Başörtüsü teklifi komisyondan geçti: CHP ve İYİ Parti salonu terk etti

Başörtüsüne ilişkin anayasa teklifi Adalet Komisyonu’ndan geçti. Teklife karşı önerge veren CHP ve İYİ Parti, talepleri reddedilince komisyonu terk

Başörtüsü teklifi komisyondan geçti: CHP ve İYİ Parti salonu terk etti

Başörtüsüne anayasal güvence getiren ve evlilik birliğini tanımlayan Anayasa değişikliği teklifi TBMM Anayasa Komisyonu'nda kabul edildi.

Uzun zamandır üzerinde tartışılan başörtüsü teklifi Anayasa Komisyonu'nda görüşüldü. Teklifin görüşüldüğü komisyonda muhalefet, birinci maddede yer alan "dini inancı sebebiyle" ibaresinin anayasanın laiklik ilkesine aykırı olduğunu belirtti.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, "Bu meselenin artık sonsuza kadar gündemden çıkmasını istiyoruz. Ama metindeki sıkıntıyı gidermemiz lazım. Teklifimiz kabul edilirse sonuna kadar destek vermeye hazırız. Bu meseleyi dini inanca bağladığımız zaman başörtülü kadınlarımız sıkıntı yaşayabilir." dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Bülent Tezcan da "Gerçek anlamda bir çözüm getirilmesi gerekiyorsa sunduğumuz önerinin kabul edilmesi gerekir." ifadelerini kullandı.

Önerge AKP ve MHP'nin oylarıyla kabul edilmeyince CHP ve İYİ Parti vekilleri komisyonu terk etti.

TEKLİF KABUL EDİLDİ

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Fethi Yıldız ise "Dini inancı nedeniyle başını örteni kaldıralım istiyorsunuz. İnancı sebebiyle başını örtmenin sakıncasını anlatacak , ikna edecek birisi var mı? Zaten dini inancı sebebiyle biz bu düzenlemeyi getiriyoruz" diye konuştu.

Başörtüsüne anayasal güvence getiren Anayasa değişikliği teklifi TBMM Anayasa Komisyonun'da kabul edildi.

Teklif komisyon mesaisinin ardından genel kurula gelecek. 360-400 aralığında oy çıkarsa anayasa değişikliği referanduma gidecek. Cumhur İttifakı ortağı AKP ve MHP'nin oyları bu sayıya yetmiyor.

400 üzerinde oy çıkarsa teklif kabul edilmiş olacak. / Birgün

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER