Başsavcılık: Amirallere TCK 316'dan soruşturma başlatıldı

Savcılık, Montrö bildirisinde imzası olan emekli amiraller hakkında, 'devletin güvenliğine ve anayasal düzene karşı suç İşlemek için anlaşma' suçundan re'sen soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Başsavcılık: Amirallere TCK 316'dan soruşturma başlatıldı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, emekli amirallere yönelik soruşturma ve gözaltı kararına ilişkin açıklama yaptı. Savcılık, bildiride imzası olan emekli amirallerden ilk etapta 14 kişinin ifadesinin alınacağını duyurdu. Savcılık açıklamasına göre amirallerden 10'u için gözaltı kararı verilirken, 4 isim ise yaşı nedeniyle gözaltı yapılmaksızın ifadeye çağrıldı.

Savcılık, amirallere yönelik soruşturmanın ise TCK'nin 316/1. maddesi uyarınca yürütüldüğünü belirtti.

SAVCILIK AÇIKLAMASI

Savcılığın konuya ilişkin açıklaması şöyle:

04/04/2021 tarihinde bazı internet sitelerinde ve sosyal medya mecralarında paylaşılan '103 amiralden Montrö bildirisi' başlığı altında yayımlandığı belirtilen bildiri hakkında Cumhuriyet Başsavcılığımızca 5237 Sayılı Türk Ceza Kanununun 316/1 maddesinde yazılı 'Devletin Güvenliğine ve Anayasal Düzene Karşı Suç İşlemek için Anlaşma' suçundan re'sen soruşturma başlatılmıştır.

10 şüphelinin, üzerilerine atılı suçun niteliği ile delillerin yok edilmesinin önüne geçmek ve varsa başka şüphelilerin de ivedilikle tespit edilmesini sağlamak amacıyla gecikmesinde sakınca bulunması nedeniyle, 05.04.2021 tarihinde eş zamanlı olarak gözaltına alınmalarına / gözaltına alınmalarına yönelik talimat yazılmasına, arama / el koyma işlemi yapılmasına, 4 şüphelinin ise belirlenen adreslerindeki arama / el koyma işlemlerinin icrasından sonra yaş durumları göz önüne alınarak gözaltına alınmaksızın 3 gün içerisinde Ankara İl Emniyet Müdürlüğüne müracaat etmelerinin kendilerine tebliğine karar verilmiştir."

TCK 316. MADDE

TCK’nın 316. maddesinde “Anayasal Düzene ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı Suçlar” bölümünde "Suç İçin Anlaşma" şöyle düzenleniyor:

Madde 316 - (1) Bu kısmın dördüncü ve beşinci bölümlerinde yer alan suçlardan herhangi birini elverişli vasıtalarla işlemek üzere iki veya daha fazla kişi, maddi olgularla belirlenen bir biçimde anlaşırlarsa, suçların ağırlık derecesine göre üç yıldan oniki yıla kadar hapis cezası verilir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER