Serêkaniyê’deki çifte saldırıda 11 kişi yaşamını yitirdi

Batı Kürdistan’ın Serêkaniyê kenti ve ona bağlı antik Til Xelef’te IŞİD tarafından bomba yüklü araçlarla düzenlenen iki intihar saldırısında 4’ü asayiş üyesi, 1’i YPG savaşçısı 11 kişinin yaşamını yitirdiğini, 11 kişinin de yaralandığını duyurdu.

Serêkaniyê’deki çifte saldırıda 11 kişi yaşamını yitirdi
YPG Basın Merkezi, Batı Kürdistan’ın Serêkaniyê kenti ve ona bağlı antik Til Xelef’te IŞİD tarafından bomba yüklü araçlarla düzenlenen iki intihar saldırısında 4’ü asayiş üyesi, 1’i YPG savaşçısı 11 kişinin yaşamını yitirdiğini, 11 kişinin de yaralandığını duyurdu.


Serêkaniyê girişinde bulunan bir YPG merkezine bugün öğle saatlerinde bir intihar saldırısı düzenlendi. Hemen akabinde kente 4 km mesafede bulunan Til Xelef ilçesinde bir saldırı meydana geldi. Bombalı araçla yapılan bu saldırı ise Til Xelef asayiş merkezini hedef aldı.

YPG Basın Merkezi’nden alınan bilgiye göre, Serêkaniyê girişindeki ilk saldırıda 1 YPG savaşçısı yaşamını yitirdi.

Til Xelef’teki saldırıda ise, 4 asayiş üyesi ile 6 sivil yaşamını yitirdi. Her iki patlamada aralarında çocukların da bulunduğu 11 kişi de yaralandı.

YPG saldırının faili olarak Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) çetelerini gösterdi. Saldırıların, bölgede YPG güçlerinin başarılı operasyonları sonrasına denk geldiğini vurguladı.

Til Xelef Ceylanpınar Tarım İşletmeleri Müdürlüğü'nün karşısında bulunuyor. Burası YPG denetimine geçmeden önce çetelerin Türkiye üzerinden Suriye'ye temel geçiş noktalarından biriydi.

YPG güçleri 1 Kasım 2013'te başlattığı devrimci operasyonlar kapsamında, beş gün içinde Serêkaniyê bölgesinde en az 25 köy ve stratejik önemi olan antik Til Xelef ilçesini kurtarmıştı.  Türkiye ile sınırı olan Til Xelef'te Kürt, Arap, Çeçen, Türkmen halkları ile Hristiyan topluluk yaşıyor.

YEREL SEÇİMLERDEN SONRA İLK PATLAMA

Son saldırılar Türkiye'de 30 Mart yerel seçimlerinden sonra Serêkaniyê'de gerçekleşen ilk saldırı oldu. Sınırın Kuzey Kürdistan tarafındaki Ceylanpınar'da seçimler şaibeli bir şekilde AKP'li aday tarafından kazanılmıştı. Bu da, Serêkaniyê ile olan sınırın yeniden çete üssü haline getirileceği endişelerine yol açmıştı. Şaibeli bir şekilde seçilen Menderes Atilla, geçen yıl çetelerle poz verirken görüntülenmişti.

Ceylanpınar,  AKP rejimi tarafından 2011'de Suriye'deki savaşın başlaması ardından çetelere üs olarak sunulmuştu. Çetelerin sınır hattındaki faaliyetleri ile Türkiye tarafından barınma imkanları sunulması, finansman ve askeri destek sağlanması defalarca belgeler, itiraflar, tanıklıklar ve görüntülerle ortaya konulmuştu.

Batı Kürdistan'ın askeri gücü YPG'nin 16 Temmuz 2013'te El Kaide bağlantılı çeteleri Serêkaniyê'den tamamen çıkararak sınır kapısının denetimine ele geçirmesi ardından,  AKP rejimi bu kirli faaliyetlerinin bir kısmını başka sınırlara taşımak zorunda kalmıştı.

Kobanê'ye yönelik Mart başında başlatılan yeni saldırı dalgası nedeniyle, en son 21 Mart günü Serêkaniyê bölgesinde Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) üslerine yönelik YPG tarafından düzenlenen operasyonlarda en az 12 çete üyesinin öldürülmüştü.  19 Mart günü de Serekaniye’nin 25 kilometre batısında yer alan ve IŞİD çeteleri tarafından merkez olarak kullanılan Til Hezir köyüne bir misilleme operasyonu düzenlenmişti.  Kobane Direnişini desteklemek amacıyla köyde bulunan üç merkeze yapılan operasyonda Til Henzir, Til Xezal Miço, Ferisa Şerabiyan, Ferisa Sofiyan, Ferisa Dişo, Til Boğan, Til Meha köyleri kurtarılırken, 32 çete üyesi de öldürülmüştü. / anf

Güncelleme Tarihi: 25 Nisan 2014, 14:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER