Demirtaş: Bu koşullarda savunma yapmayı kabul etmiyorum

Kayseri Emniyet Müdürü Kulular'a "iftira" iddiasıyla yargılanan eski HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, mahkemeden savunma yapma istediğini söyledi. "Kayseri'ye gelip yüz yüze iddialara cevap vermek istiyorum" diyen Demirtaş, "Bu koşullarda savunma yapmayı kabul etmiyorum" dedi.

Demirtaş: Bu koşullarda savunma yapmayı kabul etmiyorum
Eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın, Kayseri Emniyet Müdürü İbrahim Kulular’a karşı “iftira” suçunu işledikleri iddiasıyla açılan davaya devam edildi. Mahkeme salonunda savunma yapmak istediğini söyleyen Demirtaş, “Yargılamanın uzamasının tek nedeni, benim Edirne’den Kayseri’ye getirilip huzurda savunma yapmama izin verilmemesidir. Bu koşullarda savunma yapmayı kabul etmiyorum” dedi.

Kayseri 12’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davaya, tutuklu olan Selahattin Demirtaş, Edirne Kapalı Cezaevi’nden Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Kocaeli Kandıra Cezaevi’nde tutuklu bulunan Figen Yüksekdağ ise sağlık sorunları nedeniyle duruşmaya katılmadı.

Selahattin Demirtaş, hakimden iddianamenin baştan sona okunmasını istedi. İddianameyi okuyan hakim; 9 Mayıs 2015’te Yenidoğan Mahallesi’nde HDP seçim bürosuna gece yarısı saldırı olduğunu ve camların kırıldığını, dönemin HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın verdikleri dilekçe ile İl Emniyet Müdürü İbrahim Kulular’ın olaya kayıtsız kaldığını ve azmettirici olduğu iddiasıyla soruşturma açılmasını talep ettiklerini söyledi.

SAVUNMA İÇİN SÜRE TALEBİ REDDEDİLDİ

Hakim, iddianamede, Kulular hakkında takipsizlik kararı verildiği ve “Demirtaş ile Yüksekdağ’ın verdikleri dilekçe nedeniyle İbrahim Kulular’a yönelik iftira suçu işlediklerinin anlaşıldığı” görüşlerine yer verildiğini belirtti.

Savunma için süre istediğini söyleyen Demirtaş “12 yıl parlamenterlik yaptım, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 2 kez aday oldum, en büyük partilerin birinde eş başkanlık yaptım, sizin mahkemede sanık olarak yargılanmam ciddi bir meseledir. Savunma için süre istiyorum” dedi. Hakim ise iddianamenin Demirtaş’ın eline çok önce geçtiği gerekçesi ile süre isteğini geri çevirdi.

‘İDDİALARA YÜZ YÜZE CEVAP VERMEK İSTİYORUM’

Mahkeme salonunda savunma yapma talebinin reddedildiğini hatırlatan Demirtaş, “Hakkımda dava açıldığı günden bu yana adil yargılama ilkelerince, bizzat mahkeme huzurunda savunma yapma talebim ısrarla reddedildi. Yargılamanın uzamasının tek nedeni, benim Edirne’den Kayseri’ye getirilip huzurda savunma yapmama izin verilmemesidir. Kayseri’ye gelip yüz yüze iddialara cevap vermek istiyorum. Bu koşullarda savunma yapmayı kabul etmiyorum” diye konuştu.

Mahkeme, Yargıtay kararlarında Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi’nin savunmanın kısıtlanması anlamına gelmediği, 2016 yılında iddianamenin sanığa tebliğ edildiği gerekçeleriyle tüm şartların hazır edildiği ve her iki sanığın da yapılan savunmalarının kabul edildiğini belirterek, sanık avukatına savunma için süre verilmesine karar verdi. Bir sonraki duruşma 31 Ocak’ta görülecek. (KAYSERİ/DHA)

Güncelleme Tarihi: 27 Ekim 2018, 12:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER