Çavuşoğlu Blinken'le ilk kez yüz yüze görüştü

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD'li mevkidaşı Anthony Blinken ilk kez yüz yüze bir görüşme gerçekleştirdi. ABD Dışişleri, Blinken'in Çavuşoğlu'na 'Türkiye'nin Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerini elinde tutmaması çağrısı yaptığını' ve İstanbul Sözleşmesi konusunda endişe beyan ettiğini duyurdu. Çavuşoğlu ise "S-400’ü aldığımızı ve bu işin bittiğini söyledik" dedi.

Çavuşoğlu Blinken'le ilk kez yüz yüze görüştü

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Brüksel'de ABD'li mevkidaşı Anthony Blinken ile bir araya geldi. NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı için Brüksel'de bulunan iki bakan, NATO karargahında görüştü. Bu, ABD'de Joe Biden yönetimiyle birlikte Blinken'ın bu göreve gelmesinin ardından Çavuşoğlu ile ilk yüz yüze görüşme oldu.

Görüşmeye ilişkin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, iki bakan NATO ilişkilerinin önemini teyit etti. ABD tarafının Afganistan'daki barış görüşmeleri toplantısına ev sahipliği yapacağı için Türkiye’ye teşekkür ettiği belirtildi. İki bakan, Suriye, Libya, Doğu Akdeniz ve S-400 anlaşmazlığını ele aldı.

ABD: S-400'LERİ BIRAKIN ÇAĞRISI YAPILDI

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamadaysa, Blinken'in Çavuşoğlu'na 'Türkiye'nin Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerini elinde tutmaması çağrısı yaptığı' belirtildi. Bakanlık açıklamasında, Blinken'in Ankara'nın İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı konusunda endişe beyan ettiği de belirtildi.

'DEMOKRASİ VE İNSAN HAKLARI DA ELE ALINDI'

ABD Dışişleri Bakanlığı, görüşmede Suriye ile Afganistan'daki ortak çıkarların ve Yunanistan-Türkiye görüşmelerinin yanı sıra demokrasi ve insan hakları konularının da ele alındığını da duyurdu.

ÇAVUŞOĞLU: S-400'LERİ ALDIK, BU İŞ BİTTİ

Çavuşoğlu ise NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı sonrasında yaptığı basın açıklamasında, görüşmenin olumlu geçtiğini belirtti. Çavuşoğlu, S-400 krizi konusunda "S-400’ü aldığımızı ve bu işin bittiğini söyledik" dedi. "Görüşmemiz yapıcı bir ortamda gerçekleşti" diyen Çavuşoğlu, "Bazı konularda görüş ayrılığı içinde olduğumuz sır değil. Gerek S-400’lerin gerek ABD’nin PKK ve PYD’ye verdiği desteğin ilişkimizi olumsuz etkileyen unsurlar olduğunu biliyoruz" ifadelerini kullandı.

'BUNDAN SONRA İHTİYAÇLARIMIZI MÜTTEFİKLERİMİZDEN KARŞILAMAK İÇİN...' 

"Bundan sonraki süreçte başta ABD olmak üzere ihtiyaçlarımızı müttefiklerimizden karşılamak için Türkiye'nin olumlu bir tutum içinde olduğu görüşünü ilettik" diyen Çavuşoğlu, "ABD Dışişleri Bakanı'yla Türkiye ya da ABD'de daha geniş kapsamlı bir toplantı gerçekleşmesi konusunda mutabık kaldık" ifadelerini kullandı.

BLINKEN DE 'GÖRÜŞ AYRILIKLARI SIR DEĞİL' DEMİŞTİ

Blinken dün Brüksel'den yaptığı açıklamada, "ABD ile NATO'nun Türkiye'yi yakın tutmakta güçlü bir çıkarı var" demişti. Türkiye ile ilgili bir soruya "Ankara'yla görüş ayrılıkları yaşadığımız bir sır değil" yanıtını veren Blinken, "Türkiye eski ve kıymetli bir müttefikimiz" ifadelerini kullanıp ittifakta kalmanın Ankara'nın da çıkarına olduğunu belirtmişti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER