CHP ve HDP'den üç ismin vekilliği düşürüldü

Meclis Başkanvekili Sadi Bilgiç, CHP Milletvekili Enis Berberoğlu, HDP Milletvekilleri Leyla Güven ve Musa Farisoğuları'nın haklarındaki mahkeme kararlarını okudu. Böylece üç ismin vekilliği düşürüldü. CHP ve HDP yoğun tepki gösterdi, "Kahrolsun faşizm", "Darbeci AKP", "Direne direne kazancağız" sloganları atıldı.

CHP ve HDP'den üç ismin vekilliği düşürüldü
TBMM Genel Kurulu’nda ‘vekil düşürme’ hamlesi yaşandı. CHP Milletvekili Enis Berberoğlu, HDP Milletvekilleri Leyla Güven ve Musa Farisoğulları haklarındaki kararlar Genel Kurul’da okununca vekillikleri düşürüldü.

Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç kararları okumadan önce CHP Grup Başkanvekili Engin Altay söz aldı. Bu kararların okunmasının anayasa ve iç tüzüğe aykırı olduğunu belirterek “Okumayın” çağrısı yaptı. Bilgiç’in bir aykırılık olmadığını belirtip okuyacağını belirtmesi üzerine usul tartışması açıldı. Partiler adına konuşmalar yapıldı. Altay, bu tutumun millet iradesine bir darbe olduğunu söyledi. Altay, “Enis Berberoğlu’nun Yargıtay’da onaylalanan cezası ile ilgili AYM’ye başvurusu var. Yani yargılaması devam ediyor. Bu devam ederken bu fezlekeleri okutarak hukuku iğfal etmeyin” dedi.

‘O HAKİM VE SAVCILAR FETÖ’DEN TUTUKLANDI’

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, milletvekillikleri düşürülmesi gündeme gelen Güven ve Farisoğuları’nin yargılandığı KCK davalarındaki hakim ve savcıların FETÖ nedeniyle tutuklanıp yargılandığını söyledi.
Beştaş, “Cahit Özkan’ı Balyoz davasındaki hukuksuzluklarından iyi biliyoruz. Bu iktidar darbecidir, bu iktidar hukuku esas almıyor. Bu iktidarın parlamentoyla halk iradesiyle hiçbir işi kalmamıştır” ifadelerini kullandı.

AK Parti Milletvekili Recep Özel ise “Kararları veren bağımsız mahkemelerdir. Burada yapılan usulü bir işlemdir” dedi.

‘DARBECİ AKP’ SLOGANLARI

Tartışmalara karşın Sadi Bilgiç kararları okudu ve üç ismin vekilliği düştü. CHP ve HDP milletvekilleri bunun üzerine ayağa kalkarak dakikalarca sıra kapaklarına vurarak bu kararı protesto etti.

HDP “Hırsız darbeci AKP”, “Kahrolsun faşizm”, CHP milletvekilleri “Darbeci AKP” “Hak, hukuk, adalet” sloganları attı. Genel Kurul ayrıca “Direne direne kazanacağız”, “Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek” sloganlarıyla yankılandı. Birleşime ara verildi.

SANDALYE SAYILARI

Kararın ardından CHP’nin milletvekili sayısı 138’e, HDP’nin milletvekili sayısı da 58’e düştü. AK Parti’nin 291, MHP’nin 49, İYİ Parti’nin 37, Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) 2 milletvekili bulunuyor.

6 bağımsız vekilin yer aldığı TBMM’de Saadet Partisi, Büyük Birlik Partisi (BBP), Demokrat Parti, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ise birer milletvekili ile temsil ediliyor.

BAHÇELİ ÇAĞRI YAPMIŞTI

MHP lideri Devlet Bahçeli, geçtiğimiz günlerde yeni kurulan partilere milletvekili transferinin önlenmesi için Seçim Siyasi Partiler Yasası değişikliğinin yanı sıra “Milletvekilleri dokunulmazlığı ile ilgili beklentiler karşılanmalıdır” çağrısı yapmıştı. (DUVAR) 




Güncelleme Tarihi: 05 Haziran 2020, 13:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER