CHP'nin OBİT ziyareti: Sözümüzün karşılığı olduğunu gördük

CHP’nin Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı kurulması önerisi kapsamında ilk ziyaret Irak’a yapıldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Salıcı, “Sözümüzün karşılığı olduğunu gördük" dedi.

CHP'nin OBİT ziyareti: Sözümüzün karşılığı olduğunu gördük

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı İran, Irak, Suriye ve Türkiye’nin yer alacağı Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı (OBİT) kurulması önerisi çerçevesinde yaptıkları ilk Irak ziyaretini değerlendirdi. Salıcı CHP’nin dış politika perspektifinin anlatıldığı ziyaretin 'Türkiye’de iktidar değişiyor, CHP iktidara geliyor, kendi vizyonunu bölge ülkeleri ile muhataplarıyla paylaşıyor' çerçevesine oturtmak gerektiğini söyledi.

Salıcı başkanlığındaki heyetin Erbil’de Kürt Bölgesel Yönetimi yetkilileri, KDP, KYB, Goran Hareketi temsilcileri, Yezidi inanç önderleri ile Kerkük’te Irak Türkmen Cephesi yetkilileri ile bir araya geldiği ziyaret 3 gün sürdü. Ziyaretin ardından İstanbul’da bir basın toplantısı düzenleyen Salıcı, daha sonra Ankara’da da aralarında Gazete Duvar’ın da olduğu basın mensuplarının temaslarla ilgili sorularını yanıtladı.

4 ÜLKEYİ KAPSAYAN ÇALIŞMA DEVAM EDECEK

Ziyaretin CHP’nin 37. Olağan Kurultayı’nda oybirliği ile kabul edilen Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı (OBİT) kurulması önerisi çerçevesinde gerçekleştiğini anlatan Salıcı, temaslara yönelik eleştirileri “komplo teorileri ile meşgul değiliz” sözleriyle yanıtladı. Salıcı, “Neden gittiğimiz, gittiğimiz zaman ne konuştuğumuz belli. Bölgedeki 4 ülkeyi derinden etkileyen terör, iç savaş, sığınmacılar gibi problemler var. Bunlarla ilgili atılan adımların yeterli olmadığı aşikar. Biz sorunlarla ilgili bir yol, fikir ortaya koyuyoruz. 4 ülke arasında iş birliği, diyalog sürecinin başlaması gerektiği fikrini bölgedeki kesimlerle paylaşıyoruz. Yarın Bağdat’ta da böyle bir şey yapılabilir. Diğer ülkelerle de yapılabilir. Bu 3-5 ay içinde bitecek, sonuçlanacak bir şey değil” dedi.

OBİT kapsamında 4 ülkenin kendi inisiyatifiyle bölgenin sorunlarını çözme yönünde göstereceği çabanın önemine işaret eden Salıcı, bunun daha sonra gözlemci ülkelerle de genişleyebileceğini söyledi. Salıcı, “Öncelikle birbirimizle konuşmamız gerek. Diyalog, iş birliği bölgede istikrarı getirir. İstikrar ekonomik büyümeyi tetikler. Ekonomik büyüme bölgenin zenginleşmesini sağlar. Sorunların da diyalog yoluyla çözümüne katkı sağlar” dedi.

ÖNEMLİ BİR DIŞ POLİTİKA HAMLESİ, HEMEN SONUÇ VERMEZ

Kürt Bölgesel Yönetiminde görev alan yetkililerden parlamento temsilcilerine, siyasi partilerden Türkmen cephesine “kimseyi dışarıda bırakmadan” görüşmeler yaptıklarını anlatan Salıcı, bu görüşmelerden olumlu izlenimlerle ayrıldıklarını söyledi. “Sözümüzün orada karşılığının olduğunu, oradaki farklı siyasi partilerin böyle bir işbirliğine ihtiyaç olduğunu düşündüklerini gördük” diyen Salıcı görüşmelerdeki izlenimine dair ayrıca şunları ifade etti:

“Memnuniyetlerini ifade ettiler. Bizim dış politika çerçevemiz birini ötekileştiren, ayrımcılığa uğratan, birini dışarıda bırakan bir çerçeve değil. Herkesi katmak, kucaklamak isteyen hakkaniyetli bir çerçeve. Bu çerçevenin sonuç getirmesi fikrine sıcaklar. Katkı sunmak istediklerini ifade ettiler. Bu tür şeylerde hızlı sonuç alma imkanı olmaz. Belli bir zamanda olgunlaşır. Diğer aktörler, diğer ülkeler de görüşlerini ifade eder. Bu arada seçimler olur, iktidarlar değişir. Ona göre bir süreç yürütülecek. Ama önemli bir dış politika hamlesi.”

CHP İKTİDARA GELİYOR, MUHATAPLARIYLA DIŞ POLİTİKA VİZYONUNU PAYLAŞIYOR

Salıcı, CHP adına yapılan bu ziyaretin nasıl bir çerçevede değerlendirilmesi gerektiği sorusuna, “Bunu OBİT fikri çerçevesine oturtmak lazım. İki CHP’nin dış politika perspektifinin anlatılması çerçevesine oturtmak lazım. Üçüncüsü Türkiye’de iktidar değişiyor, CHP iktidara geliyor. Kendi vizyonunu bölge ülkeleri ile muhataplarıyla paylaşıyor çerçevesine oturtmak lazım” yanıtı verdi.

GÖRÜŞMELER TUTANAK ALTINDA, DIŞİŞLERİNE DE RAPOR GÖNDERİLECEK

Yapılan ziyaret öncesi Dışişleri ve Büyükelçilikler nezdinde bilgilendirmelerde bulunduklarını kaydeden Salıcı, “Biz devlet adabına uygun her şeyi yapıp gittik” dedi. Görüşmelerin tutanak altında olduğunu, bir rapor olarak parti yönetimi ve Dışişleri Bakanlığı ile de paylaşılacağını söyleyen Salıcı, “Öyle baş başa görüşme yapmadık. Bizim devlet anlayışımızda öyle şeyler yok. Biz henüz ülke yöneten bir siyasi pati değiliz ama ülkenin çıkarları çerçevesinde bakan bir siyasi partiyiz” dedi.

TÜRK BAYRAĞI YOK ELEŞTİRİLERİNE YANIT: BEN BAKAN DEĞİLİM

Ziyaret kapsamındaki heyet görüşmelerinde Türk bayrağı bulunmaması tartışmalara neden oldu. Salıcı bu ziyaretin bir devlet ziyaret olmadığını belirterek, “Ben bakan değilim arkadaşlarımızın da devlette bir pozisyonları yok. Biz siyasi partiyiz. Bir bakan ziyaret ediyorsa orada Türk bayrağı olmalı” dedi.

KEŞKE DIŞ POLİTİKAYA DEVLET CİDDİYETİ İLE BAKAN BİR İKTİDARIMIZ OLSA

Salıcı’nın “Önemli bir dış politika hamlesi” olarak değerlendirdiği ziyaretin AK Parti tarafından nasıl karşılandığı, karşılanacağı sorusuna yanıtı ise şöyle oldu:

“Bu temaslar ve öneriler Adalet ve Kalkınma Partisi’nin dış politikasını değişikliğe uğratır mı, umarız uğratır. Ama şu an izlemiş oldukları yol pek uğratmayacağını gösteriyor. Çünkü AKP’nin zikzaklı bir dış politika anlayışı var. Bizi Mısır’a gittiğimiz için de eleştirdiler. Bugün Mısır ile ilişki kurmak için toplantılar yapılıyor. Suriye’ye gidildiğinde söylenenler kıyamet gibiydi. Bugün Suriye ile de ilişki kurulması gerektiği konuşuluyor. Biz dış politikayı iç politikanın günlük sorunlarının bir parçası yapmak gibi bir kaygıyla hareket etmiyoruz. Tayyip Erdoğan’ın 23 Haziran seçimleri öncesi, “Sisi’ye mi, CHP adayına mı oy vereceksiniz” dediğini unutamıyorum. Türkiye’nin uluslararası çıkarlarını dış politikasını önemli bir şehrinin ana gündemine oturtursanız Türkiye’ye hayırlı iş yapmış olmazsınız. Biz işe devlet ciddiyetiyle bakıyoruz. Keşke devlet ciddiyeti ile bakan bir iktidarımız olsa.”

'AK PARTİ YARATTIĞI ENKAZI KALDIRMA İMKANINA SAHİP DEĞİL'

Dış politikadan ekonomiye birçok alanda enkazı yaratan AK Parti’nin bu enkazı kaldırma imkanına sahip olmadığını söyleyen Salıcı, “Bizim İsrail, Mısır, Suriye’de büyükelçimiz yok. Bu ülkelerle ilişki kurulmalı daha ileri götürülmeli. Sorunlar var kabul ama sorunları konuşmadan çözmek gibi bir yöntem yok. Şimdi bunun zorlanması gerektiğini söyledik. Bugün Mısır ile görüşme yapılması iyi ama 8 sene neden kaybettik. Bu 8 senelik kayıp Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki yataklarla ilgili çıkarlarını savunurken zorlanmasına neden oldu. Bu ilişkiler daha önce başlatılabilirdi. İsrail ile de ilişkiler başlatılsın deniliyor, başlatılsın. Biz bundan memnuniyet duyarız. Keşke daha evvel olsa, ilişkiler bu seviyeye gelmeseydi. Komşularla ilişkimizin olmadığı bir durumun Türkiye’ye faydası yok” dedi.

“Ortadoğu’da herhangi bir görüşmede terörün, şiddetin konuşulmaması mümkün değil” diyen Salıcı ziyaret kapsamında bu konuların da gündeme geldiğini belirterek, “Biz zarar görüyoruz. Biz terörün şiddetin bitmesi gerektiğini söylüyoruz. Terör bir tek noktadan kaynaklı değil. Birçok örgüt var. Bunların hepsi konuşuldu. Terörün bitirilmesi için bizim başlattığımız bu diyalogun önemi de gündeme geldi” değerlendirmesinde bulundu. / DUVAR

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER