Cumartesi Anneleri 727. haftada: Failleri bilmeye hakkımız var

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini arayan ve Cumartesi Anneleri baskıya rağmen adalet aramaya devam ediyor. 727. haftada bir araya gelen Cumartesi Anneleri Cüneyt Aydınlar'ın failinin bulunmasını istedi.

Cumartesi Anneleri 727. haftada: Failleri bilmeye hakkımız var
  İçişleri Bakanlığı ve Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından Galatasaray Meydanı’nda oturma eylemleri yasaklanan Cumartesi Anneleri 727. haftada İstanbul İHD Şubesi önünde bir araya geldi. Cumartesi Anneleri, bu hafta 1994 yılında gözaltında kaybedilen üniversite öğrencisi Cüneyt Aydınlar’ın akıbetini sordu.

Besna Tosun, 727. hafta açıklamasını polis kalkanları altında yaptı. Tosun, “Biz yalanın tahakkümüne karşı hakikati tüm insanlara duyurmak için buradayız. Çünkü özgürlüklerin yolu hakikatten geçer. Bugüne kadar Cüneyt Aydınlar’ın akıbetini ortaya çıkaracak bir işlem yapılmadı. Cüneyt Aydınlar dosyası evrensel hukuka aykırı biçimde zaman aşımı gerekçe gösterilerek kapatıldı” dedi.

‘KIVIRCIK SAÇLARINI HATIRLIYORUM…’

Aydınlar’ın gözaltında kaybedildiğini gören Onur Emre Yağın, bir mektup okudu; “Henüz 15 yaşında öğrenciydim. Gözlerimiz bağlı olduğu için kıvırcık saçlarını çok iyi hatırlıyorum. Polisler herkese işkence yapıyordu. Cüneyt bu ağır işkencelere maruz kalıyordu. Ayağa kalkmayacak, yemek yiyemeyecek durumdaydı. Ben gözaltındaki en küçük kişi olduğum içim Cüneyt’i bana teslim etmişlerdi. Cüneyt’e çok ağır işkencelere yapıldığını biliyorum. Onu tuvalete götürüyor, yemek yedirmeye çalışıyordum. Kıvırcık saçlı yoldaşımı alıp götürdüler, bir daha geri getirmediler. Cüneyt’i bir gazete sayfasında işkenceyle katledildiğini gördüm. Cüneyt’i ayakta tutmak için iki gün ona baktığım için kendimle gurur duyuyorum.”

Gözaltında kayıp yakını Besna Tosun, Aydınlar’ın annesi Menekşe Aydınlar’ın ‘Oğluma ne yaptınız, bilmeye hakkım var’ sorusunu sorarak Galatasaray Meydanı’ndan vazgeçmeyeceklerini söyledi.

‘ANNEM HER GÜN KAPIDA OĞLUNU BEKLİYOR…’

Aydınlar’ın kardeşi Emrah Aydınlar da “25 yıldan beri kaybedilen abimden haber alamıyoruz. Cüneyt’i 1994 yılında gözaltına alındıktan sonra 30 kişiyle birlikte kaçtığını iddia ettiler. Ancak ağır işkencelerden sonra nereye kaçacak? Annem her akşam oğlu geleceği için kapının önünde bekliyor. Bütün kayıp anneleriyle birlikte mezarlığımız olan Galatasaray meydanında mutlaka oturacağız” şeklinde konuştu.

CÜNEYT AYDINLAR NASIL KAYBEDİLDİ?

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi öğrencisi Cüneyt Aydınlar, 20 Şubat 1994 tarihinde Bakırköy, İncirli’de terörle mücadele polisleri tarafından gözaltına alındı. Gayrettepe’deki İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürülen Aydınları’ın yedi gün sonra 27 Şubat 1994 tarihinde gözaltı kaydı yapıldı. Aydınlar’ı sormak için İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne giden babasına oğlunun yer gösterme esnasında ellerinden kaçtığı söylendi.

Ailenin başvurusu üzerine İnsan Hakları Derneği avukatları olayı araştırdı. Yapılan araştırma sonrasında 25 Mart 1994 tarihinde İHD İstanbul Şubesi bir basın açıklaması yaparak Terörle Mücadele Şubesinin gözaltına aldığını kabul ettiği Cüneyt Aydınlar’ı kaybettiğini duyurdu.

Güncelleme Tarihi: 02 Mart 2019, 16:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER