BDP 'çocuk gelinleri' sordu

BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam'a erken yaşta evlendirilen çocukları sordu.

BDP 'çocuk gelinleri' sordu
BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam'a erken yaşta evlendirilen çocukları sordu.


Akat, erken yaşta evlendirilen çocuklarının sayısını ve çocuklara karşı cinsel sömürü, istismarın bir biçimi olan erken yaşta evlendirmelerle mücadele için ne gibi çalışmalar yapıldığını sordu.

Siirt'te, 12 yaşında zorla evlendirilip, 14 yaşında öldürülen kız çocuğunu hatırlatan Ata, 4+4+4 eğitim sistemi gibi kız çocuklarını okullaştırma çabalarının yetersiz kaldığını ifade etti. Ata "Çocuk gelin gerçeği, dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi Türkiye’de de özellikle çocuklara yönelik cinsel istismarın en yüksek noktaya ulaştığı bir durumu ifade etmektedir. Çocuk yaşta evlendirilen kız çocuklarının eğitimden sağlığa kadar pek çok alandaki hakları ihlal edilmektedir" dedi.

Ata, yanıtlaması için Bakan İslam'a şu soruları yöneltti:

-Türkiye genelinde 'çocuk gelin' sayısının tespiti amacıyla kapsamlı bir araştırma yapılmış mıdır? Yapıldıysa ulaşılan sayı kaçtır? Bu sayının illere göre dağılımı nasıldır?

-Bakanlığınız erken yaşta evlendirildiği tespit edilen çocuklar için bu çocukların yaşadığı travmayı ve hak ihlallerini gidermek amacıyla hangi çalışmaları yapmaktadır?

-Bu çocukların yaşadığı sıkıntıları gidererek sağlıklı bir birey haline gelebilmelerini sağlamak amacıyla Bakanlığınız bünyesinde çalışan uzman personel sayısı kaçtır?

-Türkiye genelinde 18 yaşın altında olduğu halde çocuk sahibi olan kız çocuğu sayısı kaçtır?Bakanlığınız bu durumdaki anne ve çocuğun ruhsal ve fiziksel sağlığını korumak ve onarmak adına ne gibi çalışmalar yapmaktadır?

-Bakanlığınız tarafından çocuklara karşı cinsel sömürü ve istismarın bir biçimi olan erken yaşta evlendirilmeyle mücadele etmek için yargı organının caydırıcı rol oynamasını sağlamak üzere bir çalışma yapılmakta mıdır?

-Türkiye genelinde çocuk yaşta evlendirildikten sonra intihar eden çocuk sayısı kaçtır?

-2002-2014 yılları arasında çocuk yaşta evlendirilen çocuklarla ilgili açılan dava sayısı kaçtır?Bakanlığınız bu davaların kaçına müdahil olmuştur?" / anf

Güncelleme Tarihi: 16 Ocak 2014, 10:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER