Çipras Erdoğan kıskacında!

Yunanistan Erdoğan'ın ziyaretiyle çalkalanıyor: Medyada yoğun eleştiri alan temaslar, siyasette de muhalefetin hükümete yönelik baskısını güçlendirdi.

Çipras Erdoğan kıskacında!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tarihi Yunanistan ziyareti komşu ülkenin siyasi gündeminde çalkantılara neden oldu. Ziyaretin Atina ayağı ‘elektrikli’ bir atmosferde gerçekleşirken, Yunanistan tarafı Erdoğan’ın temaslarının istenilen sonuçları vermediğini ifade ediyor. Atina’da muhalefet partileri bu durumdan ziyaret için “gerekli hazırlıkları gerçekleştirmediği” gerekçesiyle SYRIZA-Bağımsız Helenler (Anel) Hükümetini sorumlu tutuyor.


Erdoğan’ın Yunanistan ziyareti bugün Gümülcine-Komotini ayağı ile devam ediyor. Bu ziyaret nedeniyle Atina kelimenin tam manasıyla diken üstünde. Erdoğan’ın Trakyalı Müslümanlara ve Türklere vereceği mesajlar Atina’da merak konusu. Erdoğan’ın Türkiye’nin yoğun iç gündemini öne çıkararak sert mesajlar vermesi Atina’da “Yunanistan’ın iç konularına müdahale” olarak algılanabilir. Bu olasılık Yunanistan’ı düşündürüyor. Ana muhalefet lideri Kiriakos Mitsotakis, Atina’daki Türkiye Büyükelçiliği’nde Erdoğan’la gerçekleştirdiği görüşmede bu olasılığı dikkate alarak Türk tarafından “Batı Trakya’da dikkatli adımlar atmasını” talep etti.

YUNAN BASININDA ERDOĞAN’A ELEŞTİRİ

Erdoğan’ın Atina’daki temasları ve mesajları dün gün boyunca Yunanistan medyasının gündemindeydi. Yunanistan’ın medya kuruluşları Erdoğan’ın ziyareti kapsamında verilen mesajları ve vuku bulan gelişmeleri “beklenilmeyen” ve “tarihi” gelişmeler olarak tanımlarken Erdoğan’a yüklendi. Antenna ve Alpha gibi yayın kuruluşları Erdoğan’ı sert sözlerle eleştirirken bazı bültenlerde Erdoğan ismi “sultan” olarak geçti. Olumsuz havadan etkilenen Syriza iktidarı etkisindeki kamu yayın kuruluşu ERT bile günün ilerleyen saatlerinde Türkiye’ye karşı sert bir tutum içerisine girdi. ERT yayınlarında Türkiye’ye yönelik olarak, “Lozan Anlaşması’nın güncelleştirilmesi olasılığının gündeme gelmesi halinde Kürdistan ve Doğu Trakya meselelerinin de gündeme gelebileceği” uyarısında bulundu.

MUHALEFET TOPA TUTTU

Erdoğan’ın Atina ziyaretinde esen soğuk rüzgarlardan etkilenen bir diğer unsur da Yunanistan’ın iç siyaset sahnesiydi. Yunanistan’daki muhalefet partileri tek ses halinde SYRIZA-Anel Hükümeti’ni topa tuttu. Ziyareti “diplomatik hezimet” olarak niteleyen muhalefet partileri “ziyaretin zamanlaması ve öncesindeki hazırlıkların yanlış olduğu” mesajını geçti.

Yunanistan’ın muhalefet partilerine göre ziyaret Türk tarafının Ege, Batı Trakya, dini özgürlükler ve Kıbrıs konularında bildik ve ‘kabul edilemez’ tezlerini yinelemesinden başka bir amaca hizmet etmedi. Atina’da muhalefetin sert tepkilerinden biri de Yunanistan Komünist Partisi’nden geldi. Atina’daki temasların Lozan Anlaşması’nın yeniden gündeme taşımasına imkan sağladığını söyleyen KKE, “Erdoğan’ın ziyareti Ankara’nın elini güçlendirdi” değerlendirmesini yaptı.

Güncelleme Tarihi: 10 Aralık 2017, 17:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER