Dodan'ın engellenen şarkısını Beştaş söyledi

HDP'li Meral Danış Beştaş, Diyarbakır'daki Demokrasi Nöbeti'nde Ay Dilbere şarkısını söyledi. Dodan'ın söylerken elinden mikrofonun alındığı şarkıya nöbete katılanlar da eşlik etti.

Dodan'ın engellenen şarkısını Beştaş söyledi
 HDP Siirt Milletvekili, TBMM İnsan Hakları Komisyonu ve Anayasa Komisyonu Üyesi Meral Danış Beştaş, katıldığı Demokrasi Nöbeti eyleminde Ay Dilbere şarkısını söyledi.

Polis, Ay Dilbere şarkısını söyleyen sanatçı Dodan’ın elinden mikrofonu almıştı. Beştaş şarkıyı söylemeden önce “Kayyım şehri tutuklamaktır” diyerek, “Bütün baskılara ve asimilasyon politikalarına rağmen dilimizi, kültürümüzü koruyacağız” dedi.

Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine kayyım atanmasına karşı başlatılan Demokrasi Nöbeti, 42’nci gününde devem etti. Lise Caddesi’nde devam eden nöbete, yerine kayyım atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB) Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, Suruç Belediye Eşbaşkanı Hatice Çevik, Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, HDP’li Milletvekilleri Meral Danış Beştaş, Dersim Dağ, Remziye Tosun, Saliha Aydeniz, HDP Ekonomi Komisyonu Üyesi Alp Altınörs, Türkiye Yazarlar Sendikası’ndan Hakkı Zariç, Ayşe Hür, Hicri İzgören, Erdoğan Aydın, Emirali Türkmen, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve yurttaşlar katıldı.

HDP Gençlik Meclisi Üyesi gençler açtıkları “Kayyım bağımlılaştırır, direniş özgürleştirir” pankartı ile Demokrasi Nöbeti’ne yürüyüş ve sloganlarla katıldı. Nöbet eyleminde konuşan HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Hülya Alökmen, kayyımlara karşı başlatılan imza kampanyasını hatırlatarak, kampanyanın 20 Ekim’e kadar devam edeceğini ve kampanyaya destek verilmesi gerektiğini belirtti. İmza kampanyasına destek adına Demokrasi Nöbeti’ne katılan yazarlar burada listeyi imzaladı.

TYS’DEN DESTEK

Nöbete destek veren Türkiye Yazarlar Sendikası adına konuşan şair Hakkı Zariç, Demokrasi Nöbeti’ne katılan kadın, çocuk ve her yaş grubundan insanların aynı şeyi söylemek üzere burada bulunduklarını dile getirerek, “Talepleri bellidir, seçtikleri insanların seçilmişliğini kabul ettirmek. Biz yazarlar olarak onlarla birlikte olduğumuzu, bu mücadelelerini desteklediğimizi dile getirmek istiyoruz. Seçilmişler atanmışlardan daha güçlüdür. Biliyoruz, nöbet başarı ile sonuçlanacak” dedi.

‘DİRENİŞ HERKESE GÜÇ VERİYOR’

HDP Ekonomi Komisyonu Üyesi Alp Altınörs de Diyarbakır’da başlatılan nöbetin kendilerine güç verdiğini söyledi. Sosyalist aydınların gözünün direnişin olduğu Diyarbakır, Mardin ve Van’da olduğunu dile getiren Altınörs, özgürlük ve demokrasiye dair bir umudun direnişin sürdüğü alanlarda olduğunu ifade etti. Hırsızlık ve soygun düzenini devam etmek adına kayyım atandığını vurgulayan Altınörs şunları söyledi: 2016’da Diyarbakır halkı o ünlü süpürgeleri ile kayyumları süpürmüştü. Görüyoruz ki AKP bir kayyımlar partisine dönüştü. Dağılma ve erime sürecindeler. Kendi partisine de kayyım atarsa şaşırmamak lazım. Erdoğan, Bahçeli ülkeyi karanlığa sürüyor buna karşı yaşamın her alanından mücadele sürecek. Bu alanlarda haklı olan Diyarbakır, Van, Mardin halkı kazanacak. Kürt halkı kazanacak. Geldikleri gibi gidecekler.

‘ASLA KÖLE OLMAYACAĞIZ’

Kürdistani ittifak içinde yer alan Azadi Hareketi’nden Abdullah Bozkuş, nöbet eyleminde Güney Kürdistan’da yapılan bağımsızlık referandumunun yıldönümünü hatırlattı. Bozmuş, referandumda Kürt halkının bağımsızlığını istediğine dair bir sonucun çıktığını, ancak AK Parti’nin bu sonuca karşı çıktığını dile getirdi. Statüsüzlük halinin bir kayyım hali olduğunu belirten Bozkuş, 21’inci yüzyılda Kürtlerin bir statüye sahip olması gerektiğini savunduklarını dile getirerek, Bosna Hersek’in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç “Allah’a and olsun ki asla köle olmayacağız” sözü ile konuşmasını tamamladı.

‘AKP SALDIRMAYA DEVAM EDİYOR’

Nöbet eyleminde son olarak konuşan HDP’li Meral Danış Beştaş, ‘faşizmi bu topraklardan silip atıncaya kadar direnişin devam edeceğini’ söyledi. Belediyelere atanan kayyımların nedeninin iktidar tarafından açıklanamadığını vurgulayan Beştaş, “Her türlü yalan ve hilelerle, gündem saptırmalarla, halkın direnişini ve belediye başkanlarını sahiplenişini karartmaya çalışıyorlar. Ancak başaramadılar. Kürt halkına tarih boyunca yapılan haksızlık ve zorbalık bugün kayyım darbeleriyle devam ediyor. Şunu unutuyorlar, Kürt halkı Türkiye’de bu zorbalığı kabul etmedi bugüne kadar. Her zaman direniş gösterdi, bedel ödedi. Bu bedeller karşılığında bugün elde ettiği kazanımlara karşı AKP saldırmaya devam ediyor. Biz burada 500 bin insanı temsilen konuşuyoruz. Van, Mardin, Karayazı, Kulp’ta alanlara çıkan milyonlarca insanı hiçbir güç göz ardı edemez” dedi.

AY DİLBERE BİR AĞIZDAN SÖYLENDİ

AK Parti iktidarının seçimlerde her türlü hile yaptığının altını çizen Beştaş, “Seçim adil bir seçim değildi, buna rağmen büyük bir irade ile başkanlar seçildi. Yanı başımızda kayyım seçime girdi, büyük bir hezimetle seçimi kaybetti. AKP, ‘Kaybettiğime el koyarım’ dedi. Bunun adına hukuk denmez, demokrasi denmez. Bunun adına asimilasyoncu, inkarcı, ret politikalarını uygulayan, faşizm, diktatörlük, zorbalık denir. Bunun adını doğru koyalım. Kayyım sadece bir valinin belediye başkanı olarak atanması değildir, kayyım şehri siyasi olarak tutuklamaktır. Bunu hazmedemediler, kültüre, sanata, taşına toprağına Kürtçe isim verilmesine, Kürtçe konuşulmasına tahammül edemediler. Çünkü şehrin kimliğini değiştirmek istiyorlar” diyerek Kürt sanatçı Dodan’ın Batman’da sahne aldığı bir mekanda Kürtçe şarkı söylerken mikrofonunun polislerce elinden alındığını hatırlattı. Beştaş, daha sonra nöbete katılanlarla birlikte Dodan’ın Batman’da söyleyemediği Ay Dilbere şarkısını seslendirdi.

Konuşmalardan sonra kitle 5 dakikalık oturma eylemine geçti, eylemden sonra kitle dağıldı. (DUVAR)

Güncelleme Tarihi: 30 Eylül 2019, 16:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER