Demirtaş: Diktatörlüğün hiçbir türünü demokrasi diye yutturamazlar

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Parlamenter diktatörlük, başkanlık adı altında diktatörlük, yarı parlamenter diktatörlük, diktatörlüğün hiçbir türünü bize demokrasi diye yutturamazlar" dedi.

Demirtaş: Diktatörlüğün hiçbir türünü demokrasi diye yutturamazlar

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Binali Yıldırım'ın yeni anayasa ve başkanlık sistemine ilişkin tekliflerini en kısa sürede Meclis'e sunacakları yönündeki açıklamasını değerlendirdi. İstanbul'da bazı etkinliklere katılan Demirtaş, tekrardan gündeme gelen başkanlık tartışmalarıyla ilgili DİHA'nın sorusuna şu yanıtı verdi: 

'Başkanlık adı altında diktatörlük inşa edildi'

"Başkanlık sistemi adı altında Türkiye'de zaten bir diktatörlük inşa edildi. Bunu MHP'nin kısmen CHP'nin desteği ile yaptılar. Şimdi bunu anayasal değişiklik ile yasal hale getirmek istiyorlar. Türkiye'de tartışılan şey demokrasi olsun mu, demokrasinin içini nasıl dolduralım değil. Biz modeli ne olursa olsun içi demokrasi ile dolu olsun diyoruz. Parlamenter diktatörlük, başkanlık adı altında diktatörlük, yarı parlamenter diktatörlük, diktatörlüğün hiçbir türünü bize demokrasi diye yutturamazlar. 

'Bize düşen faşizme karşı direnmektir'

Bakalım tekliflerini sunsunlar. Bizim diktatörlük karşısındaki duruşumuz belli, tek adamlık karşısındaki duruşumuz belli. Sonuna kadar parlamentoda, dışarıda buna karşı direniriz, asla da kabul etmeyiz. Ama gerçekten bir demokrasi teklifi sunulursa en azından partimiz tartışmaya açık olur. Ama şu anki haliyle anlaşılıyor ki MHP ile kapalı kapılar ardında yeni bir dikta rejimi için uzlaşı sağlamışlar. Bize düşen şey diktatörlüğe, faşizme karşı her yerde direnmektir. Bunun adı başkanlık falan değildi. Sanki başkanlık sistemi sunacaklar diye bir şey ifade ediyorlar. Önerdikleri modeli göreceksiniz yakında teklif geldiğinde. Zaten nasıl bir dikta rejimi istediklerini ortaya koyacaklar. Bizim bu konuda tavrımız nettir. HDP'den kimse bu konuda tavrını değiştirmesini istemesin."

Güncelleme Tarihi: 13 Ekim 2016, 11:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER