Derneklere kayyum teklifi yasalaştı

Sivil toplum kuruluşları, dernek ve vakıflara kayyım atanmasının önünü açan, Cumhurbaşkanı'na bu kuruluşların hesaplarına el koyma yetkisi veren yasa teklifi yasalaştı.

Derneklere kayyum teklifi yasalaştı

6 kanunda değişiklik öngören 43 maddelik 'Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun Teklifi', TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Sivil toplum kuruluşlarının 'özgürlükler ciddi şekilde kısıtlanacak' eleştirisi getirerek karşı çıktığı 43 maddelik teklif, TBMM’de 254 kabul 113 ret oyu ile kanunlaştı.

TBMM'deki görüşmeler sırasında konuşan CHP Milletvekili Utku Çakırözer, "Bu teklifin adı terörle mücadele ama içi demokratik hakların yok edilmesi. Teröre, kara paraya sadece dernekler mi destek veriyor? Bu yasa sivil toplumu bitirme yasasıdır. Unutmayın sivil toplumu susturursanız tacizler, cinayetler, hak ihlalleri gizlenir" uyarısında bulundu.

'MUHALİF DERNEKLERE ÇÖKME TEKLİFİ'

CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca da "Bu teklif derneklere yargısız infazı ve kayyum atamayı meşrulaştıran bir tekliftir. Muhalif gördüğünüz derneklerin gelirlerine, mal varlığına çökme teklifidir" dedi. Biçer, teklifin yasalaşmasının ardından ise sosyal medya hesabından "Geçmiş olsun STK’lar, Avukatlar, Geçmiş olsun sevgili ülkem. Ama yine de içimizde kalmasın, kanuna rağmen sloganımızı atalım 'Kahrolsun Amerika' Haa bir de; vicdan beşten de dünyadan da büyüktür" paylaşımını yaptı. 

KAPLAN: SOYLU ARADI, İSLAMİ ÇALIŞMALAR ENGELLENMEYECEK

Öte yandan Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “uyarıyorum” diyen Yeni Şafak yazarı Yusuf Kaplan, “STKlar terör bahanesiyle kapatılacak. Kolayca kayyum atanabilecek! Teröre karşı bir adım gibi bu. Ama sonuçları ortam değiştiğinde felaket olabilir! Her İslâmî çalışma irtica/terör yaftasıyla engellenebilir! Çok tehlikeli bu! Bu yasa girişimi derhal durdurulmalı!” çağrısı yaptı. Kaplan bu paylaşımının ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun kendisini aradığını belirterek, "Yarım saat konuştuk. STK yasasının aslâ sivil toplumu zayıflatmayacağını, STK'ların İslâmî çalışmalarını engellemesinin sözkonusu olmayacağını, buna ilk önce kendisinin karşı duracağını söyledi" paylaşımını yaptı. / DUVAR

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER