir değil. Çünkü bildiğimiz gibi hapishanelerde koşullar çok yetersiz.

Birçok kişi ileri yaşına, ağır hastalığına rağmen içeride tutulmaya devam ediyor. Yüzlerce çocuk anneleriyle birlikte hapiste. Koğuşlar çok kalabalık, havalandırma yetersiz, güneş ışığı neredeyse hiç yok. Sağlıklı beslenmek mümkün değil. Hijyen koşulları da son derece yetersiz.

Bu koşullar, solunum yolu hastalıklarına neden oluyor. Korona virüsü solunumu zorluyor, hem de hasta olanlar çok büyük risk altında.

Öte yandan hapishane görevlileri de çok büyük bir risk altında, günde üç vardiya şeklinde çalışıyorlar ve dışarıyla sürekli temas halindeler.

Bütün bunlar ortadayken, virüsler hapishanelerde büyük felaketlere neden olacaktır.

O nedenle, hiç vakit kaybetmeden infaz erteleme, tutuklu yargılananların bırakılması gibi düzenlemeler hayata geçirilmelidir. Evrensel hukukun da insani olmanın da gereği budur. Hepimize düşen, hapishanelerde ölümler yaşanmadan sesimizi yükseltmektir. Lütfen sesimizi yükseltelim. Herkese sevgiler, selamlar.” / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 21 Mart 2020, 23:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER