Demirtaş: Erdoğan ve İhsanoğlu gibi gökten inmedim

HDP Eş Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş, seçim çalışmaları kapsamında Manisa'da binlerce kişinin katıldığı mitingin ardından İzmir'in Bayraklı semtinde bulunan Tepekule Kongre ve Sanat Merkezi'nde STK temsilcileri ve yurttaşlar ile bir araya geldi.

Demirtaş: Erdoğan ve İhsanoğlu gibi gökten inmedim
Cumhurbaşkanlığı seçim çalışmaları kapsamında İzmir'e gelen cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, cumhurbaşkanı adayı olan Başbakan Erdoğan ile İhsanoğlu gibi gökten zembil gibi inmediğini aksine Türkiye toplumunda yaşanan parçalanmışlığa son vermek için halklar tarafından görevlendirilen bir aday olduğunu belirtti. 


HDP Eş Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş, seçim çalışmaları kapsamında Manisa'da binlerce kişinin katıldığı mitingin ardından İzmir'in Bayraklı semtinde bulunan Tepekule Kongre ve Sanat Merkezi'nde STK temsilcileri ve yurttaşlar ile bir araya geldi. Toplantıya, bini aşkın yurttaşın yanı sıra HDP Mardin Milletvekili Erol Dora, HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, STK temsilcileri, SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan, HDP ve DBP İzmir il ve ilçe yöneticileri, HDP PM ve MYK üyeleri yanı sıra bini aşkın yurttaş katıldı. Salona alkış ve zılgıtlar eşliğinde ve "Biji Serok Apo" sloganıyla gelen Demirtaş'ı yurttaşlar uzun süre ayakta alkışladı. Bin kişilik salonda yapılan ve yer kalmadığı için yüzlerce yurttaşın ayakta izlediği toplantıda, sık sık "Be Serok Jiyan nabe", "Şehit namirin" ve "Selam selam İmralı'ya bin selam" sloganı atıldı. Toplantının yapıldığı salona Demirtaş'ın ilkelerini anlatan pankartlar asıldı. 

Toplantı öncesi Demirtaş'ın seçim çalışmalarına destek olmak amacıyla sahneye çıkan Ruşen Alkar ve grubu Kürtçe, Türkçe ve Ermenice dillerindeki şarkılarını seslendirdi. Daha sonra alkış ve sloganlar eşliğinde sahneye çıkan Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş, konuşmasına salondakilere teşekkür ederek başladı. Cumhuriyetin kurulduğu ilk yıllardan beri Türkiye'deki halkların demokratikleşme konusuna zorluk çektiğini ve artık bu zorluklara bir son vermenin zamanını geldiğini vurgulayan Demirtaş,"Türkiye'nin ezilenleri ortak bir çatı altında hareket etmek için çalışmaları oldu. Her biri şu andaki mücadelemize değer ve birikim kattı ama nihai sonuca ulaşamadı. HDP öncülüğünde bu birlik çalışmalarına bütün bileşenlere ortak mirası kazanıma dönüştürmek için teklif sunuyoruz. Bu teklif bütün kimlik ve inançların ortak vatanda kendi hukuklarıyla yaşama teklifidir" dedi. 

Cumhurbaşkanı adayı olan Erdoğan ve İhsanoğlu gibi gökten zembil gibi inen bir aday olmadığını belirten Demirtaş, Türkiye toplumunda yaşanan parçalanmışlığa son vermek için halklar tarafından görevlendirilen bir aday olduğunu söyledi. İnkar edilen tüm kimliklerin ve soykırımlarla ortadan kaldırılmaya çalışılan kimliklere birlikte sahip çıkacaklarını ifade eden Demirtaş, "Kendi kimliğimizle kendimizi yöneteceğiz. Bizler ezilen emekçi kimliğimizi unutmayacağız. Emeği sömürülen Türk, Kürt, Laz ve diğer hakların hepimizden bir mesaj bekliyor. Bize 'bizi bu devlete ve hükümete teslim etmeyin' diyorlar. Mademki biz üretiyoruz kendimizi de biz yönetelim. Bu mesajları taşıyan bir cumhurbaşkanı adayım" diye konuştu. 

Cumhuriyetin tek dil ve ırk üzerinde inşa edildiğini belirten Demirtaş, "Erdoğan ve İhsanoğlu seçim kampanyalarını tek dil ve millet üzerinde sürdürüyor. Hepimize teklik dayatıldı. Bize, sizler Türk ve Sunni olacaksın dediler. Bize bu dayatmayı yapanlar bu kimliklerin içini de boşalttı. Türklük ve müslümanlığın da sahtesi dayatıldı. Burada yapılan devlet milliyetçiliği ve müslümanlığı" diye konuştu. Türkiye'deki Türklere de seslenen Demirtaş, "Türkler, 'Türkler ezilmiyor' demesinler. En çok da dini inançları sömürülen ve hakarete uğrayan islami muhafazakarlıktır. Tüm zalimlikler, onlar adına yapıldı. En büyük hakareti yapan AKP'nin adayıdır. Yeni yaşam çağırımız demokrat muhafazakarlaradır da. Muhafazakarlar demesinler, ermeni, Alevi, Kürt ve Rumlar bizi ilgilendirmez. Muhafazakarların önünde büyük bir sınav ve vicdan testi var. Hırsızlığa, katliamlara ve ayrımcılığı onaylıyor musunuz" diye sordu. 

Türkiye'nin artık Ankara'dan yönetilemeyeceğini kaydeden Demirtaş, "Yetki tümüyle yerel yönetimlere aktarılmalıdır. İzmir'i örnek verelim. İzmir'in büyük bir kısmı Sayın Kocaoğlu'na oy verdi. Ama İzmir'i Kocaoğlu yönetemiyor. AKP'nin mecliste çıkardıkları yasalar ile İzmir'i AKP yönetiyor. İzmir'de isteğimiz gibi yaşamak için ille de Türkiye'de yüzde 50 oy almak mı lazım. Bunun Ankara'nın değil İzmir'in kendisini yönetmek için karar alması lazım. Burada İzmirliler karar alacak. Yani burada halk kimi seçmişse o karar verecek. İzmir meclisi de buradaki hassasları da dikkate alarak yönetmesi lazım. Tüm farklılıkların temsilcisi bu mecliste olması lazım. Bu işte demokratik özerkliktir. Bu anayasa cunta anayasası olacak, anayasamız bu olacak " dedi. 

Kürt özgürlük mücadelesinin içinden gelen biri olduğunu ve Türkiye'nin demokratikleşmesi için katkı sunmak istediklerini vurgulayan Demirtaş, "Bizim çizgimiz ve ortak payda haline getirdiğimiz ilkelerimizin yanından diğer iki aday geçemez

TRT Genel Müdürü'nün bugün yaptığı yazılı açıklama ile kendisine "Beni daha fazla eleştirmeye kalkarsa canlı yayını keseriz" diye tehdit ettiğini belirten Demirtaş şöyle devam etti: " Müdür televizyon kanalına çıkıp, '11 Temmuz'dan bugüne kadar 224 dakika canlı verdik ve daha ne istiyorsunuz' diyor. Ama bu tarihten itibaren Erdoğan'ın kaç dakika canlı verdiklerini açıklamıyor. Müdürden Tayyip Erdoğan kaç dakika canlı yayına çıktığını açıklamasını rica ediyorum. Eğer beni canlı olarak verdiğiniz sürenin 50 katından daha fazla Erdoğan'ı göstermemişse gelip senden özür dileyeceğim. TRT'nin bütün kanallarında Erdoğan'ın propagandasını yapıyor. Cumhurbaşkanı seçilirsem yetkim de değil ama ilk iş bununla ilgili soruşturma açacağım. TRT ve Anayasa kanunu sana bu hakkı vermiyor. Senin patronuna diz çöktüğümüzü gördün mü? Tayyip Erdoğan sizi teslim almış olabilir bizi kendinizle karıştırmayın. Bunun hesabını da senden sormayan namerttir. Beyefendi beni tehdit edecek, benim vergilerimle bana şantaj yapacak." 

Demirtaş, yarın Roboski'de yapılacak etkinliğe katılmak için bugün Diyarbakır'a gidecek.  / Firatnews

Güncelleme Tarihi: 28 Temmuz 2014, 15:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER