BDP'den hasta tutsaklara ilişkin soru önergesi

BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, hasta tutsakların yetkililerin ihmali sonucunda yaşamını yitirmesine ilişkin bir soru önergesi verdi.

BDP'den hasta tutsaklara ilişkin soru önergesi
BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, hasta tutsakların yetkililerin ihmali sonucunda yaşamını yitirmesine ilişkin bir soru önergesi verdi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması talebi ile verilen soru önergesinde, cezaevindeki hasta tutsakların yaşam haklarının hiçe sayıldığı olumsuz politikalar sonucu yaşamını yitirdiğini belirtti.


Bu tutsaklardan birinin de 31 Mart 2014’te kaldırıldığı Kırıkkale Hacılar F Tipi Cezaevi’nde kalp krizi geçirerek yaşamını yitiren Aram Akyüz olduğunu belirten Ata, “Cezaevlerindeki baskıcı ve keyfi uygulamaların ağır hak ihlallerine sebep olduğu, mahpusların yaşam haklarının dahi ihlal edildiği ve hasta tutsakların ölüm sınırında tutularak kaderlerine terk edildiği bilinmektedir. 31 Mart 2014 tarihinde, kaldığı Kırıkkale Hacılar F Tipi'nde kalp krizi geçiren Aram Akyüz de, cezaevlerinde mahpusların yaşam haklarını hiçe sayan sorumsuz politikalar sonucu yaşamını yitirmiştir” dedi.

Tutsaklardan edinilen bilgilere göre, çoğu uzman dahi olmayan doktorların cezaevine haftada sadece iki yarım gün geldiği, bu sürenin de sağlık durumlarının kapsamlı bir muayenesine yetmediği, basit bir tedaviyle önlenebilecek hastalıkların bile tanısı konulamadığına dikkat çeken Ata, küçük sağlık sorunlarının ölümcül hastalıklara dönüşebildiğini kaydetti.

Yeterli muayene ve tedavi imkanlarının sağlanmadığı gibi acil durumlarda ambulansın da çok geç geldiği, tutsakların yaşam haklarının bu şekilde ellerinden alındığının da belirten Ata, “Bunlara ek olarak cezaevlerindeki revirlerin donanımsızlığı da mahpusların sağlık taramalarının ve tedavilerinin yıllar boyu yetersiz koşullarda gerçekleştirilmesine sebep olmaktadır” dedi.

Ata’nın soru önergesinde şunlar yer aldı:

“Aram Akyüz'ün yaşamını yitirmesinde ihmal ve sorumluluğu bulunan cezaevi personeli ve sağlık çalışanlarının tespit edilerek gerekli yargısal faaliyetlerin yürütülmesi amacıyla başlatılmış bir soruşturma var mıdır? Varsa bu soruşturma hangi aşamadadır?

Kırıkkale Hacılar F Tipi Cezaevi'ne haftada iki yarım gün doktor gitmesi, bu doktorların çoğunlukla uzman olmaması ve acil durumlarda tıbbi müdahalenin gecikmesinin yasal dayanakları mevcut mudur?

Mahpusların başta yaşam hakkı olmak üzere tüm haklarının korunmasının hükümetin sorumluluğunda olduğu göz önünde bulundurulduğunda Bakanlığınız cezaevlerinde yaşanan ölümleri durdurmak için etkin bir girişimde bulunmuş mudur?

Türkiye'nin en yakıcı insan hakları sorunu olan hasta mahpusların durumu ile ilgili, sivil toplum örgütleri ve demokrat kamuoyu tarafından defalarca hükümete çağrı yapılmasına ilgili yasal düzenlemelerin yapılmaması ve gerekli önlemlerin alınmamasının gerekçesi nedir?

2014 yılının başından beri yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle cezaevinde yaşamını yitiren mahpus sayısı kaçtır?” / anf

Güncelleme Tarihi: 25 Nisan 2014, 12:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER