Cumartesi Anneleri oturma eyleminde

Cumartesi Anneleri'nin 701'inci haftasında gerçekleştirecekleri eylem öncesi Galatasaray Meydanı polis bariyerlerle çevrildi. İçişleri Bakanı Soylu 'Cumartesi Anneleri'nin eylemine izin verilmeyeceğini' açıklamıştı.

Cumartesi Anneleri oturma eyleminde
Kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle her hafta Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelen Cumartesi Anneleri’nin 701’inci haftasında düzenlemek istedikleri oturma eylemi öncesi meydana çıkan bütün yollar bariyerler ile kapatıldı. Cumartesi Anneleri’nin düzenleyeceği 701’inci hafta eylemi öncesi Taksim’in önemli bir bölümü polislerce ablukaya alındı.

Galatasaray Meydanı ve İstiklal Caddesi’ne çıkan tüm yollar bariyerler ile kapatılırken, bölgede çok sayıda TOMA konuşlandırıldı. Cumartesi Anneleri’nin toplandığı Hazzopulo Pasajı da polisler tarafından kepenkleri indirilerek kapatıldı.

Cumartesi Anneleri’nin geçtiğimiz Cumartesi günü 700’üncü haftasına ulaşan oturma eylemleri İçişleri Bakanlığı tarafından yasaklanmıştı. Yasağa rağmen alana gitmek isteyen Cumartesi Anneleri ve Cumartesi İnsanları’na polis saldırarak 47 kişiyi gözaltına almıştı.

CUMARTESİ ANNELERİ YÜRÜYÜŞE BAŞLADI

Cumartesi Anneleri, hak savunucuları, HDP ve CHP milletvekilleri İHD’de bir araya gelerek kapatılan Galatasaray Meydanı’da doğru yürüyüşe geçti. İstiklal Caddesi çıkışında polis engellemesiyle karşılaşan milletvekillerine polis tarafından bu eylemin hukuksuz olduğu söylendi. Milletvekilleri engellemenin hukuksuz olduğunu söyledi.

ERDOĞAN’A RANDEVU TALEBİ

Cumartesi Anneleri, dün İHD’de bir basın açıklaması düzenlemiş. Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan randevu talep ettiklerini açıklamıştı.  Cumartesi Anneleri adına Fehmi Tosun’un, Cemil Kırbayır’ın, Hayrettin Eren’in, Hüseyin Taşkaya’nın, Hasan Ocak’ın, Rıdvan Karakoç’un ve Ferhat Tepe’nin ailesi bugün gönderdikleri bir faksla Erdoğan’dan randevu talebinde bulundu. Randevu dilekçesinde, “Kayıplarımızın bulunması ve adaletin sağlanması devletin görevidir. Bakan ve hükümet temsilcilerinin negatif yaklaşımları nedeniyle, kayıp yakınları olarak bizim muhatabımız 5 Şubat 2011’de yapılan görüşmede yaşlı annelerimize ‘sizin sorununuz, benim kabinemin sorunudur’ taahhüdünde bulunan sizsiniz” denildi.

ERDOĞAN ANNELERİN TALEPLERİNİ DİNLEMİŞTİ

O gün başbakan olan Tayyip Erdoğan, Cumartesi Anneleri’yle toplantı yapmış, taleplerini dinlemişti. Erdoğan, başbakanlığı döneminde 5 Şubat 2011’de Cumartesi Anneleri’ni makamında kabul etmişti.

Cumartesi Anneleri, 23 yıldan beri, tam 700 haftadır Galatasaray Meydanı’nda kayıplarının akıbetini sormak için eylem yapıyor.

 

Polis, Galatasaray meydanına çıkan yolları kapattı. Foto DHA

İçişleri Bakanı Soylu, sonrasında eylemin yasaklamasına ilişkin “İzin vermedik çünkü bu istismarın ve kandırmacanın son bulmasını istedik” açıklamasında bulundu. Yaşanan olayların ardından bir açıklama yapan AKP Parti Sözcüsü Ömer Çelik Cumartesi Anneleri eylemine bundan sonra izin verilmeyeceğini açıklamıştı. (DUVAR)

Güncelleme Tarihi: 01 Eylül 2018, 12:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER