Buldan: Barolar, Burhan Kuzu değildir

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, hükümetin Meclis'e sunduğu çoklu baro yasa teklifine ilişkin "Amaçları saray güdümlü barolar oluşturmaktır. Avukatların bütünlüğünü bölmek, çoğunluğu temsil eden avukatların temsil hakkını kısıtlamak ve muhalif görülen sesleri bastırmaktır. Barolar, hukukçular iktidarın emir eri değildir, Burhan Kuzu hiç değildir bu da böyle biline" yorumunda bulundu. Buldan, HDP olarak baroların yanında olduklarını ifade etti.

Buldan: Barolar, Burhan Kuzu değildir

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, hükümetin çoklu baro yasa teklifiyle baroları tasfiye etmeye çalıştığını ifade etti.

Buldan, HDP Grubunda yaptığı konuşmasında konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı:

“Biliyorsunuz hedeflerinde bu kez meslek odaları ve barolar bulunmaktadır. Önce hukuku ortadan kaldırdılar, şimdi de hukuk savunucularını ve onların örgütlenmesi olan baroları tasfiye etmek için uğraşıyorlar. Yargıyı, hakim ve savcıları saraya bağladılar. Adalet saraylarını sarayın arka bahçesi yaptılar, yargıyı biçimlendirdiler. Çay toplattıkları yargıçları sarayın önünde düğme ilikler hale getirdiler. Şimdi geriye savunma kaldı yani barolar. Savunmayı da çökertebilmek ve ele geçirebilmek için günlerdir uğraşıyorlar. Günlerdir engelliyorlar ve günlerdir baroların yaptıkları eyleme müdahale ediyorlar. Baro başkanları, avukatlar demokratik haklarını kullanarak adalet için yollara düştü, yürüdü ve seslerini duyurmaya çalıştılar. Bundan korkan iktidar, yürüyüşü engelledi, Ankara girişinde baro başkanlarına müdahale etti ve baroları susturmaya çalıştı. Hukuk savunucularına saldırmak ancak ve ancak hukuksuzların işi olabilir. AKP bunu da yaptı. Çoklu Baro Sistemi diye ortaya bir öneri attılar. Bugün Meclis Başkanlığı’na bu tasarıyı sundular. Amaçları; saray güdümlü barolar oluşturmaktır. Avukatların bütünlüğünü bölmek, çoğunluğu temsil eden avukatların temsil hakkını kısıtlamak ve muhalif görülen sesleri bastırmaktır amaçları. Çünkü mevcut iktidarın yargı üzerindeki etkisini kısmen de olsa kırmaya çalışan yargının üç temel ayağından biri olan savunmadır. İktidar, yargıdaki hukuksuzlukları meydana çıkaran savunmadan rahatsızlığını, savunmayı da zapt-u-rapt altına alarak gidermeye çalışmaktadır.”

‘BAROLARIN HAKLI MÜCADELESİNİN YANINDAYIZ’

HDP olarak baroların yanında olduklarını ifade eden Buldan, Çağlayan Adliyesi önünde miting yapan avukatlara da dayanışma mesajı gönderdi.

Buldan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Barolar, hukukçular iktidarın emir eri değildir, Burhan Kuzu hiç değildir bu da böyle biline! Bildiğiniz gibi avukatlar büyük bir “Savunma Mitingi”ne hazırlanıyorlar. Biz de bu vesileyle tüm kamuoyunu savunmayı çökertme planı karşısında duyarlı olmaya, barolarla dayanışmaya çağırıyoruz. Savunmayı savunmak hukuk isteyen herkesin vicdani duruşu olmalıdır. HDP olarak savunmayla birlikteyiz, onların haklı mücadelesinin yanındayız. Avukatlar Çağlayan Adliyesi önünde toplanmaya başladı. Buradan onlara dayanışma mesajlarımızı iletiyoruz. Baroların özgürlük ve özerkliğini ortadan kaldırmak isteyen iktidara hatırlatmak isterim: Unutmayın bugün yok etmeye çalıştığınız adalet ve hukuk bir gün size de lazım olacak. Hukuku ortadan kaldırmayın ki günü geldiğinde hukuku aramak zorunda kalmazsınız!” (ANKA)

Güncelleme Tarihi: 02 Temmuz 2020, 10:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER