CHP-İYİ Parti 11’e 10 anlaşma sağladı

CHP ile İYİ Parti'nin bir ayı geride bırakan iş birliği arayışında uzlaşma sağlandı. İYİ Parti 3'ü büyükşehir olmak üzere 11 ilde, CHP ise 10 ilde aday çıkarmayacak. Görüşmeler ilçeler bazında devam edecek.

CHP-İYİ Parti 11’e 10 anlaşma sağladı
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yerel seçimde iş birliği arayışı için İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile yaptığı görüşmenin üzerinden tam bir ay geçti. Heyetler ve liderlerin yaptığı çok sayıda görüşmenin ardından uzlaşma sağlandı.

İYİ PARTİ 11 İLDE ADAY ÇIKARMAYACAK

Kılıçdaroğlu ve Akşener’in “Güzel bir anlaşma” olduğunu söylediği iş birliği arayışına göre İYİ Parti 11 ilde aday çıkarmayacak. Bu iller İstanbul, Ankara, İzmir’in aralarında bulunduğu 3 büyükşehir ile CHP’li belediyelerce yönetilen İzmir, Aydın, Muğla, Tekirdağ, Eskişehir, Hatay ile Antalya, Bursa ve Adana olacak.

CHP 10 İLDE ADAY ÇIKARMAYACAK, BALIKESİR’İ GERİ ÇEKECEK

CHP ile İYİ Parti arasındaki görüşmelerde en büyük düğüm Ankara ve Balıkesir illerine dairdi. İYİ Parti Ankara ısrarından vazgeçip, bu kenti CHP’ye bıraktı. CHP de Milletvekili Ahmet Akın’ı aday gösterdiği Balıkesir konusunda geri adım attı. Anlaşma kapsamında CHP Balıkesir adayını çekerek, İYİ Parti’nin adayı Balıkesir Milletvekili İsmail Ok’u destekleyecek. CHP, iş birliği kapsamında Balıkesir’in yanı sıra Denizli, Manisa, Kocaeli, Konya, Samsun, Trabzon, Kayseri, Sakarya ve Gaziantep olmak üzere toplam 10 ilde aday çıkarmayarak İYİ Parti’yi destekleyecek.

MERSİN’DE YARIŞ VAR

İki partinin iş birliği arayışında Mersin’de çokça tartışma konusu olmuştu. İYİ Parti daha görüşmeler sürerken MHP’nin yeniden aday göstermediği Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ı partisine katarak aday ilan etmişti. İYİ Parti’nin bu iddialı çıkışı karşısında CHP de kendi iddiasından vazgeçmedi ve görüşmelerde bu ilde iki partinin de kendi adaylarıyla yarışa girmesi konusunda anlaşmaya varıldı.

BU HENÜZ BAŞLANGIÇ, SIRADA İLÇELER VAR

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmeden sonra yaptığı açıklamada güzel bir çalışma olduğunu belirterek, “Hayırlı bir başlangıç yaptığımızı düşünüyoruz” dedi. İki partinin iş birliği anlaşması Akşener’in dediği gibi bir başlangıç. İller konusunda yapılan anlaşmaların ardından sıra ilçelere gelecek. İş birliği sağlanan illerde, “kimi şehir büyüklüğünde” ilçeler için de görüşmeler yapılacak. İş birliği heyetlerinin önümüzdeki günlerde de ilçeler için hızla çalışma yapması bekleniyor.

ANKARA’DA ADAY YAVAŞ MI OLACAK?

İki partinin anlaşmasına göre Ankara CHP’de kaldı. Edinilen bilgiye göre son görüşmede CHP’nin ilan edeceği adayla ilgili İYİ Parti’den özel bir değerlendirme ya da öneride bulunulmadı. Ancak İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener “Ankara CHP’de kalacaksa tavsiyemiz Yavaş’ı aday göstermeniz” demişti. CHP’nin Ankara adayı konusunda hala en güçlü ismin Mansur Yavaş olduğu konuşuluyor.

İYİ PARTİ OY ORANLARINI DA KORUYACAK

İYİ Partililere göre CHP’nin aday çıkarmayacağı 11 ilden üçünde kazanma olasılığı çok yüksek. Bu iller Balıkesir, Denizli ve Manisa olarak sıralanıyor. Ancak diğer iller de CHP aday çıkarmayacağı için İYİ Parti’nin genel oy oranını korumasına katkı sağlayacak. Bu da İYİ Parti’nin 24 Haziran seçimlerindeki oylarını korumasına yardımcı olurken bir sonraki genel seçime de iddialı girmesini sağlayacak. Bir partili bu durum için, “İYİ Parti konjonktürel bir parti değil, marka değeri yükselen bir parti” değerlendirmesinde bulundu.

HEM SEÇMENE HEM DE İKİ PARTİYE UMUT

Kılıçdaroğlu-Akşener görüşmesinden sonra konuştuğumuz bir İYİ Parti yöneticisi, “İyi niyetle bir iş birliği arayışına girdik. Bazı problemler oldu, ama bir çoğu aşıldı. Sonuçta İYİ oldu. Hem seçmene hem de iki partiye umut doğdu. Sadece bizim partilerimiz değil AK Parti’den bıkıp oy vermek isteyenler için de bu adaylar umut olacak, onlara da bir seçenek sunmuş olduk” dedi.

CHP PARTİ KURULLARINDA TARTIŞILACAK

CHP ile İYİ Parti liderleri yerel seçimlerde iş birliği arayışında bir uzlaşıya vardı ancak alınan kararlar parti oranlarında da ele alınacak. Her iki partide de bu anlaşmaya karşı çıkanlar, anlaşmaya konu olan illerden tepkiler gelme ihtimali var. CHP’de önümüzdeki günlerde yapılacak Parti Meclisi’nin bu açıdan tartışmalı geçeceğini söylemek mümkün.

8 İLDE İTTİFAKLAR YARIŞI

AK Parti ile MHP arasındaki yerel seçim iş birliğinde MHP İstanbul, Ankara, İzmir, Denizli ve Erzurum’da aday çıkarmayacağını ilan etti. Ayrıca Adana, Mersin, Manisa, Aydın, Muğla ve Osmaniye için de AK Parti ile görüşmeler sürüyor. Yüksek ihtimalle bu 6 il MHP’ye bırakıldığında toplamda 10 ilde “Cumhur ittifakı” adayları ile yerel seçime gidilecek.

CHP ile İYİ Parti’nin vardığı anlaşmaya göre 21 ilde “Millet İttifakı” kurulmuş oldu. Bu iller Cumhur İttifakı illeri ile karşılaştırıldığında 8 ilde iki ittifak adayları yarışmış olacak. Sürpriz bir gelişme olmazsa Cumhur İttifakı ile Millet İttifakı’nın yarışacağı iller İstanbul, Ankara, İzmir, Aydın, Muğla, Adana, Denizli ve Manisa olacak. / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 14 Aralık 2018, 10:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER